Vanduo – gyvybės šaltinis

Į Lietuvą atėjus šiltesniems orams, būtina nepamiršti ne tik daugiau laiko praleisti gryname ore, bet ir aprūpinti organizmą reikiamu kiekiu vandens.

Organizme vandens sumažėjus vos 1 procentu, pajuntamas troškulys. Jei žmogus nuolat vartoja nepakankamai skysčių, troškulio pojūtis išsireguliuoja, nebejaučiama, kada būtina atsigerti. Dažnai troškulys painiojamas su alkiu: ima atrodyti, kad norisi valgyti, kai iš tikrųjų organizmas reikalauja skysčių. Tinkamiausiu ir naudingiausiu organizmui laikomas negazuotas, tyras vanduo. Tuo tarpu sultys, įvairūs gėrimai, kava, arbata (visi skysčiai, kurie turi skonį) laikomi maistu.

Moksliniais tyrimais įrodyta, jog vandens yra visose gyvų organizmų ląstelėse. Nustatyta, jog net 70 procentų žmogaus organizmo sudaro vanduo, o per metus žmogaus organizmas perfiltruoja daugiau kaip toną įvairių skysčių.

 

Kodėl organizmui reikia vandens?

Vanduo perneša maistingąsias medžiagas į kitus organus.

Vanduo mažina nuovargį, teikia energijos ir slopina alkį.

Vanduo apsaugo ir sutepa sąnarius bei sustiprina raumenis.

Jei odos ląstelės gauna pakankamai vandens, oda lieka elastinga, ne taip greitai raukšlėjasi ir sensta.

Vanduo reikalingas normaliai širdies ir kraujagyslių veiklai.

Vanduo reguliuoja kūno temperatūrą, apsaugo organizmą nuo perkaitimo.

 

Jei organizme trūksta vandens:

sausėja gleivinė;

lėtėja medžiagų apykaita;

pila karštis;

ima stipriau plakti širdis;

suglemba raumenys;

svaigsta ir skauda galvą;

oda parausta, praranda elastingumą;

žmogus jaučiasi pavargęs, nebesugeba susikaupti.

 

AKIVAIZDU, KAD VANDUO BŪTINAS BEVEIK KIEKVIENAI KŪNO FUNKCIJAI.


Per dieną žmogus turėtų išgerti 8 stiklines arba apie 2 litrus skysčių. Tačiau, kiek skysčių reikia suvartoti, priklauso nuo daugybės dalykų: medžiagų apykaitos, fizinio aktyvumo, oro temperatūros, amžiaus, lyties (vyrams reikia daugiau vandens, nes jų didesnė raumenų masė, jie gausiau prakaituoja). Kiek vandens būtina išgerti, sužinoti galima naudojantis paprasta formule: 1 kg svorio turi tekti apie 30–34 ml vandens.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close