50 metrų – ar galite tiek nuplaukti?

Kasmet Lietuvoje nuskęsta maždaug 200 žmonių, iš kurių apie 10 – vaikai. Dažnas tik galvoja, kad moka plaukti, tačiau pasak specialistų, lietuvių plaukimo įgūdžiai – nėra geri. Plaukimas ne tik puiki fizinio lavinimo ir sveikatinimo priemonė, tai ir gyvybiškai svarbus įgūdis, mažinantis nelaimingų atsitikimų vandenyje riziką. Lietuvos plaukimo federacija (LPF), vykdydama vaikų mokymo plaukti programą „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje“, siekia, kad profesionalus plaukimo ugdymas būtų prieinamas visiems vaikams – tiek didmiesčiuose, tiek regionuose. Prie programos įgyvendinimo šiemet ir vėl prisideda lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ – papildomo finansavimo dėka pilną plaukimo programą gaus 249 vaikų 8 Lietuvos regionų baseinuose.

„Džiaugiamės, jog „Maxima“ jau antrus metus iš eilės sutinka prisidėti prie programos finansavimo regionuose. Kvalifikuotos plaukimo pamokos baseinuose yra ypač reikalingos toliau nuo baseinų gyvenantiems vaikams. Tokiais atvejais yra itin svarbus savivaldybių bei įmonių įsitraukimas ir jų geranoriškumas prisidedant prie projekto, jų lėšomis padengiamos plaukimo pamokos, transporto išlaidos vaikų nuvežimui iš mokyklų į baseinus,“, – teigia projekto „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje“ vadovas Ignas Vaičaitis.

Iš viso šįmet pilną plaukimo pradžiamokslį ir pagrindinius plaukimo įgūdžius įgis 5800 vaikų, o 249 jų – „Maximos“ dėka.

„Vaikų mokymo plaukti programa padeda ugdyti jaunąją šalies kartą, galbūt – atrasti naujus talentus, skatina prasmingą, aktyvų laiko praleidimo būdą. Ši parama – ypatingai prasminga, ji padeda vaikams įgyti gyvybiškai svarbius plaukimo įgūdžius. Esame socialiai atsakinga įmonė, džiaugiamės galėdami prisidėti prie šios programos finansavimo. Manome, jog kiekvienas Lietuvos moksleivis turi turėti galimybę išmokti plaukti.“, – sako „Maximos“ generalinė direktorė Kristina Meidė.

Norint pakeisti liūdną statistiką – vaikams būtinos plaukimo pamokos

Vaikų mokymas plaukti yra svarbi veikla keliais aspektais – pradinių plaukimo įgūdžių mokymo ir saugaus elgesio prie vandens, skendimų prevencijos, fizinio aktyvumo didinimo ir talentingų vaikų plaukimui paieškos prasme. „Plaukimo pratybos vykdomos bendradarbiaujant su mokyklomis kūno kultūros pamokų metu, todėl jos tampa prieinamos ne tik tiems vaikams, kurių tėveliai randa laiko atvesti vaikus į baseiną po pamokų, bet ir tiems, kurie yra labiau orientuojami į kitas papildomas veiklas – šokių, dailės, kalbų, informatikos ir pan. Mūsų siekis yra tas, kad kuo daugiau šalies vaikų ne tik sudalyvautų programoje, bet ir įgytų plaukimo įgūdžių pradžiamokslį. Plaukimo pamokas vykdo plaukimo mokymo patirtį turintys specialistai, todėl jos yra itin kokybiškos“, – teigia I. Vaičaitis.

Pasak jo, individualus vaikų pasiekimų vertinimas bus aiški žinia tėveliams – ar jų vaikai pasiekė ugdymo tikslus, ar dar reikia skirti papildomai dėmesio pradinio plaukimo įgūdžių tobulinimui, o galbūt jie turi išskirtinių gabumų plaukimo sportui.

Sudalyvavus 32 pamokose pradinukas turėtų gebėti nuplaukti 50 metrų, t. y. 2 kartus perplaukti standartinį 25 metrų ilgio baseiną. „Nuplaukti 50 metrų kartais atrodo visai nedaug, tačiau kai pradinuką kausto vandens baimė, jis nežino kaip elgtis vandenyje, o juo labiau kaip plaukti – tai tikrai didelis atstumas. Todėl užsiėmimų metu vaikus mokome ne tik plaukti, bet ir pamilti vandenį, jo nebebijoti“ – teigia programos vadovas.

2016-2017 metais mokytis plaukti pagal programą „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje“ galėjo 1642 vaikais daugiau nei buvo planuota. „Maxima“ plaukimo programos vystymui skyrė 64 tūkst. eurų, dauguma šių lėšų paaukojo „Maximos“ pirkėjai pirkdami akcijos apyrankes.

Sertifikuotą mokymo plaukti programą pradinių klasių mokiniams nuo 2009 m. LPF įgyvendina bendradarbiaudama su Kūno kultūros ir sporto departamentu, Švietimo ir mokslo ministerija ir privačiais rėmėjais. Pagrindinis trukdis, norint šią programą įgyvendinti platesniu mastu šalyje – plaukimo baseinų infrastruktūra ir finansavimo trūkumas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close