Kaip būti išmintingu optimistu

Penktadienį, sausio 5-ąją, Birštono savivaldybės salėje vyko pirmoji šiais metais Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) lankytojų paskaita „Išmintis. Optimizmas. Darna“ ir susitikimas su lyderystės ekspertų grupės vadove, konsultante Nomeda Maraziene.

 

Pirmiausia lektorė palinkėjo visiems TAU studentams ir šiais metais gyventi įdomų gyvenimą, nes, pagal filosofą Aristotelį, neįdomaus gyvenimo gyventi neverta. Tai kaip gi mums gyventi įdomiai, išmintingai ir prasmingai, kas gi toji išmintis, apie kurią visi kalbame?

TAU lankytojai yra jau brandūs žmonės, su tam tikra gyvenimiška patirtimi ir išmintimi. O išmintis, pasirodo, ateina su metais, kaip ir senatvė. Tik pasitaiko, kad senatvė ateina viena, be išminties… O išmintis yra gebėjimas mokytis iš patirties. Viskas susiję tarpusavyje, tik reikia sugebėti visa tai pritaikyti savo gyvenime. Žmogaus branda pilna prasmingos veiklos ir daug buvimo kartu džiaugsmo, daug individualumo bei nepriklausomybės. Sulaukę tokio amžiaus, jeigu turime pakankamai sveikatos ir noro, galime gyventi turiningai ir įdomiai, juk turime mažiau pareigų, daugiau laisvės ir laiko, kurį galime skirti sau, savo tobulėjimui.

Lektorė paminėjo, jog šiuo metu 65 metų ir vyresni žmonės sudaro 8 proc. pasaulio gyventojų, o apie 2050 m. jie sudarys jau 16,8 proc. Tad ilgėjant žmonių gyvenimo trukmei reikia rimtai susimąstyti, kaip vyresnio amžiaus žmonių gyvenimą padaryti prasmingą ir įdomų.

Paskaitos metu reikėjo paneigti kai kuriuos teiginius, susijusius su vyresnio amžiaus žmonių požiūriu ir įsitikinimais, kurie kartais yra labai panašūs. Tad kokias savybes reikia išsiugdyti, kad ir brandžiame amžiuje žmogus jaustųsi laimingas ir galėtų gyventi darnoje su savimi ir aplinkiniais? Daugelis klausytojų aktyviai dalyvaudami paskaitoje nurodė, kad reikia ugdytis savigarbą ir savivertę bei pasitikėjimą. Juk matome, kad jauni žmonės yra drąsūs, turi savo nuomonę, ambicijas ir sėkmingai gyvenime eina tolyn. Manoma, kad žmogaus savivertę ir pasitikėjimą lemia 15 proc. turimos žinios ir net 85 proc. – įgūdžiai ir gebėjimas kurti santykius.

O kiek mes esame laimingi ir pasitikintys, kokiais procentais galėtume tai išreikšti? Tai kelia kiekvienam tam tikrą galvosūkį mąstant, kodėl savo laimę ir pasitikėjimą savimi negalime įvertinti visu 100 procentų.

Teigiama, kad lūkesčių jėga ir aplinka yra labai svarbi, nes ji ir projektuoja mūsų gyvenimą. Tad reikia stengtis galvoti, svajoti ir projektuoti tik teigiamus dalykus, nes jeigu galvosime teigiamai, tai viskas ir bus gerai, o jeigu programuosime save nesėkmei – tai irgi išsipildys. Tad kokiomis nuostatomis turi vadovauti brandūs žmonės, daug aiškinti ir nereikia –tai besąlyginė pagarba vienas kitam, gebėjimas sukurti sąlygas kitokiai nuomonei. Svarbu nuoširdumas, optimizmas, kai ieškoma galimybių sunkumams įveikti, vidinė darna ir pozityvus santykis su savimi. O bet kokios išminties pagrindas yra štai toks – laimė ateina per meilę. Kai nėra savų ir svetimų, kai tai supranti – išmintis pasiekta.

Iš tikrųjų paskaitoje buvo daug diskutuojama, kalbama, lektorė pademonstravo porą filmukų, kurie padėjo suprasti kai kurias paprastas gyvenimiškas tiesas. Baigiantis užsiėmimui, TAU lankytojai rašė savo palinkėjimus 30-mečiams, o iš jų sunėrė didelę išminties grandinę. Tik kažin ką apie tai pamanys tie, kuriems skirti tie palinkėjimai? O visi lankantys TAU paskaitas tikrai nori būti išmintingi ir optimistiški, tobulėti ir kelti savo savivertę bei gyventi įdomų gyvenimą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close