Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė: tegul ateinantys metai būna sėkmingesni už nueinančius…

Pakalbinusi 12-a Birštono savivaldybės tarybos narių, mero pavaduotoją, kalbinu ir Birštono savivaldybės merę Nijolę Dirginčienę. Norisi išgirsti jos nuomonę apie Tarybos darbą, taip pat atsakymus į rūpimus klausimus.

 

Jau praėjo daugiau kaip pusė kadencijos, kai dirbate su naujos sudėties Savivaldybės taryba. Tarybos narys Stanislovas Martinaitis savo pasisakyme minėjo, kad šios kadencijos Taryba yra pati nedarbingiausia. Ar Jūs su tuo sutinkate?

Nesakyčiau, kad pati nedarbingiausia. Tarybos nariai yra gana aktyvūs, tik gal labiau norėtųsi, kad būtų diskutuojama svarstomais klausimais, o ne politikuojama. Visada gerai, kai pasiūlomi racionalūs sprendimai, tačiau kartais siūloma griauti tai, kas gerai veikia. Būna atvejų, kai Tarybos narių nuomonė dažnai keičiasi: prieš metus buvo vienos nuomonės, o dabar – jau kitos. Šios kadencijos Tarybos nariai, naudodamiesi savo statusu, apkrauna papildomais darbais administracijos specialistus, reikalaudami pateikti net kelių metų senumo dokumentus, tačiau tokie „patikrinimai“ neduoda jokio rezultato.

Mūsų frakcijoje taip pat nuomonės kartais išsiskiria, kyla daug ginčų. Neretai ginčai atrodo beprasmiai, neargumentuoti. Išsiginčiję turėtume balsuoti vieningai, deja, taip būna ne visada. Net patyrę partijos bičiuliai dažnai nepaklūsta partijos statutui (mažuma turi paklusti daugumos sprendimui). Šioje kadencijoje tai itin dažnai nutinka.

Prisipažinsiu, nors turiu daug darbo Taryboje patirties, bet kartais būna sunku rasti bendrą kalbą su kai kuriais Tarybos nariais. Mes turime priimti tokius sprendimus, kad žmonėms būtų geriau ir patogiau gyventi Birštone. Kartais atrodo, kad kai kurie Tarybos nariai nori pasirodyti, papolitikuoti. Kritika ir diskusijos yra reikalingos, bet jos turi būti argumentuotos, su racionaliais pasiūlymais, novatoriškomis idėjomis.

 

Kaip sekasi dirbti su opozicija? Jos atstovai teigia, kad ne visada būna išgirsti, ne visada paisoma jų iniciatyvų?

Kadangi meras yra tiesiogiai išrinktas visų rinkėjų, tai atstovauju visoms partijoms, taip pat ir opozicijai. Nuo pat pradžių norėjau ir siūliau dirbti visiems kartu. Tačiau opozicija, matyt, mąsto kitaip. Pavyzdžiui, praeitų metų biudžeto projekto svarstymas. Atrodo, visi kartu aptarėme daug dalykų, bet po to šokiravo visiškai priešingas jų traktavimas – opozicijai iškilo klausimų, kodėl savivaldybė turėtų remti nevyriausybines organizacijas (NVO), išlaikyti jų pastatus, autobusą ir t.t. Viskas, kas vyksta Birštone, yra visų mūsų darbas ir visų mūsų tikslas. Į racionalius ir gerus opozicijos pasiūlymus visada atsižvelgiame.

Šiuo metu mums daugiau dėmesio reikia skirti švietimui, kad nuo pat darželio vaikai būtų skatinami sportuoti, sveikai gyventi. Kalbant apie vaikų sportinį lavinimą, reikia paminėti, kad šiuo metu padėtis nėra gera – gimnazijoje mokosi per 500 vaikų, o yra tik dvi nedidelės sporto salės, kuriose vyksta užsiėmimai. Apie tai galvojame ir statydami daugiafunkcį sporto centrą. Jame atsiras daugiau erdvių sportuoti ir mūsų jaunimui, ir visiems gyventojams, taip pat pritrauks ir profesionalius sportininkus.

Mes norime ne tik vaikams sudaryti geresnes sąlygas sportuoti, bet ir pritraukti geriausius šalies sportininkus, stipriausias komandas treniruotis. Taip bus uždirbami pinigai, o kartu tinkamai panaudojama jau sukurta kurorto infrastruktūra: stadionas, sporto centras, baseinai ir kt. Reikia visada matyti visumą ir naudą visiems.

