Leidykla „Briedis“ pristato serijos „Antrasis pasaulinis karas“ naujieną – Otto Skorzenyˋio atsiminimus „Aš – Hitlerio komandosas“.

Otto Skorzeny. Aš – Hitlerio komandosas. Iš vokiečių kalbos vertė Valdemaras Vičkus. – Vilnius: Briedis [2018]. – 392 p. iliustr.

Leidykla „Briedis“ pristato serijos „Antrasis pasaulinis karas“ naujieną – Otto Skorzenyˋio atsiminimus „Aš – Hitlerio komandosas“.

O. Skorzeny (1908–1975) – iš Austrijos kilęs nacių partijos narys, Waffen-SS karininkas, specialiosios paskirties būrio vadas, vienas iš slaptų Trečiojo reicho operacijų rengėjų. Garsiausia jo operacija – Abrucų kalnuose įkalinto Italijos diktatoriaus B. Mussolinio išlaisvinimas 1943 metais.

Apie šį žmogų Antrojo pasaulinio karo metais sklido daug legendų. Jis vadintas nepagaunamu A. Hitlerio supermenu, pačiu pavojingiausiu Europos žmogumi, o pokariu – net Izraelio specialiųjų tarnybų karininku.

Norėdamas išsklaidyti šiuos mitus vienas garsiausių Trečiojo reicho diversantų, SS karininkas O. Skorzeny ėmė rašyti atsiminimus apie savo vaidmenį nacistinėje Vokietijoje ir veiklą karo metais – visame pasaulyje daugybę kartų perleistą bestselerį.

1908 m. Austrijoje gimęs O. Skorzeny anksti susižavėjo A. Hitlerio skelbiamomis Didžiosios Vokietijos kūrimo idėjomis. Jis dalyvavo nelegalioje vietos nacių partijos veikloje, aktyviai ruošė dirvą gimtinės prijungimui prie Vokietijos, o 1938 m., karo komisijai atmetus O. Skorzenyˋio prašymą tarnauti aviacijoje, stojo į Waffen-SS gretas, iš pradžių kovėsi Vakarų, o paskui – ir Rytų fronte.

O. Skorzenyˋio, kaip Trečiojo reicho diversanto, karjera prasidėjo 1943 m. Tuomet sumanus, inžinieriaus specialybę turintis, techninius klausimus puikiai išmanantis karininkas paskirtas specialios paskirties SS padalinio „Friedenthal“ vadu. Netoli Berlyno esančioje, akylai saugomoje dvarvietėje pradėti ruošti priešo užnugaryje galintys veikti diversantai. Atranka buvo ypač griežta.

Netrukus puikiai parengto junginio prireikė planuojant ir vykdant slaptas operacijas. 1943 m. rugsėjį O. Skorzenyˋio vyrai išvadavo Abrucų kalnuose kalintą B. Mussolinį, 1944 m. rudenį pagrobė Vengrijos regento M. Horthy sūnų, būta planų likviduoti sąjungininkų lyderius bei pagrindinius jų kariuomenės vadus.

Vykdydami savo užduotis diversantai persirengdavo priešų uniformomis, naudojosi sklandytuvais ir naujausia technika. Savo atsiminimuose O. Skorzeny neretai užsimena ir apie du jam talkinusius kolegas, patyrusius „slaptojo karo“ vilkus A. von Fölkersamą ir W. Girgą.

Skaitydami O. Skorzenyˋio knygą taip pat sužinome apie kitas diversines Trečiojo reicho formuotes: „Brandenburgą“, kovos narus, SS parašiutininkų padalinį, naujųjų Vokietijos ginklų – pilotuojamų raketų ir torpedų – kūrimą, autorius aprašo savo pokalbius su fiureriu A. Hitleriu.

Savo atsiminimuose legendinis diversantas pakelia daugelio slaptų, įvairiausiais gandais apipintų Trečiojo reicho operacijų uždangą, stengdamasis atskirti tiesą nuo pramanų. Nors pokariu O. Skorzenyˋiui ne kartą bandyta reikšti įtarimus dalyvavus karo nusikaltimuose, 1951 m. visi jam mesti kaltinimai panaikinti kaip neturintys pagrindo.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close