Patys skaniausi cepelinai

Cepelinai (arba didžkukuliai) nėra lietuviškas patiekalas, bet Lietuvoje jie gaminami jau per 100 metų. Daugelis mūsų tautiečių sako, kad tai – mūsų tradicinis patiekalas, kuris pristatomas kitataučiams. Manoma, kad proseneliai išmoko juos gaminti iš vokiečių. Kadangi Lietuvoje auginama nemažai bulvių, mūsų šeimininkėms toks patiekalas iš bulvių labai patiko. Dabar cepelinai gaminami ne tik iš žalių tarkuotų bulvių, bet ir maišant jas su virtomis bei varške ir manų kruopomis, o įdarui naudojama ne tik žalia, bet ir virta mėsa, spirgučiai, grybai bei varškė.
Bulvių tešlai reikia:
4 kg bulvių, 1 nedidelio svogūno, 1 vitamino C tabletės arba šlakelio citrinų sulčių, žiupsnio druskos.
Įdarui reikia:
apie 1 kg faršo (kiaulienos arba kiaulienos ir jautienos), 2 nedidelių svogūnų, pagal skonį druskos, pipirų, mairūno, aliejaus kepimui (jeigu kepinsite svogūnus).
Padažui reikia:
200 g rūkytos šoninės, 2 nedidelių svogūnų, 200 ml grietinės, pagal skonį druskos, pipirų.
1 kg bulvių išvirkite su lupenomis. Palaukite, kol visiškai atvės, nulupkite ir sutrinkite arba sumalkite mėsmale.
Likusius 3 kg bulvių nuskuskite, jas sutrinkite arba sutarkuokite smulkia tarka pramaišiui su svogūnu (vietoje svogūno galite naudoti sutrintą ir bulvių sultyse ištirpintą vitamino C tabletę ar šlakelį citrinų sulčių).
Žalių bulvių tarkius nuspauskite per tankų audinį. Skysčio neišpilkite. Šiek tiek palaukite, kol nusistovės krakmolas. Jį grąžinkite į tarkius. Skysčio, jau be krakmolo, taip pat neišpilkite, jį panaudosite verdant cepelinus.
Nuspaustus žalių bulvių tarkius sumaišykite su virtomis bulvėmis, pagardinkite druska, labai lengvai išminkykite.
Įdarui skirtą faršą sumaišykite su labai smulkiai supjaustytais svogūnais (juos galite apkepinti aliejuje, jeigu nemėgstate žalių svogūnų), pagardinkite druska, pipirais, mairūnu.
Drėgnomis rankomis suformuokite cepelinus. Imkite bulvių tešlos, suplokite maždaug 1 cm storio paplotėlį, dėkite įdaro ir suformuokite pailgus kukulius.
Užkaiskite didelį puodą pasūdyto vandens, supilkite pasiliktas bulvių sultis, minutėlę palaukite, kol vanduo vėl užvirs. Atsargiai sudėkite cepelinus, juos virkite apie 20 min.
Kol verda cepelinai, paruoškite padažą. Šoninę ir svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais, pakepinkite iki suskrus spirgučiai. Kepimo pabaigoje įdėkite grietinės, išmaišykite ir dar porą minučių pakaitinkite. Padažą pagardinkite druska (jos gali ir nereikėti, šoninė ir grietinė gali suteikti pakankamai sūrumo).
Cepelinus patiekite su karštu padažu, galite papuošti smulkintais krapais.