Milžinai margučiai – Birštono sanatorijos languose

Kovo 27 d. Birštono sanatorijos „Versmė“ pirmojo korpuso langai pasipuošė didžiuliais margučiais.

 

Šešios Birštono meno mokyklos moksleivės kartu su Dailės skyriaus mokytojomis Egle Janušaitiene ir Rasa Mekioniene sumanė priešvelykio socialinę akciją. Išklausę mokytojos E. Janušaitienės tautodailės pamokos apie šv. Velykų papročius, tradicijų ir ornamentų simboliką bei spalvinius derinius, piešė tradicinių margučių marginimo raštų eskizus ir ėmėsi tapyti kiaušinius milžinus.

Milžinais margučiais, nutapytais guašu ant kartono lakštų, moksleivės prieš Velykas dekoravo Birštono sanatorijos „Versmė“ langus. Pirmasis sanatorijos korpusas buvo pasirinktas todėl, kad jame gydomi ligoniai po sunkių ligų ir stuburo operacijų, didžiųjų kaulų lūžimų ar traumų. Sanatorijoje „Versmė“ jiems teikiama pooperacinė reabilitacija. Šiuo metu sanatorijoje gydomi 125 pacientai, dalis jų per šv. Velykas liko sanatorijoje. Todėl moksleivės savo ištapytais margučiais nusprendė dekoruoti pirmojo aukšto langus ir tokiu būdu pralinksminti sanatorijos pacientus bei darbuotojus. Sanatorijos „Versmė“ direktorius Antanas Danys džiaugėsi, kad prieš šv. Velykas pirmojo korpuso langai buvo taip linksmai dekoruoti. „Smagu, kad meno mokyklos moksleivės sugalvojo nupiešti didelius, linksmus margučius, – sakė A. Danys. – Procedūrų laukiantys pacientai ir sanatorijos darbuotojos iš karto juos pastebėjo, nes šis spalvingas merginų darbas kelia teigiamas emocijas“.

Pirmiausia tradiciniais margučių raštais buvo nutapytos atskiros margučių dalys. Dvi grupės merginų kartu su mokytojomis jas piešė skirtingas, naudodamos vis kitokias guašo spalvas, pasirinkdamos jas pagal nuotaiką. Vienas margutis buvo pavasarinis, o kitas – vasarinis, nutapytas ryškesnėmis spalvomis. Kad nutapytų kitą didelių margučių pusę, merginos pieštus ornamentus džiovino plaukų džiovintuvais. Kita margučių pusė buvo tapoma ryškiai, spalvingai ir nuotaikingai, nesilaikant tradicinio marginimo būdų, todėl merginos improvizavo. Popierinių margučių tapymas guašu tapo tam tikra meditacija.

Išdžiovintos ir gerokai nuo dažų sluoksnio pasunkėjusios pieštų margučių dalys buvo iškilmingai nešamos nuo mokyklos iki sanatorijos, o dailės mokytojas Remigijus Janušaitis, fotografavęs dažymo procesą, nerimavo, ar nenukris nuo langų tokie sunkūs margučiai. Spalvingos pieštų margučių dalys buvo priklijuotos prie pirmojo sanatorijos korpuso langų, sujungtos į du didelius kiaušinius.

Rima Naujokaitytė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close