Žydų tautos paveldas svarbus ir lietuvių bendruomenei

dav

Žydų tautos paveldas yra svarbi Lietuvos istorijos dalis. Prienuose gyvenusi žydų bendruomenė buvo ypač svarbi pramonės vystymuisi, prekybai ir viso miesto augimui. Kaimuose taip pat yra išlikę litvakų gyvenimo ženklų. Yra išlikę pastatų, kuruose gyveno žydai, veikė vaistinės, krautuvėlės. Apsukrumu ir įvairiais talentais apdovanoti Lietuvos žydai įėjo į pasaulio istoriją.

Šių eilučių autorė Prienų krašto muziejaus vyresnioji muziejininkė Viktorija Bielevičienė bei Balbieriškyje veikiančio Tolerancijos centro vadovas Vitas Rymantas Sidaravičius buvo pakviesti dalyvauti žydų tautai svarbios asmenybės pagerbime, Kaune. Gegužės 3 dienos popietę, A. Mapu gatvėje, galerijos „Ars et mundus“ kieme, atidengta skulptūrinė kompozicija, skirta litvakui Abraomui Mapu (1808–1867). Jos autorius – birštonietis skulptorius Martynas Guabas. Kauno menų inkubatoriaus Olego Darčanovo iniciatyva, Geros valios fondo ir kitų rėmėjų lėšomis atsiradusi skulptūra tapo vienu iš Kauno senamiesčio akcentų. Anot Kauno žydų bendruomenės pirmininko Žako Gerco, tai yra puikus lietuvių bei žydų bendruomenės pavyzdys.

Abraomas Mapu, išskirtinis ir visame pasaulyje žinomas žydų kilmės rašytojas, gimė Kaune, dabartiniame Vilijampolės mikrorajone. Ypač reikšmingi jo kūriniai, laikomi modernios krypties hebrajų romano pradžia. Jis yra ir kelių hebrajų kalbos vadovėlių autorius. Motiejaus Valančiaus amžininko ir bičiulio gyvenimo ženklų yra daugelyje šalių. Pasak Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky, Izraelyje nėra nė vieno miesto, kuriame nebūtų gatvės Abraomo Mapu vardu.

Prienų krašte taip pat yra ženklų, įamžinančių svarbius žydų tautos asmenis. 2017 m. Balbieriškyje spalio mėnesį atidengta atminimo lenta, skirta dviejų Vyčio kryžiaus ordinų kavalieriui Volfui Kaganui (1900–-1941) ir miestelyje gyvenusiai žydų bendruomenei.

 

Prienų krašto muziejaus vyresnioji muziejininkė Viktorija Bielevičienė

dav

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close