Lietuva sėkmingai išlaikė vieną sunkiausių egzaminų tampant EBPO nare

Lietuvoje viešintis vyriausiasis Lietuvos stojimo į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO) koordinatorius Nicola Bonucci pasveikino teisingumo ministrę Mildą Vainiutę su puikiu mūsų šalies antrojo etapo vertinimu EBPO kovos su užsienio pareigūnų papirkinėjimu darbo grupėje.

Šis vertinimas vyko praėjusią savaitę Paryžiuje. EBPO darbo grupė išsamiai vertino Lietuvos teisinę, institucinę bazę ir teisės aktų taikymą praktikoje užkertant kelią korupcijai tarptautiniuose verslo sandoriuose. Vertinimo metu Lietuva buvo pagirta už reikšmingas įstatymų pataisas ir kitus veiksmus, kurių Lietuva ėmėsi siekdama tapti pilnateise EBPO nare. Ataskaitoje teigiamai įvertinti neseniai priimtas Pranešėjų apsaugos įstatymas, baudų už korupcinius nusikaltimus sugriežtinimas Baudžiamajame kodekse, svarbūs teisės aktų pakeitimai pinigų plovimo prevencijos srityje, antikorupcinis švietimas.

„Džiugu, kad ataskaita yra palanki mūsų šaliai. Būtent šios Darbo grupės vertinimai buvo vienas sudėtingiausių ir daugiausiai pastangų pareikalavusių Lietuvos prisijungimo prie EBPO procesų, o sėkmingas įvertinimas atveria kelią Lietuvai siekti tapti EBPO nare jau kitais metais,“ – po susitikimo su N. Bonucci sakė teisingumo ministrė M. Vainiutė.

EBPO darbo grupė patvirtino Lietuvos antrojo etapo vertinimo pranešimą, kuriame Lietuvai pateikiamos 27 rekomendacijos ir nurodoma 17 sričių, kuriose darbo grupė stebės Lietuvos teisės aktų nuostatų taikymą. Ataskaitą raštu dėl visų rekomendacijų įgyvendinimo reikės pateikti iki 2019 m. gruodžio. Didžioji dalis rekomendacijų nėra susijusios su būtinybe keisti įstatymus. EBPO ekspertai siūlo vykdyti mokymus, skleisti informaciją apie užsienio papirkimo nusikaltimą, didinti STT finansavimą, gerinti statistikos rinkimą, tobulinti bendradarbiavimą tarp institucijų. EBPO toliau domėsis kaip praktikoje veikia neseniai Lietuvoje priimti įvairūs įstatymai.

Lietuvos delegacijai, kurią sudarė dešimties įvairių Lietuvos institucijų atstovai, vadovavo teisingumo viceministras Giedrius Ruseckas ir Lietuvos Respublikos generalinis prokuroras Evaldas Pašilis. Vertinimo metu JAV ir kitų valstybių delegacijos domėjosi atlyginimu už pranešimą apie korupcijos atvejus tarptautiniuose sandoriuose, antikorupcinėmis nuostatomis vystomojo bendradarbiavimo sutartyse, ikiteisminio tyrimo terminų trukme, pinigų plovimo prevencija ir kitais klausimais.

Darbo grupė planuoja kitų metų kovo mėnesį atlikti galutinį Lietuvos vertinimą dėl stojimo į EBPO ir pateikti formaliąją nuomonę. Užbaigus technines peržiūras, Lietuvos Respublikos Vyriausybė pateiks galutinę poziciją, tuomet EBPO Taryba pakvies Lietuvą prisijungti prie EBPO Konvencijos ir pasirašyti tarpusavio sutartį.

Lietuva tapti EBPO nare siekia 2018 m. birželio mėnesį vykstančioje EBPO Ministrų Taryboje.

Narystė EBPO suteiks Lietuvai lygiateisį vaidmenį kuriant ir priimant tarptautines taisykles įvairiose politikos srityse, kurios turi tiesioginės įtakos Lietuvos raidai. Narystė EBPO vertinama kaip geras valstybės ekonomikos stabilumo ir patikimumo rodiklis bei instrumentas priimti šiuolaikinės aplinkos iššūkius. Lietuvos narystė EBPO turės teigiamą įtaką investicijų pritraukimui, tarptautinio skolinimosi kaštams, socialinių ir ekonominių atskirčių mažinimui ir tvariam augimui užtikrinti. Būdama EBPO nare Lietuva galės naudotis naujausiais EBPO tyrimais ir taikyti gerąją EBPO šalių narių patirtį, gerindama valstybės valdymo kokybę. EBPO periodiškai ir įvairiais pjūviais atlieka kiekvienos šalies narės ekonomikos analizę bei teikia konkrečias rekomendacijas, padedančias gerinti ekonomikos valdymo efektyvumą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close