Griežti Europos reikalavimai atliekų tvarkymui Alytaus regiono nebaugina

Europos Parlamentas nurodė sugriežtinti atliekų tvarkymo reikalavimus šalyse narėse ir iškėlė naujus atliekų perdirbimo bei sąvartynų mažinimo tikslus. Kai kam jie taps nemenku iššūkiu. Kaip jį priims Alytaus regiono atliekų tvrakymo centras? „Drąsiai”, – nedvejodamas atsako jo vadovas Algirdas Reipas.

 

Toks jo optimizmas pagrįstas pastarųjų metų komunalinių atliekų tvarkymo rezultatais regione ir įmonės veiklos duomenimis. O jie rodo, kad Alytaus regionas sėkmingai eina žiedinės ekonomikos užduočių įgyvendinimo keliu – regione jau antrus metus iš eilės perdirdama daugiau kaip 60 proc. visų komunalinių atliekų, kasmet mažėja sąvartyne šalinamų atliekų kiekis, regionas pradeda diegti atskirą maisto atliekų surinkimo sistemą, kuri užtikrins dar sklandesnį keliamų reikalavimų vykdymą.

 

Pagal Europos Parlamento keliamus reikalavimus, ES valstybėse 2020-aisiais turi būti perdirbama ne mažiau kaip 50 proc. komunalinių atliekų ir šis skaičius turi nuolat didėti – iki 60 proc. 2030-aisiais ir 65 proc. 2035 metais.

 

Tuo tarpu sąvartyne šalinamų atliekų kiekis turi nuolat mažėti – 2035 metais sąvartynuose bus galima šalinti ne daugiau kaip 10 proc. atliekų.

 

„Šiuo metu ES keliamas aplinkosaugines užduotis mūsų regionas sėkmingai vykdo. Naujose taisyklėse numatyti griežtesni reikalavimai mūsų taip pat nebaugina. Žinoma, tam, kad jie būtų sėkmingai įgyvendinti, privalėsime išlaikyti ir plėsti esamą atliekų tvarkymo infrastruktūrą bei užtikrinti dar geresnes rūšiavimo sąlygas. Bet mes tą ir darome – nuolat ir nuosekliai”, – sako ARATC vadovas A. Reipas.

 

Regione jau nupirka ir pradedama dalinti beveik 6 tūkstančiai konteinerių komplektų maisto atliekoms. Šiuos, kaip ir visus konteinerius iki šiol, gyventojai gaus nemokamai. Jų aptarnavimas taip pat papildomai niekam nekainuos.

 

Galimybę rūšiuoti pakuočių ir stiklo atliekas jau dabar turi visi regiono gyventojai – jie yra aprūpinti tiek bendro naudojimo, tiek individualiais rūšiavimo konteineriais. Tačiau daugiabučių namų kiemuose esantys rūšiavimo konteineriai, vadinamieji varpai, jau yra labai nusidėvėję ir nepatogūs. Todėl juos ruošiamasi pakeisti naujos kartos antžeminiais arba požeminiai bei pusiau požeminiais konteineriais.

 

Vis daugiau regiono gyventojų atranda kelią į Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles, kurių Alytaus regiono savivaldybėse yra septyniolika. Visos atliekos iš gyventojų šiose aikštelėse yra priimamos nemokamai. Be to, norėdamas, kad didelių gabaritų atliekas į šias aikšteles gyventojams būtų patogiau atgabenti, ARATC įsigijo kelias priekabas, kuriomis žmonės atliekų atgabenimui į aikšteles galės naudotis nemokamai. Priekabų naudojimo tvarka jau rengiama.

 

Šiais metais bus pastatytos dar dvi didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės Lazdijų ir Varėnos rajonuose. Taip pat numatyta rekosntruoti Druskininkuose esančią didelių gabaritų surinkimo aikštelė.

 

„Tad atliekų surinkimo aikštelės taps dar geriau pasiekiamos regiono gyventojams”,- džiaugiasi A. Reipas.

 

Visi statistiniai duomenys rodo, kad pagal rūšiavimo apimtis Alytaus regionas yra neginčijamas lyderis Lietuvoje, tad ir nuolat griežtėantys aplinkosauginiai reikalavimai už atliekų tvarkymą regione atsakingų specialistų pernelyg negąsdina.

 

Pasak A. Reipo, esminę reikšmę, užtikrinant ES keliamų reikalavimų įgyvendinimą regione, turėjo prieš pora pradėti eksploatuoti Mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginiai – tai leido ir ženkliai sumažinti emisijas į aplinką, ir pagerinti visų komunalinių atliekų tvarkymo aplinkosauginę būklę.

 

Mechaninio rūšiavimo įrenginiuose iš mišrių komunalinių atliekų srauto atskiriama įvairi pakuotė ir antrinės žaliavos. Nors gerėjant rūšiavimui, perdirbamų atliekų įrenginiuose mažėja, bet jų vis dar yra – per praėjusius metus mechaninio rūšiavimo įrenginiuose atskirta beveik 10 tūkst. tonų pakuočių ir degiųjų atliekų, 3 tonos baterijų ir akumuliatorių.

 

Visos šios įrenginiuose atskirtos atliekos nepateko į sąvartyną, o buvo atiduotos perdirbėjams ar panaudotos energijos gamybai biologinio apdorojimo įrenginiuose bei išvežtos deginti į Klaipėdą.

 

Skaičiai apie mūsų atliekas: kiek surinkta aikštelėse, sutvarkyta įrenginiuose? Per praėjusius metus regiono stambiųjų ir kitų atliekų surinkimo aikštelėse surinkta 7680 tonų atliekų. Tai – beveik 3,5 karto daugiau nei prieš penkerius metus.

 

2017 metais mechaninio rūšiavimo renginiuose apdorota 52 580 t likutinių mišrių komunalinių atliekų ir atliekų po biologinio apdorojimo.

 

Per praėjusius metus biologinio apdorojimo įrenginiuose apdorota 20 257 tonos biologiškai skaidžių atliekų, pagaminta daugiau kaip 2,4 mln. kilovatvalandžių elektros energijos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close