Erasmus+KA2 mobilumas Rumunijoje

Nuo 2016 metų Prienų rajono Išlaužo pagrindinė mokykla dalyvauja Erasmus+KA2 tarptautiniame projekte „Išsaugok amžinąsias vertybes. Menas permąsto Europos vertybes“. Todėl kovo mėnesį mes, šeši dalyviai, lankėmės Rumunijoje, Iasi miesto mokykloje ȘCOALA GIMMNAZIALĂ ISAIA TEODORESCU. Dalyvavome projekto veiklose, susijusiose su teisingumo vertybe bei dramos menu.

 Pirmąją mobilumo dieną buvome šiltai sutiktos mokyklos partnerės mokinių bei mero, kurį aplankėm kitą dieną miesto merijoje. Surengtame pasisveikinimo koncerte dalyvavo ne tik rumunų mokyklos mokiniai, bet ir žinomi Iasi krašto dainininkai. Po šventinės dalies kibome į tiesioginius projekto darbus – kūrėme vertybių dainos posmą apie teisingumą. Džiaugėmės, nes mūsų – lietuvių – eilutės buvo išrinktos geriausiomis. Po veiklų mokykloje buvome nustebintos šeimų svetingumu ir noru supažindinti su jų miestu, lankytinomis vietomis.

Antrąją dieną dalyvavome CLIL pamokoje apie Graikų teatrą. Dirbome grupėmis, sužinojome naujų ir įdomių dalykų, atlikome kūrybiškas užduotis. Vėliau svečiavomės Cogeaska regiono merijoje, kur labai šiltai ir maloniai mus priėmė miesto meras. Vėliau aplankėme Iasi nacionalinį teatrą, kuris yra išrinktas 7- u gražiausiu teatru pasaulyje. Didelį įspūdį paliko ir I – ojo Moldavijos karaliaus rūmai, kuriuose dabar įrengtas etnografijos muziejus; ortodoksų bažnyčios. Teatrališkas ir linksmas gidas pasakojo ne tik apie Rumunijos istoriją, lankomų objektų išskirtinumus, bet kalbino ir mus, domėdamasis kiekvienos šalies istorijos įvykiais bei kultūra.

Trečiąją dieną pradėjome dar viena įdomia CLIL pamoka apie kiną, jo istoriją. Asmeninę pažangą pasitikrinome žaisdami smagų žaidimą. Pasigaminę lėles, improvizavome teisingumo tema, pasipuošusios savo mokykloje sukurtais teisingumo marškinėliais. Negana to, kiekvienos šalies komanda pristatė ir savo šalies garsiausius aktorius. Dar demonstravome atsivežtus spektaklių teisingumo tema įrašus. Buvo išties įdomu parodyti savąjį – „Teisybė ir neteisybė“ pagal lietuvių liaudies pasaką – pamatyti bendraamžių vaidinimus. Žavėjomės vieni kitų kūrybingumu bei išradingumu.

Ketvirtadienis ir penktadienis buvo skirtas edukacinėms kelionėms. Nuvykę į Brano miestą, aplankėme Brano pilį, apipintą įvairiomis legendomis bei istorijomis, dar kitaip vadinamą Drakulos – knygų, kino filmų herojaus – pilimi. Ši pilis paliko neišdildomą įspūdį. Važiuodami aukštais kalnais, gėrėjomis pirmą kartą išvystu kanjonu. Prahovos apskrityje pasigrožėjome ne mažiau įspūdinga savo vaizdingumu bei architektūros stiliumi Pelešo pilimi – viena gražiausių pilių visoje Europoje. Kad ir ilga kelionė, jautėmės dvasiškai pakylėti.

Kuo naudingas mums, mokiniams, šis mobilumas? Įgavome prasmingų naujų žinių, susipažinome su Rumunijos kultūra, susiradome naujų draugų. Supratome, kad ir teisingumas, ir kitos vertybės yra svarbios visose šalyse partnerėse. Ir kaip smagu, kad pasitelkdami dramos meną, tas vertybes galime išsigryninti ir išjausti. Dar ilgai dalinsimės kelionės įspūdžiais ir potyriais su šeima, draugais ir mokyklos bendruomene.

 

Gabija Kemežytė, Gabija Bruožytė, Gintarė Janušaitė, Saidra Petrauskaitė, mobilumo Rumunijoje dalyvės

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close