 

Didelis nepatogumas Birštono vienkiemio ir aplinkinių kaimų gyventojams buvo felčerinio punkto uždarymas. Tačiau, jeigu bus reikalaujama, kad vėl atidarius punktą

gyventojai prisirašytų Birštono PSPC, nieko gero nebus. Ne kiekvienas kaimo žmogelis turės iš ko susimokėti už paslaugas, jeigu s bus prisirašęs pas savo šeimos gydytoją Prienuose. Prisirašyti Birštone taip pat nėra patogu, nes vėl reikės siuntimų pas specialistus, kurių nėra Birštone, vėl reikės grįžti su atsakymais. Felčerinis punktas labai reikalingas vietiniams žmonėms, nes kasdieninių paslaugų reikia vis daugiau. Taip pat reikia ir tokio mediko, kuris bent iš dalies prilygtų buvusiai ilgametei felčerei B. Žibienei. Kaip reikėtų išspręsti šią problemą?

Mes galvojame apie šį punktą, siekiame jį išlaikyti kaimo žmonėms. Norime, kad kuo daugiau žmonių prisirašytų Birštono PSPC. Visgi sunkiausia yra rasti tokį žmogų, kuris sugebėtų bendrauti su gyventojais. Galbūt tas pats medicinos darbuotojas galėtų aptarnauti ir Nemajūnų kraštą. Ieškosim geriausių sprendimo būdų, bet svarbiausia, kad pavyktų rasti savo srities specialistą, mylintį žmones ir savo darbą, na, tiesiog ieškoti antrosios Žibienės…

 

Žmonės, kuriems dažnai tenka važinėti į Birštono vienkiemio mokyklą-darželį arba iš Verknės, Gojaus, Pušų ar Nemuno gatvių, skundžiasi, kad labai sudėtingas įvažiavimas ir išvažiavimas iš Pušų gatvės. Savivaldybės specialistai atsako, kad sankryža įrengta pagal visus saugumo reikalavimus. Bet ji nėra saugi, tai gali patvirtinti visi ten važinėjantys. Tačiau nesaugiausiai vairuotojai jaučiasi žiemos metu, kada kelias slidus. Ar Savivaldybės administracijos specialistai dėl šios sankryžos nesikreipė į Susisiekimo ministeriją?

Dėl šios sankryžos gavome nepriklausomo audito išvadą, kad jokių priekaištų šiam projektui nėra. Viskas atitinka saugaus eismo reikalavimus.

 

Dažnai birštoniečiai kalba apie nenaudojamus ir neprižiūrimus pastatus mieste, kurie nepuošia kurorto. Vienas tokių pastatų – buvęs senas restoranas prestižinėje miesto vietoje, J. Basanavičiaus aikštėje. Kas žinoma apie šio pastato ir kitų pastatų renovaciją?

Galiu pasakyti, kad senojo restorano savininkai daro paruošiamuosius darbus, rengia detalųjį planą, ruošia projektus ir žada, kad pastatai bus sutvarkyti. Jeigu pastatais nesirūpinama ir netvarkoma teritorija, taikomi didesni mokesčiai. Galima pasidžiaugti, kad verslininkas, įsigijęs buvusį knygyno pastatą, turi Birštone didelių ir rimtų planų, kurie turėtų būti netrukus įgyvendinami. Tik nuolatinis darbas su verslininkais, turinčiais turtą Birštone, duoda gerų rezultatų. Tai patvirtina ir pastarųjų metų investicijos kurorte: „Eglės“ sanatorija, atidaryti „Vytautas Mineral Spa“ sveikatingumo kompleksas, „Vila Klasika“, viešbutis „Pušynė“, poilsio namai „Birštono banginukas“.

 

Ar Birštono gyventojai (ypač kitos Nemuno pusės) gali dar svajoti apie tiltą per Nemuną arba gondolų kelią?

Norime įgyvendinti Lynų kelio projektą, planuojame parengti techninį projektą ir ieškoti lėšų jam įgyvendinti. O planai apie tiltą kol kas įšaldyti. Turi atsirasti didesnis judėjimas, plėtra kitame Nemuno krante, o to šiuo metu trūksta. Reikia nemažai laiko, kol savininkai susitvarkys, kai pajudės buvusios turistinės bazės teritorijos tvarkymo reikalai. Bandom juos paspausti, paraginti, kur reikia, padėti, bet kol kas didesnio judėjimo aname krante nėra. Kai ten atsiras tam tikra infrastruktūra, gal bus galima vėl derėtis dėl galimybės statyti tiltą.

 

„Versmės“ sanatorijos renovacijos projektui pritarta, o kas toliau? Ar nemanote, kad būtų galima akcijas išpirkti iš pavienių akcininkų, o galbūt kažkokį kiekį parduoti?

Mano nuomone, sanatorinis verslas neturėtų būti savivaldybės. Juolab kad savivaldybė iš šio verslo ir turto neturi jokios naudos. Šiuo metu priimti Tarybos sprendimai leidžia „Versmei“ imti paskolas ir rekonstruoti pastatus. To nepadarius atsilaikyti šioje konkurencinėje aplinkoje būtų sudėtinga.

