Dešimties metų jubiliejiniu taku

Bendruomenė – lyg tas bičių avilys, į kurį darbščiosios bitutės lašas po lašo neša nektarą ir gamina medų. Štai jau dešimt metų pildomas Prienų bendruomenės avilys. Gausėja „bičių darbininkių“, gausėja ir nudirbtų darbų. Balandžio 5-ąją į simbolinį prasmingų darbų avilį jos suskrido, kad pakviestų pakeliauti Prienų bendruomenės dešimties metų jubiliejiniu taku.

Paminėti šią gražią sukaktį ir apžvelgti įgyvendintus bei naujus projektus į Prienų kultūros ir laisvalaikio centrą susirinko ne tik bendruomenės aktyvistai, bet ir gausus būrys socialinių partnerių, kartu pramynusių pirmuosius takelius, vėliau prisijungusių ir praplėtusių bendruomeniškumo ratą.

 

 

 

Per dešimtmetį Prienų bendruomenė kartu su socialiniais partneriais įgyvendino ne vieną dešimtį akcijų ir projektų, kurie sudėti į bendruomenės istoriją – simbolinį avilį, kuris tą dieną gražiai puošė sceną. Menininkės Aušros Deltuvienės ugdytinių, „Revuonos“ vidurinės mokyklos mokinių, išpuoštas, jis pražydo įvairiaspalviais vasaros žiedais.

 

 

Jubiliejinės šventės akcentu tapusį bičių avilį padovanojo renginio globėjas, bendruomenės renginių rėmėjas Gediminas Olsevičius su žmona Danute.

– Bičių bendruomenė žemėje gyvena daugiau kaip dešimt milijonų metų. Tokio kelio linkiu ir Prienų bendruomenei, kad mes kaip tos bitutės sugebėtume rūpintis ne tik savo asmeniniais reikalais, bet nešti po saldų savo triūso, prakaito lašelį į bendrą avilį, bendram labui, – linkėjo G. Olsevičius.

 

 

Sveikinimo žodžiu į Prienų miesto bendruomenės narius, rėmėjus ir svečius kreipėsi Prienų bendruomenės pirmininkė Auksė Grižaitė:

– Dešimt metų žmogaus gyvenime yra nemažai. Iš bejėgio kūdikio jis tampa smalsiu ir mitriu paaugliu, jau daug ko išmokusiu, daug ką pažinusiu ir suprantančiu. Dešimtmetis bendruomenės gyvenime taip pat daug. Vienų idealų ir pasiryžimų suvienyti žmonės patikrina save ir bičiulius, išmoksta geriau suprasti vienas kitą, formuoja bendrus siekius ir imasi juos vykdyti. Kartu. Padėdami vieni kitiems. Prienų miesto bendruomenė per dešimtmetį pasiekė ne vieną savo užsibrėžtą ar gyvenimo padiktuotą siekį.

Pirmininkė pasidžiaugė vieningumo ir pasiryžimo dvasia, kuri gyva tiek bendruomenės taryboje, tiek visoje narių bendrijoje. Yra ir rūpesčių, bet, pasak A. Grižaitės, jų nebijoma. Kiekviena problema mobilizuoja mąstyti, ieškoti, burtis, įveikti gyvenimo pateiktus uždavinius, kad bičiulis visuomet būtų pasirengęs padėti, kad silpnesnis rastų į ką atsiremti, kad vaikas nebūtų atstumtas.

– Tai pati nuostabiausia žmogiškoji tarnystė. Be aukštų atlyginimų, medalių, apdovanojimų mes tarnaujame vieni kitiems, nes esame vienos žemės, vieno krašto, vienos bendruomenės vaikai. Taip suprantu mūsų bendruomenės veiklos, augimo ir rytdienos tikslus. Ir džiaugiuosi, rasdama pritarimą ir palaikymą pačioje bendruomenėje, rajono savivaldybėje, gausiame rėmėjų būryje, – sakė A. Grižaitė, dėkodama susirinkusiesiems už palaikymą ir pagalbą ir linkėdama stiprybės bei optimizmo bendruose darbuose.

