Darbo stalas rojuje: lietuviai vis dažniau kelionėse derina darbą ir poilsį

Lietuvoje ryškėja angliškai workation vadinama tendencija išvykti į užsienio šalį ir padirbėti nuotoliniu būdu. Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė teigia, kad žiemą tarp lietuvių populiarios tolimos egzotiškos šalys, o vasarą – ir Europa, taip pat dirbama ir keliaujant kruiziniais laivais.

Draudimo bendrovės BTA duomenimis, pastaraisiais metais ypač išpopuliarėjo dviejų mėnesių trukmės kelionės į užsienį. Tokios trukmės kelionių draudimo polisų pardavimai per pastaruosius dvejus metus padidėjo beveik trečdaliu.

Workation fenomeną puikiai apibūdino „The New York Times“, pavadinęs darbo ir atostogų derinimą „darbo stalu rojuje“. Tokia galimybe naudojasi žmonės, kurie gali dirbti nuotoliniu būdu, svarbiausia, kad būtų prieiga prie interneto. Pasirinkę taip dirbti, laisvu laiku turi galimybę pakeliauti, pailsėti ir susipažinti su kita kultūra“, – sako Ž. Gavelienė.

Dažniausiai keliauja ir dirba informacinių technologijų specialistai, kūrybinių profesijų atstovai ar net profesionalūs pokerio žaidėjai.

BTA asmens draudimo specialistas Andrius Žilėnas sako, jog daugiausiai kelių mėnesių trukmės kelionių draudimo polisų yra nuperkama birželio mėnesį, kitais metų mėnesiais jų skaičius išlieka stabilus.

„Yra grupė žmonių, kurie šiltuosius kraštus renkasi kaip alternatyvą žvarbiai žiemai Lietuvoje, o į Azijos šalis – Tailandą, Balį, Indoneziją dažnai išvažiuoja profesionalūs pokerio žaidėjai, programuotojai, kurie gali dirbti per atstumą. Tuo tarpu Azijos šalių atstovus neretai traukia Europa, kurią jie renkasi kaip workation vietą: čia dirba, keliauja ir pramogauja“, – teigia A. Žilėnas.

Populiariausiomis šalimis, kur galima darbą derinti su poilsiu, pasaulio mastu laikomos Tailandas, Indonezija, Pietų Afrikos Respublika. Savo ruožtu Europoje patrauklios Ispanija, Graikija, taip pat sostinės Berlynas ir Stokholmas.

„Jaučiame, kad didėja skaičius dirbančių nuotoliniu būdu, nes dažnai tenka organizuoti keliones ne tik šiems žmonėms, bet ir pasirūpinti jų šeimos narių bei artimųjų kelionėmis. Vis dėlto, išvykstant ilgesniam laikui patariu pasirūpinti ne tik pakankamai sparčiu internetu, bet ir kelionės draudimu, taip pat pasitelkti profesionalų kelionių konsultantą, kuris žinos, kur gauti pagalbą, jei kas nutiks“, – teigia Ž. Gavelienė.

Ilgesnį laiką gyvenant ir dirbant svečioje šalyje išauga traumų tikimybė, jei pasirenkama aktyvi veikla: plaukiojimas, nardymas, skraidymas, įvairios ekspedicijos. Taip pat gali paūmėti lėtinės ligos, atsirasti virškinimo trakto bei kitų sutrikimų.

Prieš vykstant į ilgesnę kelionę, reikėtų pasiteirauti draudiko, kaip elgtis tam tikroje šalyje, jei ištiktų nelaimė. Draudikas pasakys, ar ten turi patikimus medicinos partnerius, ir nelaimės atveju žmogus galėtų drąsiai iš karto kreiptis į juos, ar visgi geriau reikėtų skambinti draudikui prieš kreipiantis į gydymo įstaigą. Pavyzdžiui, nutikus nelaimei Turkijoje ar Egipte, svarbu pirmiausiai skambinti į savo draudimo bendrovę, kuri tučtuojau suteiks patikimų medikų kontaktus. Vis dar pasitaiko, kad šiose šalyse asmeniškai arba su svetimų žmonių pagalba pasirinkti medikai sugudrauja, atlieka abejotino reikalingumo tyrimus ar procedūras ir, žinoma, išrašo už tai sąskaitą. Pasikliovus viešbučio darbuotojų ar kaimynų patarimais realu patirti ir finansinės žalos, nes draudimo bendrovė gali sutikti kompensuoti tik dalį patirtų išlaidų.

Workation fenomenas tapo naująja darbo realybe, paplitus modernioms technologijoms ir laisvai planuojantis savo darbo tvarkaraštį, taip pat – ieškant geresnio darbo ir asmeninio gyvenimo balanso, kas yra ypač svarbu jauniausiai darbuotojų kartai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close