Vytas Kederys: pagarba žmogui – pati didžiausia vertybė

Vytas Kederys, Birštono savivaldybės mero pavaduotoju dirba pirmą kadenciją, tačiau Tarybos nariu renkamas nuo 2007 metų. Tai vienas populiariausių Tarybos narių, pelnęs savivaldybės gyventojų pasitikėjimą.

Esate Tarybos narys, išrinktas gyventojų, tačiau turite ir daug įvairių darbų bei įpareigojimų kaip mero pavaduotojas. Ar užtenka laiko bendrauti su žmonėmis ir išgirsti jų nuomones, pageidavimus?

Pirmiausia noriu padėkoti savivaldybės žmonėms už parodytą pasitikėjimą ir suteiktą mandatą jiems atstovauti. Stengiuosi dirbti jų labui ir tai darau nuoširdžiai, stengiuosi laikytis duoto žodžio. Savo darbe ir bendraudamas su žmonėmis vadovaujuosi principu: „Jeigu nori kad tave gerbtų, turi pats gerbti ir mylėti žmones.“ Pagarba žmogui – pati didžiausia vertybė.

Bendrauti su žmonėmis laiko nebūna per daug, tačiau kai tinkamai susiplanuoji, gali daug ką padaryti. Juk žmonės suteikė man mandatą jiems atstovauti, todėl privalau įsiklausyti į jų pageidavimus.

Kokias sritis Jums, kaip mero pavaduotojui, tenka kuruoti?

Man tenka kuruoti kultūros, švietimo, sporto bei socialines sritis, dirbti su nevyriausybinėmis organizacijomis. Daug bendrauju su įstaigų darbuotojais, aptariame strateginius planus. Džiaugiuosi sulaukdamas naujų minčių ir idėjų. Mūsų savivaldybėje veikia 5 bendruomenės ir daug visuomeninių organizacijų. Labai džiaugiuosi mūsų visuomeninėmis organizacijomis, kurios dirba darniai ir draugiškai, palaikydamos viena kitą. To pavyzdys – ir neseniai baigtas bendras projektas „Birštonas – Lietuvai. Mes esame“, kurio metu buvo surengta šimtmečio ąžuolų sodinimo akcija, vėliau renginys vyko kultūros centre.

Gruodžio 13 dieną vyko projekto užbaigimo šventė ir meno mokyklos mokinių piešinių, kaip Birštonas atrodys po 100 metų, paroda, taip pat susitikimas su prof. Liudu Mažyliu. Labai džiugu, kad konkurse dalyvavo 77 vaikai, o apdovanojimams atrinktas 21 geriausias darbas. Visi konkurso dalyviai gavo atminimo dovanėles, o laureatai – padėkas ir profesoriaus Liudo Mažylio surasto Vasario 16-osios akto kopijas, kurias ir įteikė pats vakaro svečias.

Tiek kaimiškų vietovių, tiek miesto teritorijoje svarbios socialinės problemos. Daugelį jų padeda išspręsti Neįgaliųjų draugija bei Nemajūnų dienos centras. Labai džiaugiuosi šio centro veikla, nes ir man teko prisidėti prie jo kūrimo. Nemajūnų dienos centrą lanko daug vaikų, tačiau čia laukiami ir senjorai, kaimo gyventojai, norintys išsimaudyti ar išsiskalbti. Pagyvenusiems žmonėms teikiamos ir pavėžėjimo paslaugos, kai reikia nuvykti pas gydytojus. Tikiuosi, kad bus įgyvendinta mano idėja pagelbėti tiems žmonėms, kuriems trūksta bendravimo, kurie negauna socialinių paslaugų namuose. Manau, būtų puiku, jeigu galėtume nors 2 kartus per savaitę juos atvežti į Dienos centrą, kad jie pabendrautų, galėtų kartu padainuoti, pasikalbėti ar ką nors nuveiktų pagal savo norus ir sugebėjimus.

Kokius pageidavimus dažniau išsako miesto, o kokius – kaimiškų vietovių gyventojai?

Kaimo gyventojams labai svarbūs kelių klausimai. Ypač jie aktualūs šiais metais, kai dėl nuolatinio lietaus daugelis kelių buvo sugadinti sunkiasvorių transporto priemonių. Tačiau kelių priežiūrai buvo skiriama lėšų ir pagal galimybes tvarkoma. Džiaugiamės, kad nemažai mūsų savivaldybės kelių jau yra asfaltuoti. Tačiau ir asfaltuotus kelius jau reikia remontuoti, nes išmuštų duobių vienkartinis užpylimas mažai ką padeda, reikia rimtesnio remonto, kuris problemą pašalintų ilgam laikui.

Aš, kaip Saugaus eismo komisijos pirmininkas, domiuosi ir eismo problemomis mieste, kurios labai paaštrėja vasarą, kai į kurortą suplūsta daug svečių. Automobilių parkavimo klausimas bus aktualus, kol spręsime jį tik kosmetiškai – statydami įvairius ženklus. Manau, kad padėtis pagerėtų ir sumažėtų miesto tarša, jeigu visi atvykstantys svečiai statytų savo automobilius parkavimo aikštelėse – prie turgaus, prie „Norfos“, taip pat prie įvažiavimo į Birštoną. Verslininkai galėtų prie tų aikštelių įrengti dviračių ar keturračių nuomos punktus. Be to, ieškome investuotojo daugiaaukštei stovėjimo aikštelei statyti prie katilinės.

