Žmonėms reikia ne tik duonos, bet ir dainų

Ko ne toliausiai nuo Prienų įsikūrusiame Stakliškių miestelyje, kuris, anot statistinių duomenų, yra sparčiausiai senstantis ir nykstantis, verda aktyvus kultūrinis gyvenimas – daugiau nei pusšimtis žmonių dalyvauja meninių kolektyvų veikloje, bendradarbiaujant su seniūnija ir bendruomenėmis rengiama daug švenčių, koncertų, minėjimų, į kuriuos susirenka daugybė seniūnijos gyventojų.

 

Pagerėjęs finansavimas ir pilna darbuotojų komanda

Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centro direktorė Asta Keblikienė turi kuo džiaugtis – ir darbuotojų komanda vėl pilna, ir finansavimas pastaraisiais metais pagerėjo.

„Smagu, kad rajono valdžia atsisuko į kultūrą – kelerius pastaruosius metus gauname didesnį finansavimą. Tai labai palengvina švenčių ir kitų renginių organizavimą, nes surengti didelę šventę seniūnijos gyventojams vien iš rėmėjų lėšų – neįmanoma, juolab kad aplinkui nėra didelių verslų“, – pasakojo direktorė.

Pasak A. Keblikienės, atsirado galimybė padidinti meno vadovams atlyginimus. Nors Stakliškėse dauguma jų dar nėra išdirbę trejų metų ir šiais metais dar negalėjo atestuotis, bet juos motyvuoja galimybė ateityje gauti didesnį atlyginimą.

Vienas iš pagrindinių uždavinių, numatytų strateginiame plane – tapti modernia kultūros įstaiga, pritraukiančia vis daugiau įvairaus amžiaus žmonių.

„Kuo galėjome būti patrauklūs, jei turėjome tik 1959 m. pagamintą pianiną, kai daugelio žmonių namuose stovi moderni aparatūra?“ – stebėjosi direktorė. Per pastaruosius dvejus metus, pataupius, materialinė bazė labai pasikeitė – įsigyta ne tik gera įgarsinimo aparatūra, bet ir du akordeonai, armonika, kompiuteriai, erdviniai mikrofonai, apranga kapelai „Korys“.

Dar viena gera žinia – specialistų komanda vėl pilna. Šiuo metu veikia folkloro kolektyvas „Stakliškės“ (vad.Vida Beliukevičienė), liaudiškos muzikos kapela ,,Korys“ (vad. Jonas Aleškevičius), mišrus vokalinis ansamblis ,,Guosta“ (vad. Angelė Baltrušienė), vokalinis duetas (vad. Jonas Aleškevičius), armonikierių ansamblis (vad. Jonas Aleškevičius) ir dramos teatras (vad. Vaidas Lengvinas). Pastarasis vadovas atgaivino ir vaikų dainavimo studiją, kurios debiutas numatytas Motinos dienai skirtame koncerte.

Neseniai pasiekė žinia, kad folkloro kolektyvas „Stakliškės“ ketvirtą kartą dalyvaus respublikinėje Dainų šventėje.

Renovacijai jau „uždegta žalia šviesa“

Pagaliau šiais metais turi prasidėti antrasis renovacijos etapas. Prieš kelerius metus Stakliškes, o kartu ir Kultūros ir laisvalaikio centrą, nusiaubusi audra, pakoregavo renovacijos planus. Tąkart buvo pakeistas pastato stogas ir langai. Dabar planuojama atnaujinti pirmąjį aukštą – įrengti modernią koncertų salę, suremontuoti fojė ir koridorius, o pastatą apšiltinti iš išorės.

Planuojama, kad renovacija, kuri kainuos apie 250 tūkst. eurų, prasidės jau rudenį, o bus baigta ateinančiais metais.

Bendri darbai – naujos renginių formos

Stakliškių KLC direktorė A. Keblikienė džiaugėsi, kad pastaraisiais metais glaudžiai bendraujant ir bendradarbiaujant su bendruomenėmis, seniūnija, Stakliškių parapijos klebonu surengiami įdomesni, daugiau žiūrovų pritraukiantys renginiai. Jau nusistovėjusi tradicija, kad Pieštuvėnuose švenčiamos Oninės, Vyšniūnuose – Vasaros šventė ir Užgavėnės, Užuguostyje – Motinos ir Tėvo dienos, Petrinių atlaidai, Stakliškėse – visos seniūnijos gyventojus suburianti tradicinė vasaros šventė „Po liepa, brandinančia medų“.

