Svarbiausios aktualijos – keliai, uždarytas paštas, atliekų rūšiavimas

Šilavoto seniūnijos ataskaitinis susirinkimas prasidėjo laisvalaikio salės folkloro kolektyvo „Akacija“ menine programa, skirta Šilavoto parapijos įkūrėjui Antanui Radušiui (1848–1918), kurio šimtosios mirties metinės minimos šiemet.

Seniūnijoje – 34 kaimai, 1718 gyventojų

Šilavoto seniūnė Neringa Pikčilingienė, pristatydama 2017 m. nuveiktus darbus, pirmiausia priminė, kad 34 seniūnijos kaimuose gyvena 1718 gyventojų. 10,6 tūkst. ha seniūnijos teritorija suskirstyta į keturias seniūnaitijas, veikia penkios bendruomenės. Pernai seniūnijoje gimė 16 naujagimių, mirė 28 gyventojai, įformintos 89 atvykimo ir 31 išvykimo deklaracija. Seniūnijoje yra beveik 100 km vietinės reikšmės kelių ir gatvių, iš kurių 91 km – žvyrkeliai ir gruntiniai keliai.

Seniūnė pasidžiaugė, kad pernai buvo atnaujinti Pašlavančio piliakalnio laiptai, Šilavote lankėsi Apaštališkasis Nuncijus Jo Eminencijos arkivyskupas Pedro López Quintana.

Kalbėdama apie problemas, seniūnė pirmiausia paminėjo, kad vietinių gyventojų „dėka“ buvo numarinti penki medžiai Šilavoto kapinėse, ne visi gyventojai atliekomis atsikrato tvarkingai – daugybė buitinių šiukšlių, stiklainių, automobilių detalių, drabužių randama prie kapinių esančiuose konteineriuose.

Seniūnė taip pat paminėjo, kad kai kurie ūkininkai netausoja kelių – sunkiasvore technika važinėja pažliugusiais keliais ir juos sugadina.

Nemažai dėmesio ataskaitoje buvo skirta socialinei sričiai, žemės ūkiui, apšvietimui, kaimo plėtros programos įgyvendinimui ir kitoms sritims.

Seniūnė N. Pikčilingienė pasidžiaugė kultūrinių renginių gausa, aktyviais ir gražiai besitvarkančiais gyventojais, padėkojo visiems prisidedantiems, kad gyventume geriau ir gražiau. (Su visa ataskaita galima susipažinti Prienų rajono savivaldybės internetiniame puslapyje.)

Keliams – ir savivaldybės biudžeto lėšos

Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas pasidžiaugė Šilavoto pagrindinės mokyklos renovacija ir linkėjo, kad mokykla toliau sėkmingai gyvuotų – nepritrūktų vaikų.

Viena aktualiausių problemų – keliai, kurie pernai labai nukentėjo dėl lietaus. Pasak mero, šiais metais kelių priežiūrai lėšų bus skirta ir iš savivaldybės biudžeto, tačiau šios lėšos pirmiausia bus panaudotos kelkraščių ir šalikelių priežiūrai. Šiais metais turėtų būti atnaujinti ir šviestuvai, o pakeitus juos į taupančius energiją, gatves bus galima apšviesti ir visą naktį.

Dar vienas visos savivaldybės rūpestis – bešeimininkiai pastatai. Problema dar padidėjo dėl to, kad vis sunkiau „paveikti“ pastatų šeimininkus.

Meras pasidžiaugė, kad iki rudens Klebiškyje, anksčiau mokyklai priklausiusiame namelyje, turėtų įsikurti vaikų šeimyna.

Kelias – „zebras“, laikraščiai – naktį

Savivaldybės vadovui klausimų turėjo ir gyventojai. Petras Kazlauskas prašė paaiškinti, kodėl nuo Klebiškio Išlaužo link vedantis kelias yra tarsi zebras: gabalas – asfaltuoto kelio, gabalas – žvyrkelio. Mero teigimu, kelininkai visą šį kelią turėtų baigti asfaltuoti. P. Kazlauskas taip pat domėjosi, kodėl savivaldybės specialistai nepasinaudoja galimybe ir kartu su elektros tiekimo kabeliais į iškastus griovius nepakloja apšvietimo kabelių. Mero teigimu, ESO savo darbų grafikų su savivaldybe nederina, tačiau šiuo atveju gal dar galima spėti.

„Ar normalu, kad laikraščius, pensijas ir korespondenciją laiškininkai atneša 9 ar 10 valandą vakaro?“ – klausė gyventojai. Tokia situacija susidarė po Lietuvos pašto reformos. Šilavote ne tik neliko pašto, bet ir paštininkas neturi kur glaustis ir išrūšiuoti korespondencijos. Patalpas paštininkui suteikia seniūnija, tačiau tai mažai pagerina sudėtingą situaciją. Padidėjus paštininkų aptarnaujančioms teritorijoms, paskutinius klientus jie aplanko jau naktį, o tai yra nesaugu ir patiems pašto darbuotojams, ir gyventojai bijo vakarais įsileisti nepažįstamą žmogų.

Mero teigimu, tokia situacija, kurią savivaldybių vadovai numanė dar prieš reformą, yra visoje Lietuvoje. Tarybos narė Loreta Jakinevičienė pasiūlė merui dėl gyventojams nepriimtinų pašto paslaugų inicijuoti ne tik gyventojų apklausą, bet ir kartu su visos Lietuvos merais siekti, kad žmonės gautų tinkamas ir kokybiškas paslaugas.

Šilavotiškio Jono Mikučiausko teigimu, maža Eigulių gatvelė yra neišvažiuojama po to, kai remontuojant Senelių namus ja važinėjo statybininkų automobiliai, o galutinai „iškniso“ ESO, tiesiant elektros kabelius. Jis prašė, kad savivaldybė skirtų lėšų gatvės remontui. Mero teigimu, gatvę turėtų suremontuoti tie, kurie ją sugadino, ir priminė, kad gatvių remonto eiliškumą nusistato patys seniūnijos gyventojai, tad ragino susitarti, kad nebūtų remontuojama po pusę gatvės.

Pirmoji šeimyna įsikurs Klebiškyje

Šilavoto pagrindinės mokyklos direktorė Valentina Radzevičienė pasidžiaugė, kad mokykloje vaikų skaičius stabilus ir kvietė visus sportuoti atnaujintoje sporto salėje. Ji tikisi, kad jų mokyklą pasirinks ir Klebiškyje įsikursiančios šeimynos vaikai.

Apie afrikinio kiaulių maro grėsmę perspėjo Prienų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas – inspektorius Antanas Keturakis. Prienų rajono savivaldybės Socialinių paslaugų centro direktorė Aurelija Urbonienė supažindino su kovo viduryje pradedamu įgyvendinti šeimoms skirtu projektu. Jiezno vaikų globos namų direktorė Jūratė Virginija Žukauskienė ne tik ragino prisidėti prie iniciatyvos, kad neliktų globos namuose augančių vaikų ir tapti globėjais ar įtėviais, bet ir kvietė dirbti Klebiškyje įsikursiančioje šeimynoje.

Apie savo jau atliktus ir planuojamus atlikti darbus bei nūdienos aktualijas kalbėjo Prienų savivaldybės tarybos nariai Loreta Jakinevičienė, Aleksas Banišauskas ir Jonas Vilionis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close