Auginkime sveikus, laimingus ir sėkmingus vaikus

Prienų r. sav. Socialinių paslaugų centro socialinės darbuotojos dalyvavo VDU SMF Socialinio darbo katedros vykdytuose pozityvios tėvystės įgūdžių lavinimo mokymuose socialiniams darbuotojams pagal „Sėkmingos tėvystės“ programą. Turimomis ir naujai įgytomis žiniomis socialinės darbuotojos pasiengusios pasidalinti su vaikus auginančiais tėvais.

Šeimos, kurioms teikiamos socialinės paslaugos, buvo pakviestos į ‚Sėkmingos tėvystės gebėjimų ugdymo“ mokymus. Į grupės darbą įsijungė šešios narės. Planuojami šeši susitikimai, vyksiantys kas dvi savaitės.

  „Pravėrę langą į vaiko pasaulį, neabejotinai rasime lobį – jis slypi taip giliai, kad ne visada drįstame jo ieškoti. Tas lobis – vaiko kūrybinė dvasia, kurianti santykius, pasaulį ir jų sandūroje – unikalią vaiko savastį. Ji atspari ir gali atlaikyti skaudžiausius išbandymus, kurių neturėtų patirti. Kartais slegiančios vaiką mintys ir jausmai užspaudžiami, tariamai išmetami, nevertinami ir tampa trukdžiu jo gyvenime“ (V. Oaklander).

Mūsų siekis, kad tėvai palaikytų kuo glaudesnį ryšį su vaiku, nuolat rodytų jam meilę ir dėmesį, įprastų vaiką nuolat pagirti, paskatinti, atidžiai išklausytų vaiko nuomonę, gebėtų valdyti specifinį vaikų elgesį, turėtų žinių ir įgūdžių iškilusioms elgesio problemoms spręsti, taikytų aiškias taisykles, taikias drausminamąsias priemones, nubrėžtų elgesio ribas. Daugeliui tėvų sunku taikyti taisykles, nes vaikai linkę jas laužyti. Svarbu žinoti, kaip tėvai turėtų elgtis kiekvienoje konkrečioje situacijoje. Teigiamas dėmesys ir paskatinimas, nuolatiniai pagyrimai vaikus veikia tarsi burtai. Vaikai visada turi žinoti, ko iš jų tikimasi, tuomet jie jausis saugūs, tvirti, ramūs, pasitikintys savimi. Vaikams patinka, kai jiems skiriama pakankamai dėmesio, ir daugelis jų padarys viską, kad tik jo gautų. Ir atvirkščiai, negaudami dėmesio, vaikai jo siekia netinkamais būdais. Apmaudu, bet yra vaikų, kurie sulaukia tėvų dėmesio tik padarę ką nors bloga. Tokiu atveju netinkamas elgesys tik stiprės. Jei vaikas gaus dėmesio elgdamasis tinkamai, tuomet stengsis nuolat gerai elgtis, o ne reikalauti dėmesio neigiamais būdais. Dėmesys kuria gerą vaikų ir tėvų ryšį.

  Mokymų metu akcentuota, kad itin svarbu patenkinti vaiko emocinius poreikius. Tėvų rūpestis, skatinimas pasitikėti savimi, bendri žaidimai, palaikymas, saugi aplinka ir auklėjimas yra tai, ko būtinai reikia vaiko normaliai emocinei raidai. Dalyvėms išdalinta dalomoji medžiaga „100 pagyrimų“ ir užduotas namų darbas – iki kito susitikimo nuolat pagirti savo vaikus, artimuosius ir stebėti jų reakciją.

  Mokymų organizatorės ir dalyvės jaukioje aplinkoje dalijosi patirtimi, analizavo konkrečias situacijas, jų šeimose iškilusias vaikų auklėjimo problemas. Pripažinome, kad mus visus vienija bendras tikslas – darni šeima, sėkmingi, laimingi joje augantys vaikai ir kad galėtume nuoširdžiai teigti, jog būti tėvais yra smagu.

 

Socialinės darbuotojos Birutė Songailienė, Irena Danilevičienė, Aistė Morkūnienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close