Kalėdinių dovanų siuntimas paštu: ką draudžiama siųsti?

Artėjant Kalėdoms sparčiai augant tiek gaunamų iš užsienio, tiek Lietuvoje siunčiamų pašto siuntų srautui, Lietuvos paštas kviečia gyventojus atsakingai rinktis internetu užsisakomas prekes, kurios bus siunčiamos paštu. Tos kalėdinės dovanos, kurios patenka tarp draudžiamų paštu siųsti daiktų, adresatų gali ir nepasiekti.

„Kasmet vis labiau populiarėjanti elektroninė prekyba jau įpratino ir mūsų tautiečius Kalėdoms dovanų įsigyti internetu ir siųstis jas iš toliausių užsienio šalių. Kartais itin patrauklios kainos paskatina surizikuoti įsigyti daiktų, kurie neturėtų keliauti paštu.

Prieš užsisakant prekių ir siunčiant jas paštu, siuntų savitarnos terminalais ar per kurjerius rekomenduojame pasidomėti draudžiamų siųsti daiktų sąrašu ir nesugadinti švenčių nei sau, nei artimiesiems.

Nebūtinai iš piktos valios, kartais gal iš nežinojimo, pašto siuntose atsiduria daiktų, kurie neatitinka saugumo reikalavimų ir gali sukelti labai rimtą pavojų tiek pašto siuntos gavėjo, tiek jas pristatančio darbuotojo sveikatai“, – teigė „LP EXPRESS“ kurjerių ir siuntų savitarnos terminalų veiklą vykdančios Lietuvos pašto patronuojamosios įmonės „Baltic Post“ direktorius Juozas Buitkus.

Tarp sulaikomų siuntų – ir sprogmenys, ir klastotės

Ličio baterijos, jeigu siunčiamos ne elektroniniame įrenginyje, oro pagalvės, dezodorantai ir įvairūs purškiamieji aerozoliai, pirotechnikos gaminiai, degieji skysčiai ir stiprieji alkoholiniai gėrimai, pluoštinės kanapės ir jų sėklos, suvenyrai iš dramblio kaulo ilčių ar krokodilo odos batai, kitos gyvūninės kilmės prekės, ginklai, amunicija ir antikvariniai dirbiniai be specialių leidimų, taip pat prabangių rūbų ir aksesuarų, mobiliųjų telefonų, kosmetikos, kitų pasaulyje garsių prekių ženklų klastotės – tai daiktai (prekės), kurie dažniausiai aptinkami sulaikomosiose pašto siuntose.

Vis dažniau tarp muitinėje sulaikomų pašto siuntų pasitaiko intelektinės nuosavybės teisių pažeidimu įtariamų prekių, o ypač „Adidas“, „Nike“, „Michael Kors“, „Samsung“ prekių ženklų klastočių. Perkantieji internetu užsienio elektroninėse parduotuvėse neturėtų susivilioti itin maža prekės kaina, nes greičiausiai tai bus falsifikatas.

Monetos ir brangenybės – tik apdraustose siuntose

Pasaulinėje pašto konvencijoje yra numatyta, kad pašto siuntomis griežtai draudžiama siųsti narkotines ir psichotropines medžiagas, nuodus, degiąsias, radioaktyviąsias, toksines, oksiduojančias ir kitas pavojingas medžiagas, ginklus, degtukus ir žiebtuvėlius, gyvūnus.

Monetų, banknotų, čekių ar bet kokių pareikštinių vertybinių popierių, kelionės čekių, apdirbtos ar neapdirbtos platinos, aukso arba sidabro, brangakmenių, papuošalų ir kitų vertingų daiktų galima siųsti tik įvertintosiomis (apdraustosiomis) siuntomis ir tik į tas šalis, į kurias leidžiama tokių daiktų įvežti.

„Siųsdami kalėdinių dovanų artimiesiems, gyvenantiems svetur, pasidomėkime, kokių ribojimų taiko užsienio šalis, į kurią rengiamasi siųsti siuntą, – sako J. Buitkus ir primena, kad draudžiamų siųsti daiktų sąrašą pagal atskiras užsienio šalis galima rasti Lietuvos pašto tinklalapyje www.lietuvospaštas.lt. Siuntėjas yra atsakingas už savo pašto siuntos turinį, todėl privalo užtikrinti, kad joje nebūtų draudžiamų ir pavojingų siųsti daiktų. Jei tokių aptinkama pašto siuntoje, ji pareigūnų sulaikoma arba konfiskuojama ir gavėjo nepasiekia.“

Laikantis saugumo reikalavimų pašto siuntos yra peršviečiamos rentgenu, idant jas transportuojant neįvyktų nelaimingų atsitikimų. Daugiausia pašto siuntų su pavojingais siųsti daiktais yra sulaikoma oro uosto terminaluose per aviacinio saugumo patikrinimą.

Informacijos apie draudžiamus siųsti daiktus ir draudžiamų daiktų sąrašą pagal atskiras užsienio šalis, kitus pašto siuntoms taikomus ribojimus galima rasti Lietuvos pašto arba Muitinės departamento internetiniuose tinklalapiuose: www.lietuvospaštas.lt, www.lrmuitine.lt.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close