PATIRTIES PAMOKOS. Susitikimas su žurnaliste Rita Miliūte

Bandžio 8 d. Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vyko Pilietinių iniciatyvų centro organizuotas susitikimas su žymia žurnaliste, redaktore, laidų vedėja Rita Miliūte. Ji su prieniečiais diskutavo apie žurnalistiką, pilietinę visuomenę ir mūsų vaidmenį joje.

Pilietinių iniciatyvų centras vykdo LitGrid finansuojamą projektą ir skatina dialogo kultūrą. Tuo tikslu šešiolikoje Lietuvos miestelių rengiami susitikimai su žinomais žmonėmis.

Pilietinių iniciatyvų centro vadovas Girvydas Duoblys prieniečiams anksčiau suorganizavo susitikimą su operos solistu Rafailu Karpiu. Ir anuokart, ir dabar dalyvavo nedaug visuomenės atstovų, tačiau atvykusieji nenusivylė. Nedažnai pasitaiko galimybė iš garsaus žurnalisto ir laidų vedėjo išgirsti tai, ką jis žino ir galvoja apie televiziją, žmonių darbą joje, užduoti klausimus politinėmis ir visuomeninio gyvenimo temomis.

Jau pirmosiomis susitikimo akimirkomis R. Miliūtė paneigė griežtos, šaltos, kategoriškos žurnalistės įvaizdį. Anot žurnalistės ir LTV laidos „Teisė žinoti“ vedėjos, tai stereotipas, kurį žmonės susikuria visai be reikalo. Žmonės linkę priimti kaip tiesą visus pranešimus ar informaciją radijuje, televizijoje, žiniasklaidoje. Noras paneigti šį ir kitus stereotipus buvo viena iš priežasčių, dėl ko žurnalistė su džiaugsmu sutiko važinėti po Lietuvą, diskutuoti su žmonėmis, kaip tas darbas televizijoje, jos supratimu, turėtų vykti, kaip jis vyksta, kas daroma negerai ir kaip padaryti, kad būtų geriau.

Diskusiją pradėjęs G. Duoblys pastebėjo, jog žmonės keikia televiziją ir piktinasi, jog ji rodo niekus, tuštybes. Bet vis tiek ja tiki ir žiūri – net ir tai, kas nepatinka. Jis paprašė R. Miliūtės pasidalinti mintimis, kaip ji, būdama vienos iš televizijų darbuotoja, jaučiasi. Ar nesijaučianti kalta? Žurnalistė atsakiusi „ir taip, ir ne“. Prisiimti kaltę galėtų už suklydimus, nors, anot jos, nėra žmonių, kurie neklysta, juolab, kad kalbėti tenka tiesioginiame eteryje. Tačiau ne kiekvieną, kuris dirba žiniasklaidoje, ji laikytų žurnalistu, nes yra įsitikinusi, jog žurnalistika nėra tik surinkta informacija ir jos pateikimas arba kasdien vartotojiškam žiūrovui brukamas realybės šou.

Laidų vedėja dalijosi mintimis apie tai, kaip rengiamos aktualios diskusinės laidos, kaip pasirenkamos temos ir diskusijų dalyviai, apie vadinamąją kamerų baimę. Rinkdamasi temas, R. Miliūtė teigė atsižvelgianti į to laiko aktualiją, kas daugiau ar mažiau susiję su tuo, kas vyksta šiandien. Anot jos, gyvenimas koreguoja temas, bet renkantis vis tiek turi būti svarbu, kad tema turėtų kažkokią įtaką kitų žmonių gyvenimui. Laidų vedėja vengia į laidą kviesti žmones, kurie tiesioginę laidą gali paversti farsu. Renkasi dalyvius pagal tai, kiek jie viena ar kita tema gali pateikti informacijos. „Taisyklės yra tokios: žurnalistas kviečiasi pašnekovus, o ne pašnekovai siūlosi į laidą. Norinčiųjų dalyvauti laidose yra visą laiką, galinčiųjų ir turinčiųjų ką pasakyti – daug mažiau“, – patikino viešnia.

Sulaukusi klausimų apie pasitaikantį žurnalistų nesąžiningumą, manipuliacijas, laidų vedėja pripažino, kad žiniasklaidos lygis Lietuvoje, deja, „nusirito“. Visgi, nors dar yra kur ristis, mano, jog taip nenutiks. Priežastys, kodėl tai vyksta, pasak R. Miliūtės, yra reitingų siekis. „Pagrindinis kriterijus, į kurį reaguotų žiniasklaida, gerindama savo įvaizdį arba savo pačios būseną, yra reiklus vartotojas: skaitytojas, klausytojas ir žiūrovas. Kol jiems gerai taip, kaip yra, tol tikrai niekas nepagerės ir nepasikeis“, – teigė Lietuvos televizijos žurnalistė.

Viešnia sulaukė ir klausimo, ar ji pasirinkusi žurnalistiką, ar žurnalistika ją. Į tai ji atsakė: „Kai buvau jauna, atrodė, jog tai yra be galo įdomus darbas. Ir dabar jis įdomus, bet galimybės jį dirbti kasdien sunkėja. Jeigu man būtų aštuoniolika metų ir šiandieninis protas, žurnalistikos turbūt nepasirinkčiau“. Visgi ji pasidžiaugė, kad darbas Lietuvos televizijoje yra įdomus ir skiriasi nuo komercinių televizijų tuo, jog žurnalistai ir laidų vedėjai yra laisvesni nuo reitingų, todėl jiems nereikia paklusti suinteresuotų asmenų „primestoms“ temoms. Ar būna taip, kad kažkas liepia paklusti? Anot R. Miliūtės, liepia, taip būna, ir jeigu tu neturi stuburo, tai darai taip, kaip liepia.

Susitikimui baigiantis žurnalistė pakvietė prieniečius jai rašyti, siūlyti temas laidai „Teisė žinoti“. Keleto siūlymų sulaukė ir diskusijos metu. Pažadėjo, kad kada nors tokia laida bus.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close