Nemažai birštoniečių yra daug pasiekę profesinėje veikloje. Vieni pasidalija savo sėkmės paslaptimis, kiti stengiasi padėti gimtinei savo idėjomis ar pritraukdami investicijas. Tačiau būna, kad mūsų kurorte prigyja ir atvykę iš kito Lietuvos krašto jauni žmonės. Jie tampa pastebimi, vertinamas už tai, ką daro ir kaip dirba. Taip prieš keletą metų atsitiko ir Birštono vienkiemio darželyje-mokykloje muzikos mokytoja pradėjusiai dirbti Lijanai Stakauskaitei.

 

Ji iš karto sužavėjo birštoniškius ne tik savo išvaizda, bet ir kuriama muzika, buriamais vaikų kolektyvais, organizuojamais renginiais. Birštono muzikinį gyvenimą papuošė mažiesiems dainininkams organizuojamos „Rudeninė karuselė“ ir „Vasaros karuselė“.

Lijana vadovauja Birštono kultūros centro vokaliniam ansambliui CRAZY, dainuoti moko ir rengia įvairiems konkursams vaikus, taip pat aktyviai dalyvauja visuomeniniuose renginiuose, koncertuoja su Birštono vienkiemio saviveiklininkais. Jos pilna visur. Sutikime, juk ne tiek daug yra kūrybingų ir veržlių asmenybių, kurios savo pavyzdžiu užkrečia ir kitus. O tokiame gražiame kurortiniame mieste kaip Birštonas tokių žmonių labai reikia. Lijana ne vietinė, tačiau savo darbais įrodė verta būti birštoniete.

 

Kelias į muziką buvo vingiuotas

Lijanos gimtinė yra gana toli nuo Birštono, Ignalinos rajone. Nuo vaikystės mergaitė buvo įtraukta į muzikinę veiklą, nes mama, kultūros darbuotoja, dirbo kultūros centre su meno kolektyvais.

„Anksti pradėjau dalyvauti koncertuose, o nuo 8-erių metų pradėjau lankyti muzikos mokyklos fortepijono klasę. Po kelių metų muzikavimas pradėjo nepatikti, nes girdėdavau, ką groja mano bendraamžiai, ir pykdavau ant mokytojos, kad man parinkdavo sunkesnį repertuarą ir tekdavo dalyvauti konkursuose. Bet paklusau griežtai mamos nuostatai „jei pradėjai, tai ir baik“ ir baigiau muzikos mokyklą. Dar lankiau dainavimo ir smuiko pamokas.Muzika mano gyvenime užima svarbią vietą, pagyvina ir suteikia jam spalvų. Kartais susimąstau, kuo reikėtų užsiimti ir ką reikėtų dirbti ne muzikos ir kūrybos srityje“, – sako Lijana.

Lijana jau nuo devynerių metų pati pradėjo kurti muziką ir dainas. „Esu labai dėkinga savo pianino mokytojai, kuri skatino kurti ir padėdavo užrašyti natas. Baigus muzikos mokyklą truputį sustojo ir muzikavimas. Bet aš pati ruošdavausi įvairiems renginiams, festivaliams“, – pasakoja Lijana.

Po vidurinės mokyklos egzaminų teko rinktis tolimesnį gyvenimo kelią. Jeigu pataikai ten, kur reikia, kur pajauti, kad ten tavo vieta, viskas gerai. Tačiau jeigu ne?

Lijana prisimena, kad pirmieji reklamos vadybos studijų metai buvo tiesiog baisūs. Visus metus ji jautėsi sėdinti ne savo rogėse. Neturėjo nei kur pagroti, nei kur padainuoti. Tad ir sugalvojo nieko mamai nesakyti ir stoti į muzikos specialybę.

„Neturėjau su kuo pasikonsultuoti, pasitarti, pamaniau, kad geriausias žingsnis – stoti į Vilniaus kolegijos Menų fakultetą. Čia atsirado bendraminčių ir draugų. Pasijutau savame kailyje. Toliau studijas tęsiau VPU, po to baigiau muzikos edukacinių technologijų magistrantūros studijas. Studijuodama grojau klavišiniais muzikinėse grupėse. Tai man atvėrė dar daugiau galimybių pažinti muzikos pasaulį, suvokti instrumento galimybes, galvoti ir kurti muzikines partijas, tinkančias atitinkamo muzikos stiliaus grupės sudėčiai“, – dalijasi savo muzikiniu patyrimu Lijana.

Daug muzikinės patirties ji įgijo su grupe „The skys“, nes koncertuojant teko aplankyti Lenkiją, Latviją, Olandiją, Prancūziją, Austriją. Jaunai atlikėjai tai buvo puiki patirtis ne tik scenoje. Ją domino šalies muzikinė kultūra, žmonių požiūris į muzikinius renginius, festivalius.