 

Subrandinta ir įgyvendinta idėja

Asociacija Prienų bendruomenė įsteigta 2003 metų kovo 31 dieną buvusios Prienų rajono savivaldybės švietimo skyriaus specialistės, dabar vicemerės Loretos Jakinevičienės iniciatyva. Tai jos subrandinta, išnešiota ir įgyvendinta idėja.

Sveikindama bendruomenės narius, buvusi ilgametė Prienų bendruomenės pirmininkė pasidžiaugė visais, kurie savo širdies šviesa yra prisilietę prie Prienų miesto gyvenimo ir bendruomenės idėjų.

– Kai manęs paklausia, kas yra bendruomenė, ir kodėl joje nėra visų žmonių, atsakau: bendruomenė yra organizacija, kuri sukuria savo tikslus, uždavinius. Tai žmonės, kurie inicijuoja veiklas, idėjas, tačiau kiekvienoje jų gyvena beveik visas miestas. Noriu padėkoti visiems, kurie prisidėjo ir prisideda prie to, kad čia, mūsų mieste, būtų gera gyventi. Dėkoju visiems, kurie buvo prie ištakų, pirmose bendruomenės veiklose: Rasai Juocevičienei, Irenai Stasytienei, Ritai Koklevičienei, Laimutei Raugevičienei, Zitai Davidavičienei, Irmai Šneiderienei, Danutei Stankevičienei, Angelei Garmuvienei, Jolantai Žilvienei, Aidutei Jurešienei, Linai Aleknavičienei, Irenai Vincekienei, Ingridai Bražiūnienei, Vilanai Petrušienei, Dianai Dainauskienei, Algimantui Sakalauskui, Oksanai Radzvilavičienei, Vidai Zdanienei, Onutei Mieldažienei, Irenai ir Kazimierui Drižilauskams, Vilmai Bražukaitienei ir dabartinei bendruomenės pirmininkei Auksei Grižaitei. Nors šiandien jo nėra su mumis, bet labai noriu padėkoti kunigui Ryčiui Baltrušaičiui, kuris taip pat tikėjo, kad šiame mieste bendruomenė gyvuos ir jame bus gera gyventi. Galbūt šiandien visų neišvardinsiu, bet nuoširdžiai dėkoju visiems: socialiniams parteriams, su kuriais bendruomenė vystė ir vysto bendras veiklas, kolegoms bendruomeniečiams, kad jie tiki, jog bendruomeniškumas yra pats svarbiausias žmogaus gyvenime. Reikia nusilenkti kiekvienam žmogui, kuris bent maža dalelyte, be jokio atlygio, o tik vedinas altruizmo ir tikėjimo padarė kažką gero ir svarbaus, – kalbėjo L. Jakinevičienė.

 

Tai tik dalis dešimtmečio darbų

Per dešimtį metų inovatyvus ir kūrybingas bendruomenės branduolys įgyvendino daug gražių veiklų, edukacinių, kultūrinių, socialinių, sportinių projektų, akcijų. Viena iš tokių akcijų – Vaikų gynimo dienos paminėjimas. Birželio 1-ąją prie Prienų kultūros ir laisvalaikio centro skamba vaikų dainos, pievelę puošia jų rankomis padarytos gėlės, vyksta rankdarbių mugės, į dangų kyla žibintai, aitvarai, su vaikų svajonėmis plaukia maži ir dideli laiveliai. Visų akcijų metu artimiausiais bičiuliais ir pagalbininkais tampa PKLC darbuotojai, kuriems šventės metu Prienų bendruomenė tarė nuoširdų ačiū.

