Išlaužo seniūnija lauks pokyčių

Kovo 13 dienos vakarą Išlaužo laisvalaikio salėje vyko seniūnijos ataskaitinis susirinkimas.

 

Ataskaitinis susirinkimas prasidėjo Prienų kultūros centro kolektyvų pasirodymu. Pirmiausia muzikinius kūrinius atliko neseniai susikūręs instrumentinis duetas – Daiva Radzevičienė (klavišiniai) ir Linas Jankauskas (pučiamieji).

Pranešimą apie seniūnijos veiklą 2017 metais pristatė seniūnas Tomas Skrupskas.

 

Mažėja gyventojų

Savivaldybės viduryje įsikūrusi Išlaužo seniūnija yra viena iš mažiausių Prienų rajono seniūnijų. Didžiausias seniūnijos kaimas Išlaužas turi gerą susisiekimą autobusais, tad gyventojams patogu važinėti dirbti į Prienus, Garliavą, Kauną. Seniūnijos teritorijoje yra 23 kaimai, jie užima 5796 ha plotą. Gyventojų šioje seniūnijoje irgi nedaug, preliminariais duomenimis – apie 1636. Kadangi šiais metais seniūnijoje neregistruojami nei gimimai, nei mirtys, tikslių duomenų nėra. Pagal išduotas vaikų gimimo išmokas, Išlaužo seniūnijoje 2017 m. gimė 12 naujagimių.

Seniūnijoje yra ryšių skyrius, laisvalaikio salė, vaikų darželis, pagrindinė mokykla, muziejus mokykloje, biblioteka, veterinarijos įmonė, girininkija, bažnyčia, parapijos namai, ambulatorija, vaistinė, 5 parduotuvės, 2 prekybos kioskai, kavinė. Pati Išlaužo infrastruktūra tikrai gera, tačiau yra kitokių bėdų.

Seniūnas paminėjo kai kuriuos demografinius duomenis ir apgailestavo, kad gyventojų skaičius, nors ir nežymiai, mažėja.

T. Skrupskas kalbėjo, kad mažėja socialinę paramą gaunančių šeimų skaičius, mažėja ir gaunančiųjų paramą produktais. Tai rodo, kad mažėja bedarbių, šeimas išlaikyti sugeba daugiau žmonių. Nors, anot seniūno, visiškai be socialinės paramos išsiversti dar negalima.

Seniūnas taip pat pasakojo, kokius kultūrinius ir sportinius renginius organizuoja ir kokiuose dalyvauja seniūnija. Tiesa, jie nėra gausūs ir įvairūs. Pasak seniūno, gyventojai norėtų, kad Žvejo šventė Išlauže būtų tradicinė.

 

Nerimą kelia ir keliai, ir gatvės

Seniūnas pasidžiaugė, kad jau sutvarkyta Liepų gatvė, tačiau reikia tvarkyti ir kitas gatves, įrengti šaligatvius. Nors seniūnijos žvyrkeliai greideriuojami ir žvyruojami, kertami krūmai, tačiau problemų 2017 metais buvo pakankamai. Dėl nuolatinio lietaus kelių kokybė vis blogėjo, mažai naudos davė ir momentinė jų priežiūra. Dabar Išlaužo kaimo Žvejų ir Alytaus gatvių gyventojai skundžiasi dėl semiamų namų valdų ir rūsių. Pasirodo, dėl Žvejų gatvės problemų žmonės kreipėsi ir į Prienų savivaldybę, ir į Kelių direkciją, bet reikalai nepajudėjo. Ši gatvė tikrai pavojinga, nes automobilių srautas čia nemažas – taigi nėra saugūs nei į mokyklą einantys vaikai, nei suaugusieji. Viena moteris rodė krūvą parašytų raštų ir gautus atsakymus, bet kas iš to – rašyti dabar moka visi, o probleminė gatvė į prioritetinių darbų sąrašą nepakliūva.

Kalbėta ir apie kaimų kelių tvarkymą bei asfaltavimą, tačiau, pasak mero, per metus to padaryti neįmanoma. Visi nori gyventi patogiai, tvarkingai, tačiau nėra tiek lėšų, kiek reikia. Seniūnaitijos kartu su seniūnu turi numatyti prioritetus ir jų laikytis.

 

Gražios iniciatyvos – iš bendruomenės

Seniūnas paminėjo, kad jau pradėtos procedūros dėl Išlaužo kapinių plėtros, kad atnaujinta kapinių tvora. Nuošalyje nelieka ir Išlaužo Švč. Mergelės Marijos Krikščionių pagalbos parapijos klebonas Slawomir Krysztof Brewezynski. Seniūnas padėkojo klebonui už iniciatyvas ir įteikė Padėkos raštą. Gyventojai pritarė ir seniūno idėjai sutvarkyti Išlaužo viešąsias erdves, įrengti parką, kuriame būtų galima praleisti laisvalaikį, o jaunos mamos galėtų saugiai pavežioti vežimėliuose vaikučius.

Be to, seniūnas T. Skrupskas pasidžiaugė ūkininkais, kurie net neprašomi ir neraginami padeda tvarkyti pakeles.

