Fizinė ir dvasinė žmogaus sveikata

Žolininkė Monika Smilgytė maloniai sutiko bendrauti su mūsų redakcija ir su Jumis, mieli skaitytojai. Tad jeigu norite sužinoti apie vienas ar kitas gydomąsias žoleles, jų paveikį, prašome skambinti mums, o mes visus pageidavimus perduosime žolininkei ir ji parengs straipsnelį jus dominančia tema. Šį kartą „Žolininko kertelėje“ spausdiname žolininkės įvadinį straipsnelį.

 

Esu žolininkė, tačiau, negaliu padėti išgyti žmogui, jei jis to pats tvirtai nenori, jei jis neturi suvokimo, kad serga ne tik kūnas, bet ir jo siela, jei jam trūksta ryžto keistis. Tad pirmiausia noriu priminti, kas yra ta sveikata ir nuo ko ji priklauso.

Tik tvirtai apsisprendęs keisti savo gyvenimo būdą, nors ir mažais žingsneliais, žmogus gali pasiekti norimą rezultatą – visapusišką sveikatą.

 

Sveikata – labai plati sąvoka

Labai dažnai žmogus net nesusimąsto, nuo ko sveikata priklauso. Ar žinojote, kad:

20% mūsų sveikatos lemia genai – tai, ką mes paveldime iš tėvų ir senelių;

20% lemia aplinka (darbo ir gyvenamoji aplinka, jos užterštumas, triukšmas, stresas – tai, ko mes negalime pakeisti);

10% lemia medicinos, sveikatos apsaugos kokybė;

50% sveikatos priklauso nuo mūsų gyvenimo būdo.

Sveikata – tai ne tik ligos nebuvimas. Sveikata suprantama kaip fizinės, protinės, emocinės, socialinės, dvasinės sveikatos visuma. Jei kas nors atsitinka vienai sričiai, neišvengiamai paveikiama ir kita.

Dvasinė sveikata yra žmogaus egzistencijos šerdis, ji – pati svarbiausia.Štai kodėl sakoma, kad visos ligos nuo nervų, arba stiprus tikėjimas žmogų išgydė. Kadangi 50% mūsų sveikatos priklauso nuo mūsų gyvenimo būdo, tad mes esame savo likimo kalviai. Esame laisvi rinktis, kur gyventi, ką valgyti, sportuoti, judėti ar dienas leisti prie televizoriaus. Renkamės pykti ar atleisti, tikėti ir pasitikėti ar dejuoti ir skųstis. Veikti, daryti gerus darbus ar laukti, kol mumis pasirūpins kiti. Dažniausiai taip ir būna. Sėdim namie ir laukiam, gal kas mus prisimins, gal pašalpą duos, gal pralinksmins ar išklausys, gal dovanų ką atneš… Ei! Taip ir norisi tave, žmogau, papurtyti! O ką tu šiandien nuveikei savo ir kito labui? Nereikia ieškoti toli, tavo artimas yra tas žmogus, kuris gyvena tavo pašonėje, tavo šeima pirmoje vietoje, tavo kaimynai, kolegos, draugai. Bet pirmiausia pradėk nuo savęs paties, juk ir Dievas sako: „Mylėk savo artimą taip kaip save patį“. Nemylėsi savęs, neturėsi ką dovanoti kitam. Kaip mylėti save? Pirmiausia nenuodyk. Čia turiu omeny ne tik svaigalus, bet ir nesveiką maistą, nešvankios, piktos literatūros skaitymą, tuščias nieko gero neduodančias televizijos laidas. Reikia mokėti atsirinkti. Žmogus per daug negalvodamas prikemša tokių „šiukšlių“ sau į galvą ir kūną, o paskui prasideda ligos… Ne staiga, bet pamažu, iš lėto žmogus prisipildo pykčio prieš visą pasaulį, atseit, visur blogai, nebesugeba pastebėti gėrio ir grožio, nebepajėgia kurti geresnės aplinkos nei kitiems, nei sau.

Ką daryti? Nuo ko pradėti? Kaip tapti optimistu ir pasaulį matyti daug šviesesnį?

                          

Kas yra sveikas gyvenimo būdas?

Tai ne tik tai, ką mes dedame į burną, bet ir tai, kas išeina iš burnos! Reikia pradėti save stebėti. Kelti sau iššūkius ir siekius. Iš pradžių nedidelius, o juos įveikus, kartelę galima ir pakelti. Pavyzdžiui, nepersivalgyti, kiekvieną dieną eiti pasivaikščioti į gamtą, nustebinti artimą geru žodžiu ar konkrečia pagalba, stebėti ir pastebėti malonias smulkmenas gamtoje ir artimo žmogaus gerąsias savybes. Pavaišinti artimą puodeliu žolelių arbatos, užuot pasiūlius kaloringo torto. Eiti kartu su draugu pasivaikščioti ir pasikalbėti, užuot sėdėjus prie televizoriaus ar mobiliojo telefono. Reikia gyventi sąmoningai ir atsakingai mėgautis gyvenimu. Turiu omeny toli gražu ne lėbavimą, o visavertį gyvenimą, atsakingą, optimistišką, pilną entuziazmo ir veiklos! Veikla – tai ir tyla, susikaupimas, ir savęs suvokimas, ir fizinis darbas, ir geros knygos skaitymas, ir sūnaus ar dukters išklausymas, ir buvimas kartu su Dievu maldoje… Meilė mus daro gyvus. Meilė ir tikėjimas nugali mirtį! Labai dažnai skubame išsivalyti savo organizmą, bet kartu reikėtų iškuopti ir savo vidų, savo sielą, pagilinti tikėjimą!

Neįmanoma pasikeisti per dieną, žmogus keičiasi visą gyvenimą! Negalima pakeisti kito prieš jo valią – reikia keistis pačiam ir laukti, kol tuos pokyčius artimieji pastebės ir patys panorės keistis! Pavyzdžiui, jei kiekvieną rytą paruošite arbatinuką žolelių arbatos, kad išsivalytų organizmas, po kiek laiko ir artimieji susidomės šia jūsų nauja tradicija. Jei ryte maloniai pasisveikinsit, nusišypsosit, apkabinsit ir palinkėsit geros dienos sutuoktiniui ir vaikams, tai tikrai ir jie maloniai jums atsakys. Jei aplankysite sergančią mamą, tai ji jums dovanos daugiau šilumos nei jūs jai

Pirmi darykite gerus darbus ir būsite nustebinti, kad meilės ir šypsenų gausite dvigubai, sugrįš dvasinė sveikata ir noras veikti! Fizinė ir dvasinė sveikata turi eiti išvien, koja kojon!

Net ir mažais žingsneliais galima perkopti kalnus, tad niekada neleiskite, kad mažos negandos, pasitaikančios jūsų kelyje, jus sugniuždytų! Net ir baisiausioje naktyje neliksite vienas, visada galite pasikliauti Dievu, kai bus labia sunku – jis jus neš per gyvenimą!

Ačiū redakcijai už suteiktą žodį! O Jums dėkoju, kad skaitėte, ir linkiu nuostabios dienos!

 

Žolininkė Monika Smilgytė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close