Mylėkime, puoselėkime ir saugokime Žemę

Kovo 20 dieną, prieš pat vidurdienį, prie Birštono savivaldybės buvo pakelta Žemės vėliava. Į Žemės dienos minėjimo ceremoniją susirinko Birštono savivaldybės darbuotojai, Birštono gimnazijos mokiniai, Nemuno kilpų regioninio parko darbuotojai, „Bočių“ bendrijos nariai ir kiti miestelio gyventojai.

 

Menine kompozicija, prasmingais skaitiniais susirinkusiuosius pradžiugino gimnazijos mokiniai, dainomis – „Bočių“ bendrijos „Sidabrinė gija“.

Kas yra Žemė ir ką ji mums reiškia, kalbėjo ne tik mokiniai, bet ir Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Aleksandravičius ir Nemuno kilpų regioninio parko vyr, specialistė aplinkosauginiam švietimui Ramutė Milušauskienė. Jie paragino visus saugoti Žemę ir labai atsakingai žiūrėti į jos ir mūsų pačių ateitį. O ypač saugoti Birštono kurorto žaliąjį rūbą.

Pasaulinę Žemės dieną Jungtinės tautos oficialiai paskelbė 1971 metais, Lietuvoje pradėta švęsti atkūrus Nepriklausomybę 1992 metais, kai šią datą įteisino Atkuriamasis Seimas. Ši diena pasirinkta neatsitiktinai, o dėl to, kad prasideda pavasario lygiadienis, kai dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio taškuose.

Lygiai vidurdienį buvo pakelta Žemės vėliava.

Paminėdami ir švęsdami Pasaulinę Žemės dieną esame kviečiami pagalvoti apie tai, kaip išsaugoti mūsų planetos švarų vandenį, kaip tvarkytis, kad miškuose kauptųsi mažiau šiukšlių, ką kiekvienas galime padaryti, kad ir ateinančios kartos galėtų džiaugtis jos grožiu.

Žemė daug priklauso nuo žmogaus, nors jis ir nesugeba valdyti jos stichijų. Žemė, kaip ir žmogus, supyksta, kai jos negerbiame ir nemylime taip, kaip ji nusipelnė. Žemės planeta – žmogaus rankose, tad saugokime ją ir puoselėkime,  neterškime gamtos, miškų, vandenų, kurie bus reikalingi mūsų vaikams ir anūkams.

Savivaldybės aikštė pasipuošė Birštono gimnazijos pradinių klasių mokinių ir dailės būrelį lankančių vaikų piešiniais apie gamtą ir artėjantį pavasarį, kurio visi labai laukia. Nuotaikingas ir smagus buvo mažųjų geltonų viščiukų pasirodymas, sušildęs visus žvarbią dieną.

Baigiantis renginiui, visi dalyviai susikibo rankomis, sveikino Žemę, linkėjo ir prašė žalumos, gyvybingumo, grožio ir gausos.

Kaip ir kiekvienais metais, Birštono gimnazijos technologijų mokytojo vadovaujami mokiniai pagamino net 263 inkilus. Vėliau su Birštono girininkijos girininku Tadu Zubavičiumi, eiguliu Donatu Naviku ir Nemuno kilpų regioninio parko vyr. specialistu teritorijų tvarkymui ir apsaugai Renatu Jakaičiu pakabino paukščių namelius Žvėrinčiaus miške.

Po Žemės vėliavos pakėlimo ir meninės programos, savivaldybės salėje vyko paskaita „Biologinė įvairovė: gamtos dėsniai dalyvaujant žmogui“, kurią skaitė Nemuno kilpų regioninio parko vyr. specialistas, A. Stulginskio universiteto lektorius, biomedicinos mokslų daktaras Žydrūnas Preikša.

Po pietų, 15 valandą, NKRP direkcijoje Birštono lankytojų centre vyko konkurso „Parkai po 20 metų“ apdovanojimų šventė ir parodos atidarymas.

Stasė Asipavičienė

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close