Kita problema – šviesolaidinis internetas kaimiškose vietovėse. Galiu pasidžiaugti, kad šiuo metu ryšio linija nutiesta nuo Birštono seniūnijos iki Vanagų vienkiemio, prijungiant Siponių bei Šaltinėnų kaimus. Prie šviesolaidinio interneto ryšio prijungiami ūkininkai ir kaimo turizmo sodybos. 8 objektai bus prijungti pagal Žemės ūkio ministerijos projektą. Žemės ūkio ministerija žada skirti lėšų ir linijos nutiesimui į Žemaitkiemio bei Matiešionių kaimus.

Apleisti ir nenaudojami pastatai stovi ne tik mieste, bet ir kaimiškose vietovėse. Vienas iš jų – Birštono vienkiemyje buvęs seniūnijos pastatas, greta – privatūs namai, užmiršti savo šeimininkų…

Kalbant apie buvusį seniūnijos pastatą galiu pasakyti, kad jau paskelbtas aukcionas ir jis bus parduodamas (prie jo yra 15 arų žemės). Šioje vietoje yra galimybė pastatyti ir daugiabutį namą. Apleistais ir nenaudojamais privačiais pastatais domisi ir su jų savininkais bendrauja mūsų Savivaldybės administracijos viešosios tvarkos priežiūros specialistas. Savininkai raginami tvarkytis, jiems didinamas žemės ir nekilnojamojo turto mokestis. Kol kas daugiau jokių priemonių taikyti negalime. Juk žmogus su savo turtu gali elgtis kaip tinkamas…

Jūs dar esate ir Kauno regiono tarybos narys, Atstovaujate Savivaldybei Sveikatą stiprinančio Kauno regiono darbo grupėje. Kokias sprendžiate problemas, kurios aktualios ir mūsų savivaldybės žmonėms?

Posėdžiuose aptariame visam regionui svarbius klausimus. Analizuojame regiono mastu svarbias problemas, netolygumus tarp savivaldybių. Sveikatą stiprinančio regiono darbo grupės paskutiniame posėdyje buvo nuspręsta 2018 metais daugiau dėmesio skirti būsimosioms kartoms, vaikų ir jaunimo sveikatos stiprinimui. Numatyta keletas priemonių, viena jų – aktyvinti sveikatą stiprinančių mokyklų veiklą, atkreipti dėmesį į vaikų mitybą ir fizinį aktyvumą.

Vadovaujate Savivaldybės bendruomenės sveikatos tarybai. Kokie svarbiausi klausimai susiję su gyventojų sveikata?

Kaip ir kiekvienais metais, šiemet buvo vykdoma Visuomenės sveikatos rėmimo specialioji programa. Šios programos prioritetines kryptis nustato ir paraiškas vertina Bendruomenės sveikatos taryba. Programos tikslas – remti bendruomenių ir nevyriausybinių organizacijų, įstaigų iniciatyvas stiprinant gyventojų sveikatą. 2017 metais buvo įgyvendinama 20 projektų. Labai džiaugiuosi, kad šiais metais pavyko įsigyti automatinį išorinį defibriliatorių, kuris yra pirmoji pagalba sustojus širdžiai. Pasitarę su Bendruomenės sveikatos tarybos nariais nusprendėme, kad šis prietaisas yra labai reikalingas viešoje vietoje, kuri sulaukia daug mūsų gyventojų ir svečių. Tai – kultūros centras. Ištikus nelaimei prietaisu paprasta naudotis, instrukcijos kaip padėti nukentėjusiam pateiktos lietuvių kalba.

Yra daug klausimų, kurie aktualūs ir svarbūs siekiant užtikrinti kokybiškas asmens ir visuomenės sveikatos paslaugas gyventojams.

Birštonas – nedidelė savivaldybė, todėl savo visuomenės sveikatos biuro neturime, bet bendradarbiaudami su Kauno rajono visuomenės sveikatos biuru vykdome daug veiklų, užtikriname visuomenės sveikatos prižiūrą gimnazijoje, vaikų lopšelyje-darželyje „Vyturėlis“, Birštono vienkiemio darželyje-mokykloje. Šiose įstaigose dirba dvi Visuomenės sveikatos biuro specialistės, kurios veda užsiėmimus mokiniams svarbiomis ir aktualiomis temomis. Pernai įvertinus profilaktinių sveikatos pažymų duomenis, šiais metais ypatingas dėmesys skirtas vaikų dantims. Visose švietimo įstaigose buvo vedami užsiėmimai, kurių metu vaikai mokėsi taisyklingai naudotis burnos higienos priemonėmis. Paruošiamųjų ir pradinių klasių mokiniams buvo padovanota dantų šepetėlių ir pastos.

Sveikata rūpintis privalome kiekvienas, todėl kasmet organizuojama Sveikatos stotelė, kurios metu nemokamai kompleksiškai tikrinama visų norinčiųjų sveikata (šiemet Sveikatos stotelėje apsilankė per 80 žmonių). Gruodžio 8–9 dienomis sėkmingai startavo ir Sveikatinimo stovykla, todėl ji bus organizuojama ir ateityje.

Savivaldybėje gyvena daug vyresnio amžiaus žmonių, todėl susidaro labai didelės laukiančiųjų kompensuojamo dantų protezavimo eilės. Ši problema sprendžiama remiant gyventojų dantų protezavimą, kuris reikalingas daugeliui vyresnio amžiaus žmonių.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close