Gegužės 30 d. Prienų rajono ir Birštono diabeto klubas „Versmė“ pažymėjo savo veiklos dvidešimtąsias metines.

Renginys prasidėjo šv. Mišiomis kurorto bažnyčioje, kurios buvo aukojamos už iškeliavusius Amžinybėn, už sergančius šia nepagydoma ir klastinga liga bei jų šeimos narius.

Vėliau vyko konferencija „Versmės“ sanatorijos patalpose. Susirinkusius klubo narius sveikino ir sveikatos linkėjo Birštono savivaldybės administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas, Savivaldybės gydytojas Irmantas Adamonis, Birštono PSPC direktorė Daiva Citvarienė, sanatorijos „Versmė“ gydytoja endokrinologė Rimantė Raišienė, Prienų r. savivaldybės administracijos direktorius Algis Marcinkevičius ir mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė, Tarybos nariai Vytautas Kamblevičius ir Alvydas Vaicekauskas, Birštono savivaldybės visuomeninių organizacijų atstovai bei svečiai iš Vilniaus ir Ukmergės diabeto klubų.

Po gražių sveikinimų ir linkėjimų kalbėjo Skriaudžių parapijos klebonas Arūnas Simanavičius. Dvasininkas paskaitė citatą iš Siracido knygos apie gydytojų misiją, primindamas, kad žmogus turi kreiptis pagalbos, nes taip Dievas sukūrė, leisdamas gydytojui padėti sergantiems.

– Kai sergi, nelūkuriuok, o kreipkis į gydytojus, melskis, apvalyk širdį ir atnašauk auką, – sakė kunigas, prisipažindamas, kad ir pats serga šia liga, tačiau ne visada paisė gydytojų nurodymų… O juos reikia vykdyti, jeigu nori būti sveikas ir nenusidėti Kūrėjui.

Lietuvos diabeto asociacijos prezidentė V. Augustinienė pasidžiaugė, kad „Versmės“ klubas yra vienas iš 57 veikiančių šalyje, kur yra geri ryšiai tarp valdžios, gydytojų endokrinologų ir klubo narių bei vadovų. Pasak prezidentės, tik būdami kartu galime pasiekti geresnių rezultatų.

Savo nuomonę apie sergančiųjų cukriniu diabetu mokymus kalbėjo jų pradininkė Juzefa Uleckienė, padovanojusi klubui leidinį „Mano knyga apie padidėjusį kraujospūdį“.

Dabartinė pirmininkė Birutė Bartkevičiūtė pristatė klubo veiklą, palietė bendruomenės sveikatos ugdymo problemas ir tikslus, kalbėjo, kaip drauge dirbant galima ugdyti pasitikėjimą, mokytis kontroliuoti ligą ir su ja gyventi.

– Norint, kad bendruomenė būtų sveikesnė, reikia daugiau bendrauti. Mes draugaujame ir bendraujame su partneriais, su diabetologais–slaugytojais ir likimo draugais iš kitų rajonų, – sakė B. Bartkevičiūtė, primindama, kad norint žmonėms pakeisti savo požiūrį į rizikos veiksnius, reikia pakeisti daug kitų dalykų.

Išsamų ir įdomų pranešimą „Gyvenimas sergant diabetu anksčiau ir dabar“ pateikė Prienų PSPC endokrinologė Jūratė Milaknienė.

– Kai1992 m. Prienų poliklinikoje buvo įsteigtas endokrinologo etatas, buvo užregistruota 420 segančiųjų cukriniu diabetu. Šiandien jų yra 1800. Kasmet nuo šios ligos miršta apie 20 žmonių, 90 ligonių per metus nustatoma ši liga. Tačiau yra žmonių, kurie nežino, kad serga diabetu, – neguodžiančią statistiką pateikė gydytoja.

Pasak J. Milaknienės, taikant šiuolaikinį gydymą, kasmet mažiau stacionarizuojama ligonių dėl diabeto ketocidozės, sumažėjo opų, aklumo atvejų ir galūnių amputavimo. Svarbiausia, reikia laiku pasirūpinti savo sveikata ir kreiptis į gydytoją, vykdyti jo nurodymus. Gydytoja paminėjo, kad diabeto slaugytoja Rita Petrauskienė turi didelę patirtį ir pradėjo naują mokymo metodą „Mokykimės kalbėdami“.

Įdomų pranešimą „Reakcija į ligą“ pateikė LSMU Saugos ir rūpybos katedros docentė Viktorija Grigaliūnienė.

– Liga – tai fizinės ir dvasinės pusiausvyros sutrikimas. Tai kančia, kurią kiekvienas žmogus išgyvena savaip, – sakė pranešėja, išvardindama svarbiausius jausmus, kuriais reaguoja žmogus, ir kaip su tuo susigyventi ir kovoti.

Docentė pastebėjo, kad gyvenime egzistuoja auksinė taisyklė – visa, kas vyksta, vyksta dėl mūsų gerovės. Tik reikia mąstyti pozityviai.

Pirmoji diabeto klubo pirmininkė, jo įkūrėja Danguolė Mickiūtė trumpai priminė, kaip į pirmąjį susirinkimą segančiuosius cukriniu diabetu pakvietė tuometinis „Versmės“ sanatorijos gydytojas Antanas Šatas, kurio dėka ir buvo įsteigtas klubas.

– Tik tada pajutome vienas kito petį, pajutome, kad reikia žinių, reikia mokymo ir išmanymo, kaip gyventi su šia liga. Aiškumo, kaip gyventi ir kaip susigyventi. Dabar noriu palinkėti visiems būti sveikiems, turėti vilties, kuri suteikia norą gyventi. Paraginkite burtis pažįstamus ir artimuosius į klubą, išmokite gyventi su liga draugiškai, – sakė D. Mickiūtė, pakviesdama bendrai maldai už mirusius klubo narius.

Konferencijoje dalyvavęs prof. J. Danilevičius pasidžiaugė aktyvia diabeto klubo veikla,  vietinės valdžios dėmesiu ir pagalba, o taip pat įvardijo didelę Lietuvos diabeto asociacijos įtaką Seimui ir Vyriausybei priimant tam tikrus sprendimus sveikatos srityje. Juk asociacija ir kuriama tam, kad prižiūrėtų diabeto programos vykdymą, sergančiųjų gyvenimo kokybės gerinimą. Pasak profesoriaus, anais laikais cukrinio diabeto koma buvo mirtis, o dabar yra daug paprasčiau, nes žinios ir supratimas apie ligą išaugo iki filosofinio apmąstymo. Tikėjimas žmogų daro stipriu. Ligonio tolimesnis gyvenimas priklauso nuo to, ar jis naudojasi turimomis žiniomis. Prof. J. Danilevičius palinkėjo būti sveikiems, klausyti gydytojų nurodymų ir džiaugtis gyvenimu.

Konferencijos metu koncertavo Birštono meno mokyklos mokinė Eglė ir mokytojas Justas, dainavo Džesika, o konferenciją užbaigė nuotaikingas Prienų aklųjų ir silpnaregių ansamblio „Puriena“ pasirodymas. Po renginio daugelis pramogavo plaukiodami laivu Nemuno kilpomis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close