Pasak direktorės, visi šie tradiciniai ir nauji renginiai nėra vien bendruomenės ar vien Kultūros ir laisvalaikio centro kolektyvo rūpestis – prisideda visi, kas gali.

Gražus bendradarbiavimas Kultūros ir laisvalaikio centrą sieja ir su lietuviško midaus gamykla. Įmonė yra nuolatinė seniūnijoje vykstančių švenčių rėmėja, rengiamos bendros edukacinės programos, koncertai. O tai turistus paskatina ne tik aplankyti gamyklą, bet ir susipažinti su Stakliškių miestelio istorija, bažnyčia ir kultūriniu gyvenimu. Direktorė tikisi, kad ateityje ši veikla gali atnešti ir finansinės naudos.

Stakliškiečiams savi kolektyvai – mieliausi

Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centro meno kolektyvai ne tik dalyvauja rajoninėse ir respublikinėse šventėse, festivaliuose, konkursuose. Jie labai laukiami ir savose scenose. Direktorės teigimu, į savų kolektyvų koncertus susirenka daugiau žiūrovų nei į atvykusių iš toliau.

„Todėl stengiamės stakliškiečių nenuvilti ir surengiame savo pasirodymus maždaug kartą per mėnesį. Kad žiūrovams neatsibostume, kaskart koncertuoja vis kitas kolektyvas ar surengiama jungtinė kelių kolektyvų programa, nes naujo repertuaro greitai neparuoši“, – pasakojo A. Keblikienė.

Tačiau, pasak direktorės, stakliškiečiai ne itin noriai renkasi į įvairias paskaitas ir kitus panašius renginius.

Prie Gojaus didžiojo ąžuolo – festivalis

Gojaus miške augantis ąžuolas žinomas ne tik gamtininkams – 400 metų amžiaus, 33 metrų aukščio gamtos paveldo objektas laikomas stambiausiu Lietuvos medžiu. Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centro darbuotojams jau senokai kirba mintis prie ąžuolo ir padainuoti – surengti Dzūkijos regiono folkloro festivalį. Festivalį planavo birželio mėnesį, tačiau dėl gamtos išdaigų gali tekti nukelti vėlesniam laikui. Mat pernykštės liūtys nuplovė medinį taką, kuriuo galima nueiti prie ąžuolo, be to, šią žiemą ten nuoširdžiai „pasidarbavo“ ir šernai.

Pasak direktorės A. Keblikienės, festivalis tikrai įvyks, o data paaiškės, kai bus suremontuotas takas.

Liepos 6-ąją stakliškiečiai turėtų švęsti seniūnijos pastangomis naujai įrengtoje poilsiui ir rekreacijai skirtoje erdvėje Vilniaus gatvėje (už koplytėlės, netoli tvenkinio). Planuojama, kad ateityje ši vieta taps tradicine įvairių renginių vieta su scena, suoliukais.

„Angelo sparnai“ šeimininkus suranda jau septynerius metus

Prieš septynerius metus kultūros centro darbuotojams kilo idėja padėkoti tiems, kurie daugiausiai prisideda puoselėjant kultūrą – dirba nematomus, bet būtinus darbus organizuojant renginius, patys sugalvoja ir išpildo savo idėjas – ir verčiausius apdovanoti „Angelo sparnu“. Įteikiamos trys nominacijos: Metų rėmėjas, Metų partneris ir viena kasmet vis kintanti. Pernai už grįžimą į tėviškę buvo apdovanotas stakliškietis Algis Raškevičius, šiuo metu grupės „StakBet“ (Ariogala) narys, gimtajam kraštui padovanojęs ne vieną gyvo garso koncertą.

Direktorė didžiuojasi, kad ne tik jie apdovanoja, bet ir patys šiais metais buvo pastebėti ir apdovanoti. Užuguosčio jaunimo iniciatyvų klubas ir bendruomenė „Radasta“ už kultūros sklaidą jų krašte Stakliškių KLC apdovanojo „Užuguosčio varpu“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close