Paminėta Pasaulinė sveikatos diena

Praėjusį šeštadienį, balandžio 6 d., Prienų-Birštono diabeto klubo „Versmė“ nariai paminėjo Pasaulinę sveikatos dieną. Pasaulinė sveikatos diena minima balandžio 7 d. nuo 1948 m. Birštono bendruomenės namuose susirinkusiuosius pasveikino klubo pirmininkė Birutė Bartkevičiūtė ir sanatorijos „Versmė“ gydytoja endokrinologė Eimantė Raišienė.

 

 

B. Bartkevičiūtė pristatė šių metų Pasaulinės sveikatos dienos temą – „Hipertenzijos prevencija“. Ji paminėjo, kad arterinė hipertenzija – labai dažna liga, ja mūsų šalyje serga apie 50-60 proc. 25-60 metų gyventojų. Statistika rodo, kad dažniau hipertenzija suserga vyrai. Surinkti duomenys rodo, kad apie 75 proc. visų mirčių dėl širdies ir kraujagyslių ligų susijusios su arterine hipertenzija.

Gydytoja E. Raišienė perskaitė pranešimą apie osteoporozę, kuri laikoma šiandieninės visuomenės sveikatos problema. Osteoporozė – tai kaulų liga, kai dėl sumažėjusio tvirtumo kaulai greitai lūžta. Viena iš didžiausių šios ligos blogybių yra ta, kad iki lūžio paprastai nieko neskauda, žmogus jokių pavojingų simptomų nejaučia.

E. Raišienė įvardijo osteoporozės požymius. Jos atsiradimą įtakoja žmogaus lytis, amžius, paveldėjimas – tai rodikliai, kurių mes negalime įtakoti. Norint apsisaugoti nuo ankstyvos osteoporozės, reikia didinti kaulų masę brendimo laikotarpiu, naudoti Ca ir D vitaminus, nuolat mankštintis, saugotis kritimų ir lūžių. Taip pat gydytoja informavo apie kitų organų tarpusavio ryšį ir įtaką kaulų tvirtumui, patarė, kad reikia pasimatuoti savo kaulų tankį gydymo įstaigose.

B. Bartkevičiūtė kalbėjo apie hipertenzijos ligų prevenciją. Prienuose šios ligos rodikliai yra žymiai aukštesni už respublikos vidurkį. Tai verčia sunerimti ir rimtai sekti savo kraujo spaudimą ir laiku kreiptis į gydytojus.

Kas tai yra hipertenzija? Tai liga, kuriai būdingas ilgalaikis arterinio kraujospūdžio didėjimas, ilgainiui atsiranda rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Štai kodėl privalome kontroliuoti savo kraujo spaudimą. Pasak B. Bartkevičiūtės, vienas iš būdų nesusirgti šia liga – pradėti sveikai maitintis, valgyti daugiau vaisių ir žalių daržovių, o taip pat maistą, turintį mažiau sočiųjų riebalų.

Vienas iš rizikos faktorių yra nutukimas arba antsvoris, kuris gali kelti rimtą grėsmę besivystančiai hipertenzijai. Visada reikia prisiminti, kad reikia daryti fizinius pratimus, daugiau judėti gryname ore, o taip pat neturėti žalingų įpročių: nerūkyti, saikingai vartoti alkoholinius gėrimus ir gyvulinės kilmės riebalus, druską ir cukrų. Žodžiu, reikia sveikai gyventi ir paisyti mitybos piramidės.

Po pranešimų gydytoja E. Raišienė pakomentavo šiandien pamatuoto kraujo spaudimo rezultatus bei cukraus kiekį kraujyje.

Stasė Asipavičienė

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close