Sanatorijoje „Versmė“ būtini ir kiti labai rimti pokyčiai: personalo kvalifikacijos kėlimas, naujovių diegimas, aktyvesnė rinkodaros ir komunikacijos veikla ir kt. Manau, kad supirkti akcijas iš smulkiųjų akcininkų nėra tikslinga, o apie kažkurios dalies akcijų perdavimą galima pagalvoti.

 

Kokie didžiausi iššūkiai buvo šiais metais ir kokie laukia ateinančiais?

Tų iššūkių šiemet buvo daug ir jie buvo įveikti. Labai norėčiau, kad politikavimas neužgožtų darbų, kad būtų priimti visi svarbūs sprendimai. Labai norėtųsi ir Tarybos darnaus darbo.

Ir ateinančiais metais, kaip ir šiais, bus labai svarbu pritraukti kuo daugiau investicijų, siekti, kad būtų sėkmingai formuojamas biudžetas, kad augtų gyventojų skaičius, kad verslas pagaliau ryžtųsi statyti daugiabučius namus, nes labai trūksta gyvenamojo ploto. Norisi baigti Pirminės sveikatos priežiūros centro renovaciją, įrengti Slaugos skyrių. Būtų smagu, kad kiekvienas mūsų gyventojas pajustų ir finansinį pagerėjimą, gautų didesnius atlyginimus.

Daugelis šių metų ir ateinančių metų renginių yra skiriami ir dedikuojami svarbiai datai – Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo 100-osioms metinėms pažymėti. Turim daug tradicinių renginių, vyksta tarptautinis bendradarbiavimas, tad stengsimės, kad jis sėkmingai vyktų ir artimiausiais metais. Norime, kad Birštone vyktų dar daugiau dalykinių konferencijų, toliau būtų sėkmingai plėtojamas sveikatinimo, medicinos turizmas, vyktų kokybiški kultūros renginiai, išskirtiniai festivaliai, tokie kaip diskusijų festivalis „Būtent“ ir kiti.

 

Mere, esate labai užimtas žmogus. Nuolatinės kelionės, komandiruotės, pasitarimai, konferencijos. Turite nemažai ir kitokių pareigų (ne tik būti Birštono savivaldybės mere), dalyvauti irgi daugybėje renginių. Kaip Jums pavyksta susitvarkyti su visomis pareigomis, visada puikiai atrodyti ir būti geros nuotaikos?

Stengiuosi, nes žmonės nenori matyti nei pavargusių, nei piktų vadovų. Geriau jau tegul užsikrečia pozityvumu. Moterys dirba šiek tiek kitaip negu vyrai, jos turi didesnę nuojautą ir intuiciją. Feministė niekada nebuvau, tačiau manau, kad moterims reikia dirbti taip, kad nereikėtų kovoti dėl teisių ar darbo vietos su vyrais. Mes tiesiog turime būti geresnės.

Energijos semiuosi iš savo aplinkos, kurioje gyvenu – turėdama laiko, mėgstu ilgus pasivaikščiojimus gamtoje, važinėju dviračiu. Ieškau ir, žinoma, randu laiko sau. Juk pagrindinis energijos variklis – pozityvus požiūris į gyvenimą, optimizmas, gebėjimas išskirti ir matyti tik gerus, gražius dalykus, džiaugtis šaunia šeima ir tai, kad visi darbai, kuriuos darai ir už kuriuos esi atsakingas, butų naudingi Birštono savivaldybei ir jos žmonėms. Mėgstu auginti gėles, išbandyti naujoves mūsų sanatorijose ir SPA centruose, leisti laiką su gera knyga rankose.

Mano darbe reikia ir griežtesnio žodžio, kai matai, kad komandos narys nespėja dirbti kartu, jam trūksta motyvacijos. Dirbti stengiuosi kryptingai ir ambicingai, kad pasiektume gerų rezultatų. Atstovauju Lietuvai Europos Taryboje Strasbūre, taip pat esu išrinkta Kauno regiono plėtros tarybos pirmininke. Mero statusas įpareigoja atstovauti Lietuvai ambasadose, kitose šalyse, stengtis pristatyti Birštoną, kad juo susidomėtų kuo daugiau žmonių.

 

Ko palinkėtumėt mūsų savivaldybės gyventojams ateinančiais metais?

Sveikatos, sėkmės ir paprastos, gyvenimiškos laimės. Gyvenant mūsų kurorte, visi turi puikias sąlygas būti sveiki. Taip pat linkiu tikėjimo, optimizmo ir vilties, tegul viskas klostosi gerai, kad ateinantys metai būtų sėkmingesni už praeinančius. Gražių artėjančių Naujųjų metų!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close