Ar pėstieji nepamiršta, kad jie taip pat yra eismo dalyviai?

Julija

Aš į kitą gatvės pusę visada einu tik per perėją ir visada įsitikinu, kad vairuotojas mane mato, palaukiu, kol automobilis sustos. Kartą ėjau neįsitikinusi, kad iš kitos pusės atvažiuojantis vairuotojas mane mato, tai vos išvengiau nelaimės. Buvo gera pamoka. Niekur nenuskubėsi, geriau palaukti. Matau daug žmonių, kurie eina per gatvę nesidairydami, manydami, kad jų pirmenybė, kad vairuotojai juos mato ir sustos. Negerai daro! Juk pėsčiajam lengviau sustoti. Ypač pavojinga žiemą, kai slidu.

 

Ignas

Kai kurie pėstieji, eidami per gatvę, nejaučia atsakomybės – užsimaukšlina kapišoną ir žengia į gatvę nesidairydami, ypač pavojinga, kai „išneria“ prietemoje ar naktį. Žinoma, dauguma pėsčiųjų laikosi Kelių eismo taisyklių, dėvi atšvaitus, į kitą gatvės pusę eina per perėjas ir tik įsitikinę, kad pereis saugiai. Bet tikrai ne visi. Manau, kad reikia didinti baudas pėstiesiems, viešinti pažeidėjus, gal ir kiti susimąstytų, kad reikia elgtis atsakingai. Nubausti galima einančius per gatvę ne vietoje, be atšvaito, bet gaila, kad negalima nubausti tų, kurie, nors ir eina per perėją, bet prieš tai neapsižvalgo. Pėstieji privalo saugotis patys ir būti atsakingi už aplinkinius.

Sigutė Žuromskienė

Daug pėsčiųjų nesijaučia eismo dalyviais – jaučiasi visada teisūs, nes, jų įsitikinimu, jiems – pirmumas. Ypač senjorai. Jie nesidairo, eina per gatvę lyg perėja būtų su atitvarais. Aš pati dar tik mokausi vairuoti, bet jau pastebėjau, kad prieš perėją iš tolo reikia ieškoti ketinančių eiti per gatvę, nes nežinia, kaip pėstieji gali pasielgti. Reikėtų, kad pareigūnai dažniau pabudėtų prie perėjų ir baustų neatsakingus (nesidairančius, nepalaukiančius, kol automobilis sustos) pėsčiuosius, ne tik tuos, kurie eina per gatvę ne vietoje.

Jūratė Liutkutė

Daug žmonių eina, o kai kas ir lekia, per gatvę ne per perėjas, bet keli metrai nuo jų. Tuomet vairuotojai turi staigiai stabdyti, o tai gali sukelti ir eismo įvykių grandinę. Pėsčiųjų elgesys priklauso nuo jų požiūrio, nuo auklėjimo, nuo to, kokį pavyzdį vaikai mato iš mažumės. Tinkamai elgtis – laikytis taisyklių – nepadeda ir padidėjusios baudos. Šį blogą įprotį pakeisti gali tik žmonių sąmoningumas, pilietiškumas ir švietimas nuo mažų dienų. Kiekvienas pėsčiasis turi žinoti, kad jis turi ne tik teises, bet ir pareigas, atsakomybę už save ir kitus. Per pastarąjį dešimtmetį šiek tiek pasikeitė žmonių įpročiai – mažėja einančių į kitą gatvės pusę ne per perėjas, ir vaikai, ir suaugusieji dėvi atšvaitus. Dabar didžiausia problema einant per gatvę – skubėjimas, nesidairymas, o tai ypač pavojinga, kai prastos oro sąlygos, kai tamsu.

Antanas Stankevičius

Vairuotojai yra svarbesni eismo dalyviai, bet jie ne visada praleidžia per perėją einančius pėsčiuosius, kuriems turėtų būti pirmenybė. Todėl ir avarijų įvyksta – net perėjose sužalojami ar žūsta žmonės. Atidūs turi būti ir per gatvę einantys pėstieji, bet vairuotojai privalo būti atidesni, prieš perėjas važiuoti lėčiau, kad spėtų sustoti. Gal ir pėstieji ne visada įsitikina, ar saugu, ypač vaikai dažnai per gatvę eina į telefonus nosis sukišę, nieko nematydami aplink. O pareigūnų dalijami atšvaitai ir žvakutės turėtų prasižengėlius sugėdinti. Man tai tikrai būtų gėda.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close