Integralios pagalbos paslaugos Prienų rajone

  Kiekvienas, kuriam teko slaugyti neįgalų ar sunkiai sergantį žmogų, supranta, kaip yra svarbu tuo metu sulaukti aplinkinių pagalbos. Sunkią negalią turinčius šeimos narius prižiūrintys artimieji susiduria su daugybe problemų: trūksta žinių ir įgūdžių, kaip tokiu artimuoju rūpintis, kaip patiems ,,nepalūžti“ ir išlaikyti teigiamą emocinį ryšį. Įsipareigojimus šeimai dažnai tenka derinti su darbu ir ne visada pavyksta tai išspręsti, todėl šiuos rūpesčius dalinai gali palengvinti Prienų rajone vykdomas Europos socialinio fondo finansuojamas Integralios pagalbos projektas.

  Teikiamos Integralios pagalbos – socialinės globos ir sveikatos priežiūros paslaugos padeda tenkinti neįgalių ir senyvo amžiaus asmenų gyvybinius poreikius namų aplinkoje, išvengiant perkėlimo į stacionarias ilgalaikės globos įstaigas. Prienų rajono savivaldybėje projektas įgyvendinamas nuo 2016 m. lapkričio 7 d., Integralios pagalbos paslaugos pradėtos teikti 6 neįgaliems ir senyvo amžiaus asmenims. Šiuo metu Integralios pagalbos paslaugas yra teikiamos 19 asmenų, kuriems yra nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis. Paslaugomis naudojasi ne tik Prienų, bet ir Jiezno bei Ašmintos seniūnijų gyventojai, kurias teikia kvalifikuoti ir profesionalūs darbuotojai: slaugytoja, socialinė darbuotoja, jų padėjėjos bei psichologė. Darbuotojai naudojasi 2 automobiliais ir įsigyta įranga: čiužiniais pragulų profilaktikai, perkėlimo lentutėmis, plaukų plovimo sistema, kraujo spaudimo matuokliais, maitinimo staliukais prie lovos, pusiau kietais juosmens korsetais.

  Slaugytojo ir socialinio darbuotojo padėjėjos atsakingai vykdo savo funkcijas, visada atranda būdą, kaip užmegzti ir palaikyti kontaktą su neįgaliu asmeniu, kuris dėl ligos turi kalbos surikimų. Kartais pakanka tik nuoširdaus žvilgsnio ar šiltos šypsenos ir užsimezga kontaktas. Paslaugų teikimo metu darbuotojos įtraukia senelius į juos dominančias veiklas. Net sunku patikėti, kad žmogus dėl negalios mažai kalbantis ar sunkiai sutelkiantis dėmesį, gali spalvinti nesudėtingus piešinėlius, įdėmiai klausytis radijo ir šypsotis. Kitiems klientams teigiamas emocijas sužadina skaitomos pasakos bei vaikiškų knygelių vartymas. O sunkiai judantis, nesėdintis – didelių slaugytojos padėjėjos ir paties žmogaus pastangų dėka, geba nors 10 min. pasėdėti.

  ,,Integralios pagalbos paslaugų teikimas asmenims namuose, tai būdas trumpam palengvinti gyvenimo skausmą, trumpam pabėgti nuo sunkumų, sumažinti įtampą. Šis projektas padeda išspręsti gyvenimiškas problemas, žmogus gali jaustis žymiai geriau. Tai įvyko man, kai į mano namus atėjo slaugytojos padėjėja Ingrida, padedanti prižiūrėti sunkiai sergančią mano Mamytę“ –dukters Marytės atsiliepimai apie projektą.

  ,,Kadangi pati esu dirbanti, didžiausias galvos skausmas tapo mamos priežiūros klausimas. Kreipiausi į Prienų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centrą. Ten man pasiūlė dalyvauti Integralios pagalbos namuose projekte. Labai apsidžiaugiau. Tai didžiulė pagalba mūsų šeimai ir mano mamai. Slaugytojos ir socialinio darbuotojo padėjėja Deimantė be galo nuoširdi ir rūpestinga. Visados rytais su šypsena pažadina mamą, o aš galiu ramiai važiuoti į darbą, nes žinau, kad mama bus prižiūrėta, pamaitinta, su ja bus bendraujama ir ji nesijaus vieniša, kol aš esu darbe“ – taip kalba dukra Renata.

  ,,Prasidėjęs Integralios pagalbos į namus projektas, buvo kaip saulės spindulys mūsų niūriame ir monotoniškame gyvenime. Liga, atėjusi į namus, yra sunkus išbandymas šeimai, bet reikia neužsklęsti durų, ramiai be baimės priimti ir kartu ateinančią pagalbą. Dažnai girdžiu aplinkinių klausimą: ,,kaip čia bus, kai į namus ateis svetimas žmogus“. Ne man vienai sunku, ne mano vienos vaikas serga, tie ,,svetimi“ žmonės labai daug skausmo gyvenime matę, daugeliui padėję. Dėkoju Dievui, kad tie ,,svetimi“, atėję pro mano namų duris, tapo tikrai savais šeimos nariais“ – daugelį metų sunkiai sergantį sūnų slaugančios mamos Vidos žodžiai.

  ,,Esame patenkinti teikiamomis Integralios pagalbos namuose paslaugomis mano mamai. Visada laiku atvykstama, reaguojama į prašymus, išmaudoma be problemų, patariama ir rekomenduojama, ką galima dar padaryti gyvenimo kokybei pagerinti. Mano mama labai patenkinta slaugytojos ir socialinio darbuotojo padėjėjos Zitos paslaugomis, jokių kitų žodžių, kaip tik pagiriamieji, negirdėjau“ – taip atsiliepia sūnus Audrius.

  ,,Nuo šių metų gegužės mėnesio pagal Integralios pagalbos programą mano neįgalų vyrą Leonardą pradėjo lankyti ir padeda slaugyti socialinių paslaugų centro darbuotojos Gražina ir Rūta. Kadangi man jau 83 – ji metai ir nesu stiprios sveikatos, tai šios mielos darbuotojos daug padeda palengvina slaugant ligonį: jų rūpesčiu nereikia man nuolat važiuoti į polikliniką ir valandas išsėdėti prie gydytojų kabinetų, kad išrašytų higienos priemones ir vaistus. Jos ir nuperka vaistus. Abi darbuotojos lanko mus kiekvieną dieną po 2 val., mielai padeda ir buityje“ – žmona Sigita.

  Tai atsiliepimai artimųjų, slaugančių neįgalius ir senyvo amžiaus artimuosius. Šie nuoširdūs žodžiai yra geriausias mūsų darbuotojų sunkaus darbo įvertinimas. Prieš metus su panašiomis problemomis susidūrę asmenys turėjo galimybę pasinaudoti tik pagalbos į namus paslaugomis, kurias teikdavo socialinio darbuotojo padėjėja. Integralios pagalbos paslaugos yra teikiamos kiekvieną darbo dieną iki 4,5 val. Klientai, kurie naudojasi šiomis paslaugomis, moka tik už 2 valandas – socialinės globos paslaugas, o slaugos paslaugos yra teikiamos nemokamai, kadangi yra finansuojamos iš Europos socialinio fondo. Atsižvelgiant į tai, klientai turi finansinės naudos.

 

 Prienų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centras, tel. (8-319) 52576, el. p. soc.paslaugucentras@prienuspc.lt

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close