Pildydama prasmingų darbų aruodą, asociacija Prienų bendruomenė2009 m. lapkričio 18 d. pradėjo įgyvendinti akciją. Akcijos koordinatorės – tuometinė bendruomenės pirmininkė L. Jakinevičienė, A. Garmuvienė, L. Aleknavičienė, I. Drižilauskienė, Z. Davidavičienė, D. Stankevičienė, V. Zdanienė kvietė mažais žingsneliais žengti pirmyn, kad Prienų mieste būtų gera gyventi, jis gražėtų, kad ir pilkoje kasdienybėje skleistųsi gėris, pildytųsi svajonės, o kilnūs darbai ir sumanymai virstų realybe. Taip išsipildė Prienų specialiosios mokyklos mokinės Einaros svajonė. UAB „Skausmo užuovėja“ direktorius R. Pocius jai padovanojo elektrinį neįgaliojo vežimėlį.

Vienas iš prasmingiausių šios akcijos darbų – suvertas gintarinis vilties vėrinys jieznietei Urtei Švenčionytei, kuriai buvo reikalingas gydymas Maskvoje, G. Ševčenkos vadovaujamoje kamieninių ląstelių klinikoje. Vėrinį bendruomeniečiai vėrė ne vieni, bet su jos globėju LR Seimo nariu V. Kamblevičiumi. Prasminga, kad drauge su mažąja Urte pagalbos sulaukė ir gydytis į Maskvą išvyko trejų metų Austėja iš Kauno, šešerių Kamilė iš Kupiškio.

Įsimintina Prienų bendruomenės ir Prienų seniūnijos partnerystė, kurios dėka atkeliavo projektas ,,Abipus Nemuno“. Startavęs Paprienėje, jis vėliau pasuko į Dvariuką, Tartoką, Kalniečius, Stadioną.

Drauge su Kalėdų Angelu2008 m. į Prienų miestą atkeliavo projektas „Kalėdų miestas“. Drauge su „Kalėdų miestu“2009 m. įsižiebė pirmoji ,,Šileikų šeimos paramos ir labdaros fondo“ surengto muzikuojančio jaunimo konkurso „Kalėdų žvaigždė“. Nuoširdus ačiū tartas šio konkurso iniciatorei ir organizatorei Laimai Šileikienei.

Nuoširdžiai padėdamas kitam, padedi sau. Toks yra projektas „Nedelsk“. Prienų bendruomenė yra šio projekto partnerė. Suorganizuoti solidarumo maratonai, krūtų patikros „Rožiniame autobusėlyje“ Prienų mieste bei MediCA klinikoje, dalyvauta „Rožinių gervelių“ akcijoje. Šis projektas dovanojo daug gražių sumanymų: „Kalėdų miestelį“ su veikiančiu Kalėdų senio paštu, „Elfų mokyklėlę“ ir sakralinės muzikos koncertus, rašinių konkursus, parodas Prienų miesto ir rajono įstaigose.

Prienų bendruomenė jau nuo2010 m. vykdo aktyvią veiklą, kurios vienas iš pagrindinių tikslų – paauglių užimtumas. Tais metais įsikūrė Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centras, kuriame teikiamos bendrosios ir specialiosios socialinės paslaugos. Per vienerius metus paslaugos teikiamos vidutiniškai 40-50 paauglių iš 25-30 šeimų.

Be kasdienės veiklos, Vaikų dienos užimtumo centre vyksta maisto gaminimo, muzikavimo, sporto, kūrybiškumo užsiėmimai, individualių ar grupinių užsiėmimų metu teikiama psichosocialinė pagalba tiek vaikams, tiek tėvams, vykdoma prevencinė, edukacinė, pažintinė, sociokultūrinė veikla.

Kasmet yra rengiami nauji projektai, į aktyvią kryptingą veiklą įtraukiantys vis daugiau bendruomenės narių.

