Kurhauze pristatyta Lidijos Valatkienės paroda „Išrinktieji“

Sausio 24 d. menu besidomintys žmonės rinkosi į Birštono kurhauzo galeriją, kur vyko Lilijos Valatkienės parodos „Išrinktieji“ atidarymas ir susitikimas su pačia menininke.

 

L. Valatkienę pristatė Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis, o pasveikino Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Vytas Kederys.

Kalbėdama apie savo neįprastą parodą L. Valatkienė paminėjo, kad parodos idėja kilo prieš pusantrų metų, o pati paroda skirta Lietuvos dailės draugijos ir pirmosios dailininkų Antano Žmuidzinavičiaus, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio bei Justino Vienožinskio surengtos parodos 110-ties metų jubiliejui.

Parodoje eksponuojami menininkų portretai neįprasti, nes padengti dėlionės raštais. 90 meno kūrėjų ir tyrinėtojų užfiksuoti įvairiomis progomis, skirtingomis aplinkybėmis. Vieni pozuoja, kiti kadrai pagauti paslapčia, netikėtai, tačiau atspindi asmenybę tokią, kokia ji yra. Pasak L. Valatkienės, jai pačiai įdomūs portretų tipažai.

„Išrinkti ir surinkti – tai lyg žodžių žaismas, tai mano asmeninis požiūris į šiuos žmones. Meno kūrėjai, menininkai virto dėlionės detalėmis, buvo išrinkti ir vėl surenkami. Dar paprašiau, kad pats menininkas ar jo kolegos parašytų bent po porą sakinių, citatų nematydami, kokia nuotrauka yra atrinkta katalogui“, – sakė L. Valatkienė.

Menininkė pasakojo apie tai, kaip vyko pasiruošimas šiam projektui, parodai bei „Katalogo“ išleidimui, džiaugėsi, kad Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė palaikė pačią idėją, kuri sudarė sąlygas surengti tokią neįprastą parodą. Aiškindama, kas tie „išrinktieji“ (nes mes labai dažnai turime galvoje „tautos išrinktuosius“), menininkė paminėjo, kad tie žmonės jai įdomūs ir išskirtiniai savo kūryba bei meno kūrimo sprendiniais. Parodos portretuose – įvairūs menininkai modernistai, skulptoriai, vitražistai, grafikai, menotyrininkai, tekstilininkai, tapytojai ir kiti daugiau ar mažiau nusipelnę ir žinomi įdomūs žmonės.

Ši „Išrinktųjų“ paroda jau buvo eksponuota Vilniuje ir Panevėžyje, o dabar ja galės pasigėrėti birštoniečiai.

Kol suaugusieji vakaro dalyviai kalbėjo ir apžiūrėjo parodą, jaunieji birštoniečiai su užsidegimu dėstė dėliones, kuriose buvo menininkų darbai, paveikslai, o paskui sienoje ieškojo paties kūrėjo. Tai buvo gana sunkus, tačiau malonus užsiėmimas. Juolab kad tarp garsių kūrėjų buvo ir birštoniečio menininko Martyno Gaubo darbas, garsioji „Geltonoji galva“ , vasarą linksminanti pačius birštoniečius iš kurorto svečius. Visi norintys gali paglostyti galvą, pačiupinėti šelmiškai užraitytus ūsus… Jeigu kitų, dėlionių sienoje esančių kūrėjų nebuvo, tai Martyną Gaubą buvo galima pamatyti ir natūroje. Beje, Martynas pasidžiaugė, kad parodoje eksponuojama labai daug kolegų ir pažįstamų menininkų portretų ir darbų.

„Šis projektas – tai dailininkų psichologinių portretų, sujungtų į segmentus, alegorinė dėlionė. Jų nutapytų paveikslų reali dėlionė bei viską fiksuojantis ir intrigą atskleidžiantis katalogas yra savotiška psichologinio portreto žanro „veidaknygė“. Paroda – tai mano subjektyvi „Išrinktųjų“ metaforos (visi pašauktieji, bet ne visi išrinktieji) interpretacija, todėl į mano išrinktuosius pažvelkite taip pat subjektyviai“, – sako L. Valatkienė.
Lilija Valatkienė – žurnalistė, redaktorė, fotomenininkė. 1990 m. stažavosi Fredrikstado (Norvegija) institute, atliko fotografo praktiką dienraštyje „VG“ (Verdens Gang, Oslas, Norvegija). 1989–2009 m. – laikraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistė, žurnalų „Stilius“ ir „Stilius PLIUS“ įkūrėja ir vyriausioji redaktorė. Šiuo metu L. Valatkienė dirba Lietuvos dailininkų sąjungos viešųjų ryšių atstove ir laikraščio „Dailėraštis“ redaktore, iliustruoja knygas bei aktyviai dalyvauja parodose. Yra surengusi 18 personalinių foto- ir mišria technika atliktų kūrinių parodų, dalyvavo kolektyvinėse parodose, konkursuose, tarptautinėse meno bienalėse, kvadrienalėse, teminėse ekspozicijose, skirtose Lietuvos valstybingumui paminėti. Jos kūrinių yra įsigiję Lietuvos, Ukrainos, Baltarusijos, Lenkijos, Škotijos, Prancūzijos, Šveicarijos, JAV ir Australijos privatūs kolekcininkai. 2015 m. jai suteiktas Lietuvos Meno kūrėjo statusas.

Po pristatymo buvo galima įsigyti visą išleistą parodos „Katalogą“, su fotografijomis ir citatomis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close