Inkilų kėlimo akcija Išlauže

Nors pavasaris dar labai nedrąsiai artinasi, netrukus orai taps vis šiltesni, į Lietuvą parskris paukščiai. Paukštelių šeimynoms reikės namų.

1906 m. balandžio 1 d. buvo pasirašyta Tarptautinė paukščių apsaugos konvencija. Šią dieną visame pasaulyje skatinama supažindinti visuomenę su nykstančiais paukščiais, kelti inkilus.

Žavėdamasis kitų kraštų tradicijomis organizuoti specialias visuomenines paukščių globos propagavimo akcijas, Lietuvoje pirmasis Paukščių dieną pradėjo minėti gamtininkas Tadas Ivanauskas 1922 m.

Džiugu, kad Paukščių dienos tradicijos išliko gyvos iki šiol. Pastaraisiais metais Paukščių diena dažnai tapatinama su kovo 20-ąją minima Pasauline Žemės diena, kartais prijungiama ir Gandrų sugrįžimo šventė. Šių švenčių pagrindinis tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į aplinkos apsaugos problemas ir ugdyti pagarbą gamtai.

Kovo 22 dieną Prienų urėdijos iniciatyva Išlauže organizuotoje inkilų kėlimo akcijoje dalyvavo Išlaužo girininkijos girininkas Valentinas Armonas, girininko pavaduotojas Nerijus Jaruševičius, Išlaužo pagrindinės mokyklos 9 klasės mokiniai su auklėtoja Danute Banaitiene, seniūnas Tomas Skrupskas, seniūno pavaduotoja Rima Žiobienė ir kiti seniūnijos darbuotojai.

Klebiškio miške buvo iškelta 11 inkilų. Paskatinti mokytojos Danutės Banaitienės, dalį būstų sparnuočiams mokiniai sukalė per technologijų pamokas su mokytoju Gintautu Aču, kitus pagamino Išlaužo seniūnijos ir girininkijos darbininkai.

Miškininkai patarė, kad inkilus geriausiai kabinti rytų arba pietryčių pusėje, ne žemiau kaip3 metrųaukštyje. Taip pat reikia, kad atstumas tarp inkilų būtų ne mažiau kaip50 metrų, kad agresyvesni paukščiai visko neužimtų.

Per tokias akcijas vaikai skatinami tausoti gamtą, rūpintis sparnuočiais. Tikimės, kad jie užaugs dori piliečiai, o mūsų įrengtuose būstuose apsigyvens paukštelių šeimynos.

Išlaužo seniūnijosinformacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close