Pasidžiaugta taika ir galimybėmis bei pasiekimais Europoje

Jau šešioliktą kartą Lietuvoje gegužės 9 d. švenčiama Europos diena yra skirta pasidžiaugti taika ir galimybėmis bei pasiekimais Europoje. Šiai dienai skirtus renginius Prienuose jau šeštą kartą organizuoja Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka.

Jau prieš keletą dienų bibliotekos lankytojai buvo pakviesti į paskaitą „Europos Parlamentas iš arčiau“, kurią skaitė Europos Parlamento Informacijos biuro Lietuvoje vadovė Daiva Jakaitė. Jaunimas žinias apie Europą galėjo pagilinti viktorinoje „2018-ieji – Europos kultūros paveldo metai“, kurią organizavo Kauno EuropeDirect informacijos centro vadovė Diana Lukoševičiūtė-Burneikienė. Ši viktorina visiems joje dalyvavusiems mokiniams buvo raktas, atrakinantis šių metų šūkį „Praeitis pasitinka ateitį“. Vaikų literatūros skyriuje mažiausieji skaitytojai buvo kviečiami į kūrybines europopietes. Bibliotekoje veikė parodos „Tvirta Europa – saugi Lietuva“ ir „100-metis Nepriklausomybės: laiko ir istorijos ženklai“.

Gegužės 9-ąją šventiniai renginiai vyko Laisvės aikštėje ir Prienų KLC. Juose svečiavosi ir Europos Parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė.

Skambant Europos Sąjungos himnui „Odė džiaugsmui“ buvo pakelta Europos tautų vienybės, solidarumo ir darnos idealus simbolizuojanti Europos vėliava, skambėjo dainos, į dangų, nešini vaikų svajonėmis ir palinkėjimais Lietuvai bei Europai, kilo spalvoti balionai.

Susirinkusiuosius sveikino Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algis Marcinkevičius, kuris džiaugėsi, kad esame čia – Prienuose, čia – laisvoje Lietuvoje, čia – vieningoje Europoje. Čia džiaugtis ir gyventi gera, nes gali laisvai kalbėti sava kalba, gali laisvai keliauti, pasirinkti norimą darbą, leisti laisvalaikį.

Europarlamentarė V. Blinkevičiūtė linkėjo niekada nepamiršti, kad Lietuva yra laisva, kad Lietuva yra bendroje Europos Sąjungos šeimoje ir, būdami toje šeimoje, galime didžiuotis savo kraštu.

Po iškilmių aikštėje mažieji šventės dalyviai buvo pakviesti į LABAI teatro muzikinį spektaklį-žaidimą „Aplink pasaulį 2“, o vyresnieji – į susitikimą su europarlamentare V. Blinkevičiūte.

Šventės metu veikė ir mobilusis Europos Informacijos centras.

 

 

„Pagrindinis ES tikslas – išsaugoti taiką“

Prieniškiai turėjo neeilinę progą pabendrauti su devintus metus Europos Parlamente (EP) dirbančia Vilija Blinkevičiūte. Europarlamentarė Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos narė papasakojo apie darbą Parlamente, atsakė į klausimus.

Ji priminė, kad Europos Parlamente dirba 751 narys, kuriuos tiesiogiai išrinko 28 valstybių žmonės. Lietuvai atstovauja 11 europarlamentarų – 10 vyrų ir ji – vienintelė moteris. Tuo Lietuva išsiskiria iš visų kitų šalių parlamentarų. Dabartiniame Europos Parlamente moterų yra 37 proc., todėl V. Blinkevičiūtė ragino kitais metais vyksiančiuose rinkimuose taip pat išrinkti daugiau moterų.

„Pagrindinis ES tikslas – taikos išsaugojimas ir visapusiškas saugumas, todėl priklausyti bendrai ES šeimai yra vertybė. Taika nėra duotybė – ją reikia saugoti. Sąjunga garantuoja ir daug įvairių laisvių – laisvą judėjimą, lygias galimybes, nepriklausomai nuo lyties, odos spalvos, išpažįstamos religijos“, – kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Parlamentarės teigimu, Europos Parlamente dirba įvairių politinių pažiūrų nariai ir tai yra demokratijos principas. Ar sunku rasti vieningą nuomonę? Sunku. EP nėra išankstinės daugumos kaip Seime ar savivaldybių tarybose, todėl teikiant siūlymus kaskart reikia ieškoti, kas parems. Ką gali 11 Lietuvai atstovaujančių parlamentarų? Gali daug, nes dirba frakcijose. Šiuo metu EP yra 8 frakcijos.

Kad pasirengtų Parlamento plenariniams posėdžiams, Parlamento nariai yra susiskirstę į įvairius specializuotus nuolatinius komitetus. Parlamente yra 20 komitetų.

V. Blinkevičiūtė yra Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto pirmininkė bei dar trijų komitetų narė ir vieno komiteto pavaduojanti narė.

Parlamentarė net nesulaukusi klausimo, iš karto paaiškino, kodėl ji neketina dalyvauti Lietuvos prezidento rinkimuose, nes mano, kad jos vieta – Europos Parlamente, kur jau įgijo patirties bei gali būti naudinga ir Lietuvos, ir Europos žmonėms.

Kalbėdama apie „Brexitą“, ji teigė, kad po referendumo britai verkė dėl savo neaiškios ateities. Situacija nedaug pasikeitusi ir šiuo metu – vis dar vyksta derybos dėl užsieniečių Didžiojoje Britanijoje ir britų, išvykusių į kitas šalis, teisių, ypač daug klausimų kyla dėl prekybos.

„Tai sudėtingas procesas, kurį galima prilyginti skyryboms šeimoje“, – teigė V. Blinkevičiūtė.

Dar viena problema, susijusi su britų išstojimu iš ES – atsirandanti finansinė „skylė“. Kad ji būtų užpildyta, likusioms valstybėms gali tekti didinti įmokas nuo 1 iki 1,3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Šį sprendimą dėl 2020–2027 m. ES biudžeto parlamentarai turės priimti iki kito pavasario. Pasak V. Blinkevičiūtės, susitarti visoms šalims bus labai sunku.

Ji daug kalbėjo apie ES teikiamas galimybes jaunimui – programą „Erazmus+“, kuriai netolimoje ateityje žadama skirti dvigubai didesnį finansavimą (dabar skiriama apie 14 mln. eurų).

Parlamentarė teigė, kad daug dėmesio skiriama lyčių lygybei, pirmiausia, kad suvienodėtų moterų ir vyrų atlyginimai. Vyksta derybos ir dėl vienodų visoje ES atostogų tėčiams, vaiko priežiūros atostogų, atostogų artimojo slaugymui.

Paklausta apie dvigubą pilietybę, V. Blinkevičiūtė sakė, kad dviguba pilietybė suvienytų, sujungtų lietuvius ir, jei nenorime prarasti mūsų vaikų ir anūkų, atėjo laikas tai įteisinti.

„Stiprios Europos, Lietuvos ir Prienų krašto!“ – atsisveikindama su prieniškiais linkėjo europarlamentarė V. Blinkevičiūtė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close