Priešmokyklinukų tėvams klausimų daugiau nei atsakymų

Prienų savivaldybės tarybos nario Arūno Vaidogo iniciatyva žiniasklaidos atstovai buvo pakviesti susitikti su dviejų Prienų miesto vaikų lopšelių-darželių tėvų atstovais ir padiskutuoti apie priešmokyklinio ugdymo grupių perkėlimą į mokyklas.

Keturių vaikų mamos Justinos Mikušauskienės dukra lanko vaikų lopšelį-darželį „Pasaka“, o nuo rudens turėtų lankyti priešmokyklinio ugdymo grupę „Ąžuolo“ progimnazijoje. Šią ugdymo įstaigą jie pasirinko dėl to, kad toje mokykloje mokosi kita dukra. Justinos teigimu, apie ikimokyklinio ugdymo pertvarką tėvams labai trūko ir iki šiol trūksta informacijos, o kai kurie jų net nežino, kad Taryba jau priėmė sprendimą. Tėvams kyla klausimas, kodėl priešmokyklinukai iškeliami tik iš dviejų darželių, o ne iš visų. Ne visi tėvai dalyvavo susirinkime, kuriame buvo apie tai kalbama, nes nepastebėjo ir neperskaitė skelbimo. Nedalyvavo ir pati Justina. Tačiau Justinai nesuprantama, kodėl sprendimą dėl vaiko, jei už jį iki 16 metų yra atsakingi tėvai, priima valdininkai, nepasitarę su tėvais.

Tris vaikus auginantys Edita ir Jonas Masiai taip pat nepritaria, kad priešmokyklinė grupė iš lopšelio-darželio „Saulutė“ būtų perkelta į „Ąžuolo“ progimnaziją. Jiems, kaip ir kitiems tėvams, kyla klausimų: ar ten vaikams bus saugu ir ramu, ar jie turės sąlygas ramiai pailsėti, ar vaikai mokykloje galės išbūti nors iki 17.30 val. Pasak Jono, tėvų susitikime su savivaldybės meru Alvydu Vaicekausku ir Švietimo skyriaus vedėju Rimvydu Zailsku liko labai daug neatsakytų klausimų. Pirmiausia, jiems nebuvo atsakyta, kas būtų, jei visi tėvai nesutiktų, kad jų priešmokyklinukai būtų perkelti į mokyklą, tuo metu dar nebuvo žinoma ir kokiose konkrečiose patalpose įsikurs priešmokyklinio ugdymo grupė.Tėvams nebuvo paaiškinta, kaip bus užtikrintas saugumas, jei per pertrauką auklėtoja su vaikais eis koridoriumi, ar netrukdys besiilsintiems vaikams skambutis ir iš koridorių sklindantis triukšmas per pertraukas. Jono teigimu, tėvai neabejoja tik dėl vieno – vaikai bus mokomi gerai.

A. Vaidogo manymu, šiais sprendimais gali būti sukiršinti ir supriešinti tėvai – tie, kurių vaikai lanko darželius ir nenori išeiti į mokyklas, su tais, kurie laukia vietos darželyje. Matyt, šiais sprendimais taip pat siekiama, kad vaikai, lankantys priešmokyklines grupes mokyklose, jose liktų toliau mokytis – taip mokyklos užsitikrintų didesnį mokinių skaičių.

A. Vaidogui taip pat nesuprantama, kodėl reikia iškelti priešmokyklines grupes iš darželių (ir tik iš dviejų, o ne iš visų trijų), jei vien į pirmas klases išeis 57 darželinukai, o norinčių į darželius yra tik 40? Ar patalpų mokyklose pritaikymas priešmokyklinio ugdymo grupėms nėra lėšų švaistymas, jei žadama, kad ateityje, pasikeitus situacijai, šios grupės gali būti vėl grąžintos į darželius?

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close