Vėliau teko palikti Vilnių ir dėl darbo atvykti į Birštoną, nes baigusi pirmas studijas nenorėjo dirbti bet kur, o pagal specialybę ir įgyti patirties, kuri praverstų ieškant darbo vėliau. Lijanai teko padirbėti keliose mokyklose Prienų rajone bei Birštone. Pasak jos, gyvenamosios vietos pakeitimas buvo didelis iššūkis. Juk atsiduri toli nuo draugų nuo šeimos ir susiduri su naujais nepažįstamais žmonėmis. Ir nežinai, ko tikėtis – kas tave supras, parems, o kas – ne… Juk taip būna, kai naujas, jaunas žmogus ateina į kolektyvą.

Pradėjusi dirbti Birštono vienkiemio darželyje-mokykloje muzikos mokytoja, Lijana rado čia draugišką kolektyvą, galėjo mokyti vaikučius dainavimo, o atrastus mažuosius talentus ruošti konkursams. Vėliau atsirado darbo ir Birštono kultūros centre, kur buvo įkurta vokalinė grupė „Crazy“.

Laukia naujas etapas

Darbo Birštono vienkiemio darželyje-mokykloje Lijana greitai neteks, nes nuo rugsėjo čia nebus mokyklos pradinių klasių, liks tik darželis. Liūdna, bet, anot Lijanos, laukia naujas gyvenimo etapas, nes teks ieškoti naujų galimybių save realizuoti.

„Studija „Crazy“ kūrėsi palaipsniui. Prisimenu, kai joje buvo tik keli mokiniai, o dabar yra jau 3 grupės pagal amžiaus kategoriją. Dirbdama su „Crazy“ kolektyvais turiu galimybę kurti vaikams dainas ir jas paleisti į gyvenimą. Taip pat dalyvaujame Birštono renginiuose bei įvairiuose festivaliuose ir konkursuose.

Papildomo finansavimo mažiesiems atlikėjams neturime, tad labai džiaugiuosi, kad daug prisideda dainuojančių vaikučių mamytės –padeda siūti koncertinius rūbelius, nuvykti į konkursus. Viskas kainuoja, viskam reikia turėti lėšų. Ir kūryba kainuoja, jeigu nori sukurti ir padaryti įrašą…

Norisi plėsti savo veiklą, rasti daugiau idėjų ir jas įgyvendinti, tik ne viską pavyksta realizuoti.

„Rudeninė karuselė“ buvo viena iš magistrinio darbo dalių, kuri užsitęsė iki dabar. Kiekvienais metais dalyvių daugėjo, todėl nusprendžiau „Karuselę“ padalinti į dvi dalis pagal amžiaus kategorijas. „Rudeninėje karuselėje“ dalyvauja dalyviai nuo 12 metų, o „Vasaros karuselėje“ – iki 12 metų.

Kadangi dirbu kol kas su vaikais, savo muzikiniais metodais bei kūryba dalinuosi su kolegomis internetinėje erdvėje. Susikaupusią kūrybą bandysim su „Crazy“ sudėti į knygeles su CD“, – pasakoja Lijana.

 

Daug yra įdomių dalykų

Lijana paprastame kasdieniame gyvenime atranda naujų ir nepaprastų dalykų. Ji gyvena ne tik muzika – mėgsta fotografuoti, piešti, yra baigusi intensyvaus vizažo kursus, daro nuostabius piešinius ant veidukų. Tai universalus žmogus, mokantis nustebinti aplinkinius savo kūryba. Kas labiausiai patinka? Aišku, kurti muziką, kurti dainas ir jas atlikti. Jos sukurtos dainos būna ir populiariausių TOP dešimtuke…

Birštono šventės metu visada išradingi ir spalvingi būna Lijanos „Crazy“ grupės atlikėjai, kurie labai papuošia renginį.

 

Patirtis visada vertinga

Lijana sako, kad dėl savo patirties organizuojant renginius ir kuriant muzikinės scenos vaizdą šį sezoną ji dirbo asistente projekte „Muzikinė kaukė“. Šiuo metu kuria ir tobulina savo kūrybą ir dainas. Laisvalaikiu ieško papildomo uždarbio šaltinio, nes kūryba daug kainuoja. Žinoma, pajamos nedidelės ir nepastovios, tad reikia galvoti, kaip susimokėti už butą, išgyventi ir dar kurti dainas, mokyti vaikus ir kt.

Daugelis jaunų ir kūrybingų žmonių, pasijutę nereikalingi savo šaliai, kraunasi lagaminus ir išvyksta. Ką mano apie tai Lijana?

„Nemėgstu rutinos. Kas žino, kaip bus. Jeigu matysiu, kad mano kūryba ir veikla čia nelabai reikalinga, tokios galimybės neatmetu.“

Bet tikimės, kad Lijanos veikla Birštone reikalinga, o jos kūrybingumas ir entuziazmas – taip pat.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close