Kitaip paminėjome Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną

„Kur nėra teisingumo, nėra ir laisvės,

o kur nėra laisvės, ten nėra ir teisingumo“.

Vokiečių rašytojas Johanas Zoimė

Kovo 9 diena Išlaužo pagrindinėje mokykloje – Projektinė diena. Mes, mokyklos bendruomenės nariai, kartu su seniūnijos darbuotojais dalyvavome „TEISINGUMO ŽIBINTŲ PARADE“ Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti.

Projektinės dienos veiklos prasidėjo nuo aštuntos ryto. Visų klasių mokiniai kartu su auklėtojais baigė su iliustruoti ir aptarti plakatus su iš anksto pasirinkta tema, susijusia su mokinių teisėmis ir pareigomis. Klasių valandėlėse mokiniai jau iš anksto diskutavo apie vaikų teises ir pareigas, išdėstytas „Vaikų teisių konvencijoje“. Pavyzdžiui, visi mokiniai turi teisę į mokslą, bet ir pareigą stropiai mokytis, visi turi teisę į gydymą, bet ir pareigą saugoti savo ir kitų sveikatą, visi turi teisę būti mylimi šeimoje, bet ir pareigą padėti šeimos nariams, visi turi teisę būti gerbiami, bet ir pareigą gerbti kitus žmones.

Na, o sutartu laiku visi mokytojai, priešmokyklinukai, 1-10 klasių mokiniai bei keletas seniūnijos ir Išlaužo kaimų bendruomenės atstovų susirinko į aikštelę priešais mokyklą. Parado dalyviai vilkėjo Teisingumo marškinėlius, kuriuos sukūrė patys. Užrašas ant marškinėlių patvirtina, jog mūsų bendruomenės nariai yra prieš nelygybę (plačiąja prasme), rasizmą, trokšta taikos tarp valstybių visame pasaulyje. O svarbiausiai – žino savo teises bei pareigas ir stengiasi jų laikytis, jomis vadovautis. Piešinys ant marškinėlių – svarstyklės, ant kurių „lengvas“ teisingumas (plunksna) sveria daugiau nei sunkesnis neteisybės obuolys. Teisingumo marškinėlių simbolika – mokinių idėjos – rodo, kad pritardami šioms mintims jau prisidedame kurdami savo valstybę – Lietuvą. O pradinių klasių mokiniai rankose nešėsi Teisingumo žibintėlius, nes „ir šviesa, ir tiesa“, anot Vinco Kudirkos „Tautiškos giesmės“, valstybėje – neatskiriami dalykai.

 Parado dalyviai, įamžinę nepaprastą akimirką nuotraukoje, nešini plakatais, trispalvėmis vėliavėlėmis, balionais, pajudėjo Mokyklos, Maironio, Draugystės, Žvejų ir Vytauto Gurevičiaus gatvėmis. Žygiavome mojuodami trijų spalvų balionais, klausydami pačių gražiausių dainų apie Lietuvą – M.Mikutavičiaus, P.Meškėlos, grupės „Thundertale“ ir ktų – įrašų. Visi pareigingai laikėmės saugumo kelyje taisyklių: ėjome kelkraščiu, neskubėdami, kolonoje stovėjome po tris, mokytojos vilkėjo specialias pėsčiųjų liemenes ir stebėjo, kaip sekasi žygiuoti jų mokiniams. Buvome susikaupę, o kartu nusiteikę pakiliai, nes jautėme, jog esame didelė jėga, kuri išreiškia savo valią, pasisakant už teisingumą mūsų valstybėje, savo teises ir pareigas, o svarbiausia – už savo šalies laisvę. Žygio dalyvius stebėjo Išlaužo gyventojai, o Žvejų gatvėje vienos šeimos nariai išėjo mūsų pasveikinti su Lietuvos trispalve. Džiaugėmės, supratę, kad turime mus palaikančių.

Galiausiai, sugrįžę į mokyklos kiemą, neskubėjome skirstytis. Kiekvienos klasės atstovai uždegė ir paleido į dangų įvairiaspalvius žibintus, kaip patvirtinimą, jog teisingumas – teisinės valstybės pagrindas, kurį kuriame ir mes, nedidelės kaimo mokyklos bendruomenė.

Parado dalyviai, Išlaužo pagrindinė mokykla

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close