Atėjęs birželis nuvylė visus belaukiančius karštos ir giedros vasaros. Tačiau gamtai, ištroškusiai lietaus, tai laikina atgaiva. Birželis atsinešė ir naujus dangaus reiškinius.

Mėnulis, pereinantis į pilnatį, jau naktimis pakeičia stiprius prožektorius. Bet tai bus neilgai, nes Mėnulis, su kiekviena diena vis labiau artėja prie horizonto, tuoj pat prieš saulės laidą patekėdamas rytuose ir paryčiais besileisdamas vakaruose. Dar keletas dienų ir jį matysime tik pietuose lengvai iškeliantį savo skritulį labai nedaug virš horizonto. Mėnulio slapstymasis sumažins ir dangaus apšvietimą, kuris palengvins smulkesnių dangaus kūnų apžiūrą. Planetiniai kūnai po truputį apleidžia vasaros naktinį dangų, tačiau prieš akis mūsų regimąjį lauką pagilina Paukščių takas ir didieji vasaros žvaigždynai.

Šią savaitę bus galima pasigrožėti ir „krentančiomis“ žvaigždėmis. Birželio 7-osios naktį, jų reikėtų dairytis pietryčių-pietų kryptimi, ties Heraklio žvaigždyno Beta. Lengviausia ją būtų rasti žiūrint dešiniau, ryškiausios pietrytinio dangaus žvaigždės – Vegos. Heraklio žvaigždynas pažerti meteorų turėtų ir birželio 10-13 naktimis.

Birželio 10 naktį, „krentančiomis“ žvaigždėmis pradžiugins dar vienas žvaigždynas – Gyvatnešys. Gyvatnešio žvaigždynas – žvaigždynas, kuris turėtų būti tryliktasis zodiake. Saulė Gyvatnešyje būna nuo lapkričio 29-osios iki gruodžio 17-osios. Jau keli metai vyksta karštos diskusijos, siekiant šį žvaigždyną priimti į „išrinktųjų“ gretas. O jį dabar lengviausia rasti, tame pačiame, naktiniame pietrytiniame danguje – tarp Vegos ir tarp Mėnulio. O šią savaitę meteorų lietaus sulauksime iš Gyvatnešio Alfos – vedant tiesią liniją nuo Vegos iki Mėnulio – pačiame linijos viduryje.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close