Kaip medikai gyvena šiandien ir ko tikėtis ateityje?

Mūsų ligoninės veikla įgyvendinant 4-ąjį sveikatos priežiūros įstaigų restruktūrizacijos etapą nepasikeitė – teikiame visas paslaugas, išliko visi skyriai. Dirbame nuoširdžiai ir visada esame pasirengę padėti savo pacientams.

Dar visai neseniai LR Sveikatos apsaugos ministerija išplatino optimistinį pranešimą, kad didėja PSDF biudžetas, taigi, bus galima kompensuoti daugiau sveikatos priežiūros paslaugų, kelti medikų atlyginimus ir kitaip gerinti sveikatos apsaugos sistemos būklę. Visa tai skambėjo per gerai, kad būtų realybė, ir šiandien matome, kad realybe šie pažadai taip ir netapo.

Sveikatos sistemos reforma vienaip ar kitaip paveikė visas Lietuvos ligonines. Ir nors rajonų ligoninių vaidmuo sveikatos sistemoje yra labai svarbus, tačiau jos susiduria su akivaizdžiomis finansavimo problemomis. Mums trūksta aiškumo sveikatos politikoje. Reikėtų pagaliau apsispręsti, kiek, kur ir kokių ligoninių reikia mūsų šalyje ir skirti pastovų, pakankamą finansavimą. Tai leistų planuoti ligoninės perspektyvas, prioritetus.

Pasikeitė ištyrimo galimybės, atsirado daug naujų ir efektyvių vaistų. Tačiau padaugėjo ir biurokratijos, ėmė didėti atstumas tarp paciento poreikių, lūkesčių ir skubančio gydytojo. Naujosios technologijos palengvina medikų darbą, leidžia atlikti tikslesnius tyrimus, tačiau gydytojo tai nepakeis.

Šiandien medikų darbas – tai nuolatinis susidūrimas su ligomis, skausmu ir mirtimi, atsakomybė už žmonių sveikatą ir gyvybę, dideli krūviai ir maži atlyginimai. Man pasisekė, kad vadovauju puikiam kolektyvui. Esu dėkinga ligoninės darbuotojams už gerumą, atidumą, meilę, nuoširdumą, draugiškumą, kurį jie rodo vieni kitiems ir mūsų pacientams.

Nepaisant didelio darbo krūvio, nuovargio, neadekvataus darbo užmokesčio, didelė dalis entuziastų pajėgia nuolat mokytis, domėtis naujovėmis, dalyvauti konferencijose.

Dar Hipokratas, medicinos tėvas, yra pasakęs: „Gydytojau, pasigydyk pats!“ Šiandien, kai gydytojai taip apkrauti darbu, kad nelieka laiko savo poreikiams ar poilsiui, šie žodžiai tampa itin aktualūs. Medicinos darbuotojai turi mokytis pasirūpinti savimi ir savo sveikata. 

Kas mūsų įstaigos laukia ateityje – nežinau. Tai priklausys nuo politikų valios. Gruodžio 1 d. susitikime su ligoninių vadovais sveikatos apsaugos ministras teigė, kad 2018 metais bus pradėtas sveikatos priežiūros įstaigų tinklo optimizavimas. Kaip tai vyks, kol kas nežinia. Visgi ateities scenarijai gali būti keli. Vienu atveju išliks visos tos paslaugos, kurias mes dabar teikiame, kitu – galime netekti vaikų ligų skyriaus. Rajono gyventojus galiu nuraminti, kad ligoninių niekas neuždarinėja, visada bus teikiama skubi ir būtinoji pagalba, ambulatorinės specialistų konsultacijos, vidaus ligų stacionaro paslaugos. Be to, senstant visuomenei, didės geriatrijos ir slaugos poreikis.

Mieli kolegos ir ligoninės pacientai!

Tegul rūpesčiai neužgožia to, ką savo sielose turime šviesiausio ir vertingiausio. Tebūna namai sklidini ramybės ir duonos, išminties ir gerumo. Nuoširdžiai linkiu, kad Naujųjų metų viltys ir troškimai, senųjų prasminga patirtis atsispindėtų kasdieniuose Jūsų sumanymuose.

Būkite sveiki ir laimingi.

 

VšĮ Prienų ligoninės direktorė Jūratė Milaknienė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close