Išlaužo bendruomenės atstovai pasidžiaugė turima vizija sutvarkyti ir pagražinti Išlaužo stotelę, jau turi parengę ir stotelės vizualizaciją. Daug ką padarys savo jėgomis, bet prašo dar šiek tiek prisidėti lėšomis ir savivaldybę.

Susirinkime dalyvavusi Išlaužo pagrindinės mokyklos direktorė Rasa Žilinskienė pasidžiaugė mokinių veikla ir pasiekimais, taip pat informavo, kad yra vietų ikimokyklinio amžiaus grupėse ir gali priimti vaikučius.

Išlaužo gyventojai išreiškė susirūpinimą dėl ne vietoje pasodintų medžių, dėl ąžuolo, kuris gadina pralaidą bei dėl brangiai kainavusio stogelio.

 

Naudinga informacija

Seniūnijos susirinkime dalyvavo ir Prienų socialinių paslaugų centro direktorė Aurelija Urbonienė, kuri pristatė bendrą Prienų savivaldybės ir Prienų paslaugų centro vykdomą projektą „Bendruomeninių šeimos namų įkūrimas Prienų rajono savivaldybėje“. Direktorė paaiškino, kad visos šeimos be jokios išimties, susidūrusios su įvairiomis problemomis, galės gauti ne tik psichologinę, bet ir teisinę ar kitokią pagalbą. Kreiptis galima tiesiogiai į paslaugų centrą arba per savo seniūnijos socialinį darbuotoją.

Kaip ir kituose seniūnijų susirinkimuose, į Išlaužą buvo atvykusi Jiezno globos namų atstovė V. Kasteckaja, kuri paragino priimti į savo šeimas tėvų globos netekusius vaikus, taip pat informavo apie vykdomus globėjų ir įtėvių mokymus bei gaunamas išmokas.

Susirinkime dalyvavęs Prienų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos gydytojas Antanas Keturakis paaiškino apie afrikinį kiaulių marą, įspėjo gyventojus apie galimą paukščių gripą. Veterinarijos gydytojas gyventojams išdalijo informacinius lankstinukus, kaip saugotis nuo kiaulių maro ir išvengti paukščių gripo.

 

Mero komentarai

Išklausęs gyventojų replikas ir nusiskundimus, Prienų rajono savivaldybės meras kai ką išdėstė aiškiau. Alvydas Vaicekauskas pripažino, kad Išlaužo kapinės tikrai apleistos, jas būtina tvarkyti ir išplėsti, išspręsti tvoros problemą.

Savivaldybės vadovas informavo gyventojus, kad gatvių apšvietimas pagerės, kai savivaldybė įsigis 1300 ekonomiškų šviestuvų, kurie be didesnių investicijų tarnaus mažiausiai 10 metų. Taip pat meras informavo, kad Išlauže planuojama pastatyti vieną ar du biotualetus, nes pastaruoju metu jų poreikis išaugo.

Kalbėdamas apie gatvių ir kelių remonto darbus, meras paaiškino, kad valstybinės reikšmės kelius prižiūri ir eksploatuoja Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos, todėl savivaldybė neturi galimybių koreguoti valstybinės reikšmės kelių remonto planų. Atsakydamas į gyventojo paklausimą dėl kelio Alytus–Kaunas–Prienai rekonstrukcijos. A. Vaicekauskas paaiškino, kad dėl to į LR susisiekimo ministeriją kreipėsi kartu su aplinkinių rajonų merais, tačiau reikalai juda labai lėtai. Dėl šių problemų laukia susitikimas su LR premjeru S. Skverneliu.

Be to, A. Vaicekauskas priminė, kad Išlaužo seniūnijoje didelė problema yra kultūrinis gyvenimas. Nors čia yra laisvalaikio salė, bet renginių joje vyksta labai mažai. Pasak mero, į tai reikia atkreipti dėmesį, nes ir Išlaužo seniūnijoje gyvenimas turi būti visavertis. „Tikiuosi, kad kitais metais per ataskaitinį susirinkimą jau koncertuos vietos atlikėjai“, – sakė meras.

Tiesa, meras paminėjo, kad netrukus Išlaužo seniūnija turėtų padidėti, nes prie jos teritorijos bus prijungti dar 3 kaimai. Tada ir kultūrinė veikla turėtų atsigauti, įvykti daugiau teigiamų pokyčių.

 

Kiti pasisakymai

Tarybos narė Loreta Jakinevičienė pasidžiaugė gražiomis išlaužiečių iniciatyvomis pagražinti erdvę prie autobusų stotelės, taip pat Išlaužo pagrindinės mokyklos pasiekimais. Tarybos narė kalbėjo ir apie prioritetinius kelius ir gatves, kuriuos nusprendžia pirmumo tvarka remontuoti seniūnaičiai ir seniūnas. Ji, kaip aplinkosaugos specialistė, paaiškino ir medžių pjovimo tvarką privačioje ir valstybinėje žemėje.

Tarybos narys Vaidas Kupstas palinkėjo kantrybės ištverti gamtos siunčiamus išbandymus, pasidžiaugė seniūnijos pasiekimais.

Administracijos direktoriaus pavaduotoja Rima Zablackienė paragino gyventojus nelaukti ataskaitinio susirinkimo, kad galėtų išsakyti savo problemas, o apie jas kalbėti ir kreiptis į savivaldybės specialistus ar vadovus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close