Vinco Mykolaičio-Putino jubiliejui – paroda

Prienų krašto muziejuje sausio 6 d. paminėtos poeto, rašytojo, literatūrologo Vinco Mykolaičio-Putino (1893–1967) 125-osios gimimo metinės ir pristatyta dailininko Petro Lincevičiaus tapybos darbų paroda „Žemė“.

Vincas Mykolaitis gimė 1893 m. sausio 6 d. Pilotiškėse, tuometiniame Gudelių valsčiuje, Marijampolės apskrityje. Mokėsi Gudelių ir Marijampolės apskrities pradžios mokyklose, Marijampolės gimnazijoje, studijavo Seinų kunigų seminarijoje, Peterburgo dvasinėje akademijoje, Fribūro ir Miuncheno universitetuose. Dėstė Kauno universiteto Teologijos–filosofijos ir Humanitariniame fakultetuose. 1928 m. buvo suteiktas profesoriaus laipsnis. 1924–1932 m. redagavo žurnalą „Židinys“. Spaudoje – žurnale „Šaltinis“ – debiutavo 1911 m. Putino slapyvardžiu. Labiausiai žinomas dėl 1927 m. išleistų simbolistinių eilėraščių rinkinio „Tarp dviejų aušrų“ ir 1933 m. išleisto romano „Altorių šešėlyje“. 1935 m. oficialiai atsisakė kunigystės ir vedė.

Prienų krašto muziejaus direktorė Lolita Batutienė, trumpai pristatydama žymaus kraštiečio biografiją, priminė ne tik gausų jo kūrybinį palikimą, bet ir dar vieną kiek mažiau žinomą veiklą – vertimus. Jis į lietuvių kalbą išvertė nemažai Adomo Mickevičiaus, Aleksandro Puškino, Ivano Krylovo bei kitų žinomų poetų ir rašytojų kūrinių.

Šie jubiliejiniai poeto ir rašytojo gimimo metai bus pažymėti dideliu renginiu gegužės 26 d. Pilotiškėse, kurio metu bus įteikta ir Prienų rajono savivaldybės įsteigta V. Mykolaičio-Putino literatūrinė premija. Konkursas premijai gauti organizuojamas kas penkeri metai – jubiliejinėms V. Mykolaičio-Putino gimimo metinėms pažymėti. 1700 eurų premija skiriama už reikšmingus poezijos, prozos, literatūros kritikos, vertimų bei publicistikos darbus, V. Mykolaičio-Putino kūrybos tyrinėjimą, sklaidą ir jo idėjų tęstinumą bei propagavimą.

„Apsilankęs V. Mykolaičio-Putino memorialiniame bute-muziejuje pastebėjau, kad tarp daugybės meno kūrinių nėra nieko iš gimtosios žemės. Šie mano paveikslai ir piešiniai yra tarsi istorijos rekonstrukcija, dialogas su V. Mykolaičio-Putino vaikyste“, – kalbėjo dailininkas Petras Lincevičius.

Jis papasakojo apie savo kelių dienų viešnagę V. Mykolaičio-Putino tėviškėje, kurią lydėjo lietus, neleidęs visų darbų užbaigti vietoje. Pasak dailininko P. Lincevičiaus, parodos pavadinimas „Žemė“ atsirado tarsi savaime, pabuvus V. Mykolaičio-Putino tėviškėje ir pajutus bendrumą – gimtosios žemės svarbą. Dailininkas tikisi, kad kūrinių iš V. Mykolaičio-Putino tėviškės dar bus ir daugiau.

Dainas, parašytas pagal V. Mykolaičio-Putino eiles, dainavo „Marginys“, eilėraštį perskaitė poeto giminaitis Julius Mykolaitis.

Su gražiu kraštiečio jubiliejumi, pažymėtu kito kraštiečio P. Lincevičiaus kūriniais, susirinkusiuosius sveikino Prienų r. savivaldybės Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas R. Šiugždinis ir Naujosios Ūtos seniūnas A. Aliukevičius.

Renginio metu buvo pristatyta ir muziejininkų įvykdyta misija – surinkti po saują žemių iš mūsų krašto partizanų žuvimo ir palaidojimo vietų. Kapsulės su žemėmis bus įkastos po paminklo, skirto Lietuvos šimtmečiui, pamatais.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close