2013 m. sausio mėn. pradėtas vykdyti dar vienas 3 metų projektas – „Socialinės rizikos ir socialinę atskirtį patiriančių asmenų integracija į darbo rinką“. Vienas iš pagrindinių socialinių projektų finansinių rėmėjų – Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ministerija. Šios ministerijos viceministrė A. Bajorienė atsiuntė šventinį sveikinimą Prienų bendruomenei.

 

Pristatyti nauji projektai

Drauge su mados konkursu-festivaliu „Kūrybos oazė“, kurį keletą metų organizavo Prienų jaunimo mokykla, Prienų bendruomenė skaičiuoja 10 metų. Bendruomenės jubiliejaus proga šio konkurso organizatorė S. Šalčiuvienė ne tik pasveikino jubiliatus, bet ir papasakojo apie naują projektą, kurį pristatė Prienų „Žiburio“ gimnazijos mokinės. Milenos Šalčiūtės, Gintarės Milvydaitės ir Lauritos Kaminskaitės kurtą kolekciją „Little pritty liars“ demonstravo „Žiburio“ gimnazistės. Modeliams įvaizdį kūrė grožio salono „Sruogelė“ meistrės. Tad tikimasi, kad du partneriai – Prienų bendruomenė ir „Revuonos“ vidurinė mokykla – kitais metais pakvies į tęstinį respublikinį mados konkursą festivalį „Kūrybos oazė“.

Šventės metu buvo pristatyta dar viena idėja, kurią Prienų bendruomenė subrandino drauge su meninio lavinimo studija „Ramunėlė“. Šios studijos vadovė R. Liutvynskienė pasidžiaugė, kad du partneriai – Prienų bendruomenė ir meninio lavinimo studija „Ramunėlė“ – žada organizuoti ikimokyklinio amžiaus vaikų muzikos festivalį „Liaudies daina kitaip“.

 

Sveikino gausus būrys svečių

Prienų bendruomenės 10 metų sukakties proga sveikinimo žodį tarė rajono savivaldybės meras V. Bujanauskas ir mero patarėjas R. Markūnas. Meras pasidžiaugė, kad bendruomenė skatina prieniečius dalyvauti socialinėje ir kultūrinėje veikloje, perduoda patirtį jaunajai kartai, puoselėja dvasines vertybes. Jis padėkojo už entuziazmą ir iniciatyvas, už tai, kad susibūrę įvairių profesijų žmonės gali atrasti naujas galimybes, nuveikti gražius ir prasmingus darbus ir palinkėjo toliau įgyvendinti naujus projektus bei skatinti bendruomeniškumą. Augti, žydėti ir klestėti linkėjo mero patarėjas R. Markūnas.

Jubiliejaus proga sveikino ir kultūros darbuotojai: PKLC direktorius Dž. J. Aksenavičius ir kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas R. Šiugždinis, Prienų parapijos klebonas J. Baliūnas, Seimo narys V. Kamblevičius, Prienų miesto seniūnas A. Matulevičius ir seniūno pavaduotoja I. Stasytienė, akcijos „Apšvieskime Prienus“ socialinio partnerio Prienų elektros tinklų vadovas R. Kuzmickas, projekto „Nedelsk“ gerosios valios ambasadorė Prienų rajone L. Raugevičienė, laikraščio „Gyvenimas“ redaktorė R. Šimukauskaitė.

Pasveikinti jubiliejaus proga atvyko ir daugiau garbingų svečių: LR Seimo narys A. Palionis, Lietuvos Caritas vaikų dienos centro ,,Vaikų stotelė“ vadovė Kristina Virbašiūtė, nuolatinė Vaikų dienos užimtumo centro rėmėja UAB „Prienų skausmo užuovėja“ direktorė A. Pociūtė. Direktorė ir toliau pažadėjo mėnesinę materialinę paramą Prienų bendruomenės projektui „Vaikų dienos užimtumo centras“.

