Lietuva didina savo karinį dalyvavimą Afganistane

Krašto apsaugos ministerija, atsižvelgdama į NATO ir sąjungininkų prašymus, nusprendė padidinti savo karinį indėlį į NATO vadovaujamą tarptautinę operaciją Afganistane „Tvirta parama“ (angl. „Resolute Support“).

 

Planuojama, jog į dislokacijos vietą Kandahare Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų kariai išvyks balandį. Jie, veikdami kartu su Jungtinių Amerikos Valstijų kariais, vykdys mokymo ir paramos vietinės saugumo pajėgoms užduotis. Bendras Afganistane dislokuotų karių skaičius atitiks Lietuvos Respublikos Seimo nustatytą leistiną ribą ir nebus didesnis nei 50 karių.

 

„Tai – Lietuvos indėlis į tarptautinio saugumo stiprinimą. Lietuva sulaukia didelės sąjungininkų paramos, todėl pagal galimybes turi įnešti ir savo indėlį kovoje su globaliomis problemomis, užkertant kelią terorizmo plėtrai“, – sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

 

Šiuo metu NATO operacijoje „Tvirta parama“ tarnauja 21 Lietuvos karys. Lietuva 2018-2020 m. Afganistano nacionalinio saugumo pajėgoms išlaikyti ir vystyti kasmet taip pat skirs po pusę milijono JAV dolerių (beveik 415 tūkst. eurų). Į specialų patikos fondą, kuriam daugiausiai pinigų skiria amerikiečiai, Lietuva įmokas skiria nuo 2015 metų.

 

Lietuva taip pat tęsia dalyvavimą JAV vadovaujamos  koalicijos pajėgų, kovojančių su ISIS/Daesh, operacijoje Irake, tačiau kol kas papildomų pajėgumų į šią operaciją nesiųs. Toks sprendimas priimtas po konsultacijų su koalicijos partnerėmis ir Jungtinių Amerikos Valstijų atstovais.

 

Šiuo metu be tarptautinių operacijų Afganistane ir Irake, Lietuvos kariai dalyvauja operacijose Kosove, Ukrainoje, Malyje, Centrinės Afrikos Respublikoje, Viduržemio jūroje ir Indijos vandenyne – iš viso apie 120 Lietuvos karių.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close