Kaip išvengti tragedijos geležinkelyje: 7 pagrindinės taisyklės

Prieš 160 tonų sveriantį lokomotyvą automobilis atrodo tarsi limonado skardinė. Jei tai prekinis traukinys – jo svoris gali siekti ir iki 8000 tonų, o stabdymo kelias prilygsta penkių futbolo aikščių ilgiui.

 

Po susidūrimo su traukiniu kasmet Lietuvoje žūva per 20 žmonių. Nuo mažamečių iki senjorų. Dėl per ausinukus skambančio mylimos muzikos, iš pavadėlio išsprūdusio augintinio, keleto bokalų alaus ar linksmo žaidimo su draugais.

 

Ši statistika neegzistuotų, jei sprendimus priartėję prie geležinkelio gerai apgalvotume bent dar vieną kartą. Kiekvieną kartą.

 

Visame pasaulyje geležinkelį vienija bendra taisyklė: SUSTOK, ĮSIKLAUSYK, APSIDAIRYK. Bet nesvarbių taisyklių nėra. Pats svarbiausias yra gyvenimas.

 

Mobiliuosius įrenginius – į šalį

 

Ketvirtoji pramonės revoliucija į kiekvieno mūsų rankas įdėjo po išmanųjį įrenginį, kuris praryja vis daugiau dėmesio. Įnikę į naršymą ar patinkančią muziką savo dėmesį nukreipiame nuo aplink vykstančių reiškinių. Nieko nuostabaus, kad mobilieji įrenginiai ir ausinukai pastaraisiais metais atsidūrė kovotojų už eismo saugumą dėmesio centre.

 

Priartėjus prie geležinkelio nesudėtinga mobilųjį įrenginį įdėti į kišenę, prieš tai trumpam sustabdžius per ausines sklindančią muziką. Kirtus geležinkelį ar pasitraukus atokiau nuo bėgių – kaip niekur nieko galima grįžti prie savo įpročių. Tačiau pasielgus priešingai – gali tekti sumokėti skaudžiausią kainą.

 

Įtariama, kad būtent dėl šios priežasties ir ne vietoje kirsto geležinkelio skaudi nelaimė šiemet įvyko Vilniuje. Lygiai prieš metus tokia nelaimė įvyko Mažeikių rajone. Šešiolikmetis neišgirdo artėjančio traukinio ir perspėjančių garsinių signalų, nes per ausines mėgavosi muzika. Kai išvydo artėjantį lokomotyvą – jau buvo per vėlu. Pasitraukti nespėjęs jaunuolis žuvo vietoje.

 

Per geležinkelį – tik tam skirtose vietose

 

Dažniausiai tragiškos nelaimės geležinkelyje ištinka būtent dėl šios taisyklės nesilaikymo. Net 7 iš 10 incidentų, kai sunkiai sužalojami ar traumuojami žmonės geležinkelyje įvyksta dėl šios priežasties. Juk kiekvienam aišku, kad jei kelyje yra perėja, per ją ir kertame gatvę. Lakstymas prieš automobilių eismą bet kur ir bet kada sukelia tragiškas pasekmes.

 

Kirsti geležinkelio bėgius galima tik tam skirtose perėjose ir pervažose, kurios yra specialiai pažymėtos. Bet kur kitur eiti bėgiais, kirsti geležinkelį – griežtai draudžiama. Juk liekame nustebę, kai pamatome autostradą kertantį asmenį. Tai kodėl dar leidžiame sau elgtis taip geležinkelyje, jei čia susidūrimo rizika dar didesnė?

 

Traukinio niekada neaplenksite

 

Prekiniam traukiniui važiuojant 80km/h stabdymo kelias yra net 500 m, arba 5 futbolo aikščių ilgio. Traukiniui važiuojant didesniu greičiu jis gali siekti net 1 km. Kai tuo tarpu automobilio stabdymo kelias keletą kartų trumpesnis.

 

Traukinys visada turi pirmenybę, nes jo laiku sustabdyti – tiesiog neįmanoma. Todėl jei kyla mintis, kad spėsite ar aplenksite judantį traukinį – geriau taip likti toje pačioje vietoje, galvojant. Nes to paprasčiausiai nebus.

 

Geležinkelis – ne žaidimų aikštelė

 

Kas greičiau prabėgs per bėgius artėjant traukiniui? Tai juk tik vaikų mėgstamas žaidimas. Žaidimas, kuris baigiasi tragiškai. 9 metų berniukas praėjusių metų vasarą žuvo vietoje, kai kartu su draugais išbėgo prieš artėjantį traukinį. Lokomotyvų mašinistai su išgąsčiu akyse pasakoja apie tokius žaidimus gyvenvietėse, greta geležinkelio.

 

Todėl jei atrodo smagu palenktyniauti su traukiniu, ant bėgių palikti daiktus ir laukti, kol traukinys juos suplos ar tiesiog keliauti traukinio bėgiais – iki nelaimės čia tik vienas žingsnis. Būtina apie tai perspėti vaikus.

 

Nėra nieko svarbesnio už gyvybę

 

Geležinkelio bėgiai dažniausiai driekiasi per mažai apgyvendintas vietoves. Laukymės, miškai, gamta – vieta, kur smagu vedžioti šunis, atitrūkti nuo šurmulio. Tik jei šalia bėgiai – atsipalaiduoti jokiu būdu negalima. Ne taip seniai nuskambėjo dar vienas įvykis, kai artėjant traukiniui, po juo puolė moters greta geležinkelio vedžiotas šuo.

 

Gelbėdama augintinį moteris pati papuolė po lokomotyvu. Per stebuklą liko gyva. Tik per stebuklą.

 

Nesiartinkite apsvaigęs

 

Visos taisyklės bevertės, jei į aplinką negalime reaguoti adekvačiai. Net jei atrodo, kad vienas ar antras gurkšnis alkoholinio gėrimo mūsų dėmesio koncentracijos nepaveikia. Apsvaigę nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų asmenys mirtinai traumuojami kur kas dažniau nei to priežastis būna nelaimingas atsitikimas.

 

Nesiartinkite prie geležinkelio jei esate vartojęs bet kokias svaiginančias medžiagas!

 

Visos taisyklės – pačios svarbiausios

 

Pagrindinė priežastis, dėl kurios įvyksta nelaimė geležinkeliuose – neteisingai mūsų pačių priimti sprendimai. Todėl visos čia paminėtos taisyklės – pačios svarbiausios norint saugiai grįžti namo ir nesukelti skausmo artimiesiems.

 

Prieš artinantis prie geležinkelio būtina prisiminti, kad nieko svarbesnio už savo ir artimųjų gyvybę mes neturime.

LG

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close