Prienų socialinių paslaugų centre vyko užsiėmimai „Taisyklinga dantų priežiūra“ ir „Valgyk sveikai – gyvenk ilgai“

Balandžio 30 d. Prienų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centre lankėsi Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros specialistė Birutė Vitkauskaitė. VDC „Pienės pūkas“ ir neįgaliųjų grupės lankytojams ji pasakojo apie dantų priežiūrą. Dantis turime valyti kasdien, kad atsikratytume tarp dantų įstrigusių maisto likučių, juose esančių mikrobų, kurie, jei nepašalinsime, išgrauš dantyse skylutes, kurios vadinamos dantų ėduonimi arba kariesu. Specialistė paaiškino, kad dantims labai kenkia saldumynai, gazuoti gėrimai, o naudingi yra pieno produktai, vaisiai, daržovės. Pas odontologą būtina apsilankyti pagal poreikį, tačiau ne rečiau kaip 2 kartus per metus. Valytis dantis rekomenduojama 2 kartus per dieną. Naudojant muliažą buvo rodoma, kaip dantų šepetėliu taisyklingai reikia valyti dantis, liežuvį. Kiekvienas norintis galėjo pabandyti pats.

Antroji paskaitos tema – sveikatai palankesnės mitybos skatinimas. Specialistė pristatė maisto pasirinkimo piramidę, sudarytą pagal šviesoforo spalvas. Žalia spalva pavaizduoti maisto produktai, kurių reikia vartoti dažniausiai: duona, vaisiai, daržovės. Geltona spalva – pieno produktai, mėsa, žuvis, kiaušiniai, riešutai. Juos reikėtų vartoti saikingai. Raudona spalva – saldumynai, sviestas, druska. Jų patariama vengti.

Dalyvavusieji paskaitoje pasiskirstė į dvi komandas ir dėstė dėliones, kurias sudėjus teisingai išryškėdavo maisto produktų piramidė. Vaikų ir sveikatos priežiūros specialistė akcentavo ne tik sveikatai palankesnę mitybą, bet ir fizinio aktyvumo naudą organizmui. Kiekvienas užsiėmimo dalyvis dovanų gavo „Fizinio aktyvumo“ užduočių knygelę.

Visiems buvo naudinga atnaujinti savo sveikatos priežiūros įgūdžių žinias. Dalyviai uždavė daug klausimų – taip jie pasitikslino jau turimas žinias, o kai kurią informaciją tarsi dar kartą atrado.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close