Ko norime paklausti mūsų klebono

Žmonėms iškyla įvairių su religija ir tikėjimu susijusių klausimų, į kuriuos norėtų išgirsti atsakymus, tačiau kartais tiesiog nedrįsta paklausti dvasininko. Tad šį kartą kalbinu Birštono Šv. Antano Paduviečio parapijos kleboną monsinjorą Joną Dalinevičių, kad jis padėtų parapijiečiams susigaudyti kai kuriose situacijose ir išgirsti tiesius atsakymus.

 

Jau daug metų dirbate Birštono parapijoje ir pažįstate daugelį savo parapijiečių. Sakykite, ar daugiau yra laikančių save tikinčiais (katalikais), ar praktikuojančių?

Malonu jums atsakyti į klausimus, o atsakymus, manau, bus naudinga skaityti jūsų skaitytojams.

Birštono Šv. Antano Paduviečio parapijoje dirbu 25 metus. Prieš tai dirbau Kruonio parapijoje. Daugelį parapijos žmonių pažįstu asmeniškai, žinau jų vardus ir pavardes, jų namų adresus ar bent gyvenamas vietas. Pagal prieš keletą metų darytas apklausas dėl Lietuvos kurortiniuose miestuose gyvenančių žmonių tikėjimo ir priklausomumo religinėms bendruomenėms Birštono mieste gyveno 93 proc. išpažįstančių katalikų tikėjimą žmonių. Na, o praktikuojančių skaičius yra apie 15 proc. – šiek tiek daugiau nei Lietuvoje.

 

Ar daugėja bažnyčią lankančio jaunimo, jaunų šeimų su vaikais? Kaip būtų galima patraukti į bažnyčios pusę daugiau žmonių? Ar tam neturi įtakos ir kitos religinės bendruomenės?

Jaunoji karta sunkiau priima tikėjimo dovanas, tačiau yra jaunų šeimų, kurios labai nuoširdžiai gyvena religinį gyvenimą. O patraukimo į bažnyčią būdų yra labai daug, tačiau didžiausią įtaką žmonių religingumui daro auklėjimas šeimose. Pagal Lietuvos Respublikos religinių bendruomenių įstatymo nuorodas Birštone esanti netradicinė religinė bendruomenė su keletu narių didelės įtakos religinio gyvenimo daliai neturi.

 

Tik ką praėjo gražiausios ir didžiausios metų šventės. Tačiau prieš jas dar buvo adventas. Kaip turime pasitikti Išganytojo atėjimą ir kaip turime elgtis advento metu? Ar iš tikrųjų turime vengti linksmybių, įvairių renginių, o daugiau melstis ir apmąstyti savo gyvenimą, susitaikyti su artimaisiais, atsiprašyti jų už padarytas nuoskaudas ir patys atleisti?

Adventas – tai dieviškos meilės įsikūnijimo laukimo metas. Tai laikas, kviečiantis įsiklausyti į šio slėpinio reikšmę, atsiliepti ir daryti viską, kad artimo bei Dievo meilės darbais galėtume save praturtinti.

 

Ar žmogaus malda, tiesioginis bendravimas su Dievu yra vertingesnė negu įprastinė, visiems žinoma malda?

Ar didelė nuodėmė, jeigu žmogus meldžiasi sava malda Dievui, o neina į bažnyčią (žinoma, ne visada)?

Jeigu žmogus gali savais žodžiais ar mintimis prabilti į Dievą ir melstis, tai didžiausia to žmogaus laimė ir dovana. Jo malda yra palaimingesnė už tą, kuri mūsų išmokta, įprastinė.

 

Ar priimdamas Šv. Komuniją žmogus turi būti atlikęs išpažintį kunigui, ar pats pripažinęs savo nuodėmes ir gailėtis už jas?

Taip. Priimdamas Švč. Sakramentą žmogus privalo būti be nuodėmės. Jeigu turi nuodėmių, privalo atlikti išpažintį.

 

Birštono bažnyčioje tenka teikti įvairias paslaugas tikintiesiems: krikštyti, tuokti, laidoti. Ar yra nustatyta pinigų suma, kurią reikia paaukoti?

Taip jau yra numatyta, kad dvasininkas gyvena iš aukų, kurias paaukoja tikintieji už patarnavimus. Aukos dydis nėra nustatytas, jis pasirenkamas laisvai pagal aukotojo galimybes bei supratimą.

 

Jūs dažnai dalyvaujate įvairiuose renginiuose, bendraujate su žmonėmis, savo parapijiečiais. Ar dažnai ateina žmonės patarimo kaip pas dvasininką, išsako savo rūpesčius ir nuogąstavimus, pasidalina šeimos problemomis?

Taip. Nemažai tikinčiųjų turi kunigui klausimų, jų yra įvairių.

 

Dažnai vyksta diskusijos dėl vaikų paruošimo pirmajai Šv. Komunijai. Dalis tėvelių mano, kad tai per ilgas laiko tarpas, kad tai atbaido vaikus nuo bažnyčios. Beje, tą patį sako ir jaunavedžiai, kuriems ne visada yra lengva lankyti paruošiamuosius kursus. Kokia Jūsų nuomonė?

Ruošimo sakramentams programos bei būdai yra patvirtinti Lietuvos vyskupų konferencijos ir jie yra vienodi visoje Lietuvoje. Parapijos klebonas yra atsakingas, kad sakramentus priimantys būtų tinkamai paruošti.

 

Kalbėjosi Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close