„Angelų sode“ – kiekvienam po angelą

Kovo 26 d. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su dailininke ir pasakų vaikams rašytoja Sigute Ach. Renginio metu autorė kartu su dalyviais kūrė instaliaciją „Angelų sodas“. Tuo pačiu metu galima buvo pasigrožėti Sigutės Ach iliustracijų paroda „Sparnuotai ir nerimtai“.

Sigutė Ach – dailininkė ir pasakų vaikams rašytoja. Juokais dar vadinama pačia nerimčiausia Lietuvos kūrėja, mat paklausta, ką veikia, šypsodamasi atsako: „Nieko rimto“. Už tokią iš pirmo žvilgsnio nerimtą, tarsi juokais atsiradusią žaismingą kūrybą ši dalininkė Lietuvoje mylima jau daugiau kaip dešimtmetį.

Sigutė Ach jau daug metų važinėja pas vaikus, mokydama juos gerumo. Į Prienus ji atvyko pakviesta Justino Marcinkevičiaus bibliotekos direktorės Daivos Čepeliauskienės. Mokinių pavasario atostogos – toks metas, kai dailininkė gali susitikti su didesniu būriu vaikų, pasidalinti su jais savo naujomis, žaismingomis, tačiau turinčiomis gilią potekstę idėjomis. Viena iš naujausių – instaliacija „Angelų sodas“.

„Angelų sodo“ programa dar labai jauna. Anksčiau dailininkė yra vedusi vaikams „Vaizduotės pamokas“, kitus edukacinius užsiėmimus, skatinančius skaityti knygas. Biblioteka, pasak dailininkės, pasirinkta, kad vaikai būtų skatinami čia lankytis, nenumestų knygų į šalį, nepasiduotų kompiuterio traukai, skaitytų knygas ir  lavintų vaizduotę.

– Tai yra instaliacija, kuriama kartu su vaikais. Joje tarsi kuriamas kūrinėlis, panašus į angelą. Angelas yra mistinė būtybė, iš kurios mes laukiam pagalbos, patys dažnai nenorėdami imtis jokio veiksmo. O čia yra sparnuotos būtybės, kurios mums primena, kad mes patys galime daryti daug gerų darbų sau ir kitiems, kad suprastume, jog galime patys mažais dalykais gerinti gyvenimą. Vaikai susidomėję. O kol yra tas susidomėjimas, yra ir mano motyvacija veikti, – kabindama pirmuosius vaikų iškarpytus angelėlius „Angelų sode“ kalbėjo dailininkė.

Į susitikimą su Sigute Ach atvykę Prienų „Žiburio“ gimnazijos, „Ąžuolo“ progimnazijos Nemuno pradinio ugdymo skyriaus, Prienų bendruomenės vaikų dienos centro vaikai rašė ant savo rankomis pagamintų spalvotų sparnuočių gražius įkvepiančius žodžius: „Pavasaris“, „Nusišypsok“, „Būk saulėtas“, „Linkiu tau gerumo“, „Neliūdėk“, „Būkite laimingi“, „Tegul lydi jus laimė“, „Šeima“.

– Šiais žodžiais jie išreiškia vertybes. Tai yra tai, ką mes patys darome, nes  daug angeliškų darbų pasireiškia per mus pačius. Taip atidarom vartus savo gražiajai, šviesiajai pusei. Ir šią instaliaciją kurdami stimuliuojam savyje tokį gerumą. Aš kviečiu vieną kitą tokį sparnuotį nešiotis kišenėje. Ir kai pamatai, kad tavo artimo žmogaus ar nepažįstamo žmogaus nosytė nusileido ir jam visai nesaulėta, išsitrauki ir paduodi angelėlį. Nuo Kalėdų tokius sparnuočius nešiojuosi pati, bet atrodo, kad daryti juos moku visą gyvenimą, – šypsojosi vaikų bičiulė.

Kartu su vaikais dirbančios mokytojos džiaugėsi, kad jų vaikai su dideliu užsidegimu ir kruopštumu karpė, rašė savo mintis ir suaugusiųjų padedami kabino angeliukus „Angelų sode“.

Keletą valandų šurmuliavusiose kūrybinėse dirbtuvėse buvo jauku ir šilta. Čia  sklandė angelo dvasia, leidusi atsiskleisti vaikų kūrybiškumui ir gerumui. „Angelų sodas“ augo, augo – tiek, kiek vaikams užteko kantrybės. Apie 30 vaikų, palydėtų mokytojų ir tėvelių, sukūrė „Angelų sodą“ iš triskart didesnio kiekio angelėlių, nes vaikai iškirpo ne po vieną. Padėkojusi jiems už dėmesį, kantrybę ir bendrą gražų kūrinį, viešnia skatino kiekvieną namuose iš gražaus atviruko ar iš spalvoto popieriaus išsikirpti tokį sparnuotį, užrašyti savo gerąją mintį, gerąją žinią ir dalinti kitiems.

Dailininkei dėkojo ir toliau dalintis savo meile bei gerumu su kitais linkėjo Prienų Justino Marcinkevičiaus bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė, metodininkė Dalia Bredelienė. Gėlių viešniai įteikė ir Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos mokinys Mantas, Sigutės Ach kūrybos gerbėjas nuo mažens, į susitikimą atvykęs su mama, Mozūriškių bibliotekos bibliotekininke Ilona Miklaševičiene.

„Angelų sodas“ džiugins lankytojus iki gruodžio mėnesio, o vėliau sparnuočiai pasklis į visas puses, pradžiugindami mažesnius ir didesnius bibliotekos skaitytojus. Galbūt ne vienam jie taps geraisiais angelais ir tolimesnio gyvenimo palydovais.

Roma Sinkevičiūtė

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close