Naujojoje Ūtoje – kelių priežiūros bei piktavališko atsikratymo atliekomis problemos

Per rajoną keliaujantis seniūnijų ataskaitinių susirinkimų bumas nuošalyje nepaliko ir Naujosios Ūtos seniūnijos.

 

Naujosios Ūtos ataskaitiniame susirinkime seniūnijos gyventojai bei svečiai galėjo pasidžiaugti ne tik meninių kolektyvų pasirodymais, bet ir seniūno Algio Aliukevičiaus vardijamais praėjusiųjų bei jau prasidėjusių metų darbais. Nors Naujosios Ūtos seniūnija susiduria su įvairiausiomis kasdieninėmis problemomis, tačiau seniūnas jas žino ir pagal galimybes sprendžia.

 

Gyventojų skaičiumi mažiausia seniūnija yra ganėtinai nutolusi ne tik nuo Prienų rajono savivaldybės centro, bet ir nuo Marijampolės. Pusiaukelėje tarp aktyvia ekonomika pulsuojančių rajonų centrų esanti seniūnija nepasižymi kaip aktyvaus verslo centras, todėl jai skiriami resursai nėra itin dideli. Pasak seniūno, vietos gyventojai bei seniūnijos darbuotojai dažniausiai iškylančias problemas, net ir socialines, itin dažnai sprendžia patys, savo jėgomis.

 

Šiuos metus Naujoji Ūta pasitiko su 960 gyventojų. Tai – 17 gyventojų mažiau nei praėjusių metų pradžioje. 60 procentų visų gyventojų gyvena vienkiemiuose, mažuose kaimuose. Ataskaitoje itin džiugina vaikų gimstamumo statistika: prieš metus ataskaitinio susirinkimo metu pasidžiaugta 5 per metus gimusiais vaikais, o 2017 m. jų gimė 11.

 

2017 metams seniūnijos veiklai patvirtinta beveik 12 tūkst. eurų sąmata, panaudota – beveik 10 tūkst. Na, o per 2017 metus seniūnija gavo tik 600 eurų pajamų. Tiesa, kelių priežiūrai skirta žymiai daugiau – beveik 37 tūkst. eurų, iš jų 11 tūkst. – žvyrkelių remontui, o 26 tūkst. – Ramybės g. asfaltavimo darbams užbaigti.

Dėl daugiau nei 50 kilometrų kelių tinklui skiriamų mažų lėšų dalis seniūnijos kelių vis dar laukia remonto. Seniūnas pabrėžė kelių į kapines problemas. Tiesa, kapinėse susiduriama ne tik su privažiavimo problema. Kai kurie gyventojai, vis dar neišmokstantys bendruomeniškumo ir supratimo, kad gyvena tame pačiame pasaulyje, itin dažnai savo buitines, statybines, stambiagabarites bei kitokias atliekas krauna į kapinių priežiūros atliekoms skirtus konteinerius arba šalia jų. Taip jie priverčia seniūniją ieškoti galimybių, kaip šias atliekas išvežti. Papildomas išvežimas – papildomas mokestis, taigi lieka mažiau lėšų ir tam pačiam kelių remontui.

 

Per metus Būdininkų kaime įrengti valymo įrengimai, Skersabalio kaime likviduotas pesticidų sandėlis. Išpjauta ir 14 pavojų keliančios būklės medžių kapinėse bei prie kelių.

 

Atokioje seniūnijoje ypač jautrūs socialiniai klausimai. Per metus užregistruoti 306 prašymai socialiniais klausimais, dešimtadaliu daugiau nei 2016 metais. 2017 metais socialinė parama išmokėta 115 asmenų. Dar 40 prašymų gauta dėl kompensavimo už atliekų surinkimą. Seniūnijoje rūpinamasi 8 socialinės rizikos šeimomis, socialinės paslaugos teikiamos 6 vienišiems asmenims. Tiesa, anot A. Aliukevičiaus, dažnai pagal socialinės paramos skyrimo tvarką paramos skyrimo procedūros užtrunka, tad pačiai seniūnijai tenka rūpintis savo gyventojais. Pasak seniūno, vieniši senjorai nori valgyt šiandien, o ne tada, kai „suvaikščios“ paramos dokumentai. Taigi, seniūnijos darbuotojai su seniūnijos gyventojais neretai gamina bei pristato maistą ir savo kaimynams.

 

Ši žiema sutartinai vieni kitus gelbėjančiai seniūnijos bendruomenei pateikė dar vieną „dovaną“. Avariją patyrė ir taip ganėtinai prastos kokybės vandenį tiekiantis vandentiekis. Jo remontas užtruko.

 

Gyventojai bei seniūnas, suprasdami, jog papildomų lėšų gauti yra itin sudėtinga, atsargiai susirinkimo metu išreiškė norą, kad Naujojoje Ūtoje galėtų veikti pirminės sveikatos priežiūros centras.

 

Seniūnas išsakė susirūpinimą ir dėl saugumo. Pasak jo, nors po policijos reformos pareigūnų gatvėse budi daugiau, tačiau norėtųsi daugiau jų prevencinio darbo bei didesnio kontakto su žmonėmis.

 

A. Aliukevičius paminėjo ir jau ne vienus metus seniūnijos kelius ardantį bei atsainiai į seniūnijos bendruomenę žiūrintį ūkininką. Anot seniūno, taip ir nepavyksta rasti su juo kontakto. Šis ūkininkas seniūnijos ataskaitiniuose susirinkimuose, kartais net kaip rimtesnė problema už kitas seniūnijos bėdas, minimas jau ne vieneri metai.

 

Daug atsiliepimų sulaukęs rajono valdžios sprendimas perbraižyti seniūnijų ribas nuskambėjo ir Naujosios Ūtos seniūnijos ataskaitiniame susirinkime. Tiesa, susirinkime dalyvavęs Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas nuramino, jog ši pertvarka kol kas Naujosios Ūtos seniūnijos nepalies.

 

Susirinkimas baigėsi Prienų kultūros ir laisvalaikio centro Naujosios Ūtos laisvalaikio salės spektakliu, skirtu Valstybės šimtmečiui. Seniūnas išreiškė viltį, jog seniūnijoje susikūrusio teatro tradicijas ir toliau padės puoselėti ilgametė jo režisierė Anelė Lukjančuk.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close