„Swedbanko“ Prienų skyriaus vadovas G. Bartulis pasidžiaugė, kad į bendruomenės statybos rūmą taip pat „įmūrijo“ vieną plytą, pasiūlydamas projekto „Kalėdų miestas“ metu surengti vaikų piešinių parodas miesto organizacijose ir įmonėse. Šiame projekte dalyvavo daug partnerių, todėl ačiū tarta įstaigų vadovams: DnB banko Prienų skyriaus valdytojui A. Gustaičiui, VŠĮ „Prienų ligoninė“ vyr. gydytojai A. Matusevičiūtei, knygyno „Pegasas“ vadovei G. Meškauskienei, UAB „Prienų paštas“ direktorei D. Trakymienei, „Revuonos“ vidurinės mokyklos direktorei I. Balčiukynienei, „Ąžuolo“ progimnazijos direktorei I. Tarasevičienei, „Žiburio“ gimnazijos direktorei I. Šneiderienei, Prienų meno mokyklos direktorei R. Staliūnienei. Bendruomenė dėkojo Prienų lopšelių-darželių vadovams: „Saulutės“ direktorei V. Petrušienei, „Gintarėlio“ – Z. Dzencevičienei, „Pasakos“ –  B. Šuliauskienei. Nors ne visi galėjo dalyvauti šventėje, atvykusieji sveikino bendruomenę ir linkėjo jai ilgų gyvavimo metų.

Ypatingą vietą Prienų bendruomenės gyvenime užima socialinė partnerystė. Už pagalbą, supratimą organizuojant įvairius renginius bendruomenės kolektyvas dėkojo Prienų globos namų, Socialinių paslaugų centro, Nemajūnų dienos centro, Krašto muziejaus, Švietimo centro, Pedagoginės psichologinės tarnybos, Nemuno kilpų regioninio parko, Darbo biržos, Sporto centro, „Sodros“, Mokesčių inspekcijos, TV Eterio, Prienų miškų urėdijos, Sveikuolių klubo „Versmenė“ atstovams, kolegoms Prienų rajono bendruomenėms, taip pat Prienų rajono savivaldybės bendruomenių asociacijos pirmininkui V. Kupstui ir visiems bendruomenininkams, kurie keliauja Prienų bendruomenės dešimtmečio taku.

Gausiai susirinkę svečiai atvyko ne tuščiomis. Visi jie įteikė jubiliatams gėlių ir dovanų. Gražiausia padėka – šventinis koncertas, kurį taip pat kūrė įvairių projektų partneriai, festivalių nugalėtojai ir dalyviai. Scenoje buvo galima išvysti mažąjį gintarinį stebuklą – Urtę, kuri kartu su sesute ir drauge smuikavo bei atliko lietuvių liaudies dainą. Susirinkusiems koncertavo projekto „Kalėdų žvaigždė“ nominantai: Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos Nemuno pradinio ugdymo skyriaus auklėtiniai Lukas Barkauskas, Paulina, Viktorija, Sofija ir Gija (vadovė L. Suhorukovienė), G. Smolskaitė kartu su R. Liutvynskienės ir L. Stakauskaitės studijos „Ramunėlė“ dainorėliais, solistai M. Noreikaitė ir Prienų ,,Žiburio“ gimnazijos mokinys V. Trakymas bei gimnazijos ansamblis, konkurso „Tramtatulis“ nugalėtoja V.  Miknevičiūtė ir Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centro lankytojai, kurie pačių pagamintais drugeliais papuošė bendruomeniškumo pievą. Koncertinę programą vainikavo Prienų kultūros ir laisvalaikio centro kolektyvas „Trapukas“.

Buvusi ir esama bendruomenės pirmininkės Loreta Jakinevičienė ir Auksė Grižaitė dėkojo susirinkusiesiems už buvusias ir būsimas veiklas, tikėdamos, kad maži geri darbai, kuriuos darys kiekvienas iš mūsų, pamažu keis pasaulį.

 

 

 

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close