Trečiadienį Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija kartu su Žemės ūkio ministro elgesiu svarstys ir paklausimus dėl Prienų bei Birštono pareigūnų elgesio

2017-11-29 (trečiadienį) posėdyje VTEK svarstys:

– Keturių įmonių vadovų elgesį

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vertins keturių įmonių vadovų elgesį: AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) vadovės Dalios Andrulionienės, UAB „Technologijų ir inovacijų centras“ generalinės direktorės Irmos Kaukienės, AB „Litgrid“ vadovo Daivio Virbicko ir AB „Amber Grid“ generalinio direktoriaus Sauliaus Bilio. VTEK vertins, ar jie nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus.

Tyrimas atliktas remiantis visuomenės informavimo priemonėse rugsėjį pateikta informacija apie daugiausiai uždirbančius valstybinių įmonių vadovus ir atlikus patikrinimą, kaip šie asmenys vykdo pareigą deklaruoti privačius interesus. Pirminė patikra parodė, kad privačių interesų deklaracijų nėra pateikę keturi iš dešimties žiniasklaidoje nurodytų bendrovių vadovų.

Akcinių bendrovių ir uždarųjų akcinių bendrovių, kurių akcijos suteikiančios daugiau kaip pusę balsų visuotiniame akcininkų susirinkime, nuosavybės teise priklauso valstybei ar savivaldybei, vadovai ir vadovų pavaduotojai pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą yra laikomi valstybinėje tarnyboje dirbančiais asmenimis.

Jurbarko rajono savivaldybės administracijos direktorės V.Rekešienės elgesį

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vertins, ar Jurbarko rajono savivaldybės administracijos direktorė Vida Rekešienė nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimo vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

Tyrimas atliktas asociacijos „Lietuvos skautija“ pranešimo pagrindu. Teigta, kad šių metų rugpjūtį V.Rekešienė nenusišalino spręsdama klausimą dėl su ja susijusių dokumentų atsiėmimo iš Kauno apylinkės teisme nagrinėjamos civilinės bylos.

– Nagrinės pranešimą dėl žemės ūkio ministro B.Markausko elgesio

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nagrinės grupės Seimo narių (M.Navickienės, I.Šimonytės, V.Juozapaičio, A.Anušausko ir A.Ažubalio) prašymą įvertinti žemės ūkio ministro Broniaus Markausko elgesį.

Pranešime teigiama, kad rugsėjį B.Markauskas pasirašė įsakymą, kuriuo 12 proc. didinamas 2017 m. susietosios paramos už pienines karves dydis. Esą, šis ministro sprendimas turi tiesioginės įtakos, siekiant palaikyti pieno gamintojų pajamas, kuriems už pienines karves numatoma paskirstyti 27,7 mln. eurų Europos Sąjungos ir Lietuvos valstybinio biudžeto lėšų. Taip pat teigiama, jog minėtasis įsakymas gali daryti tiesioginę įtaką ir teikti finansinę naudą B.Markausko motinos Klaipėdos rajone valdomam ūkiui, kuris šiame regione, esą, yra vienas didžiausių. Esą, šis ūkis taip pat yra susijęs su pieno kooperatyvu „Pienas LT“, kurio valdybos narys iki šių metų vasario buvo B.Markauskas.

– Nagrinės pranešimą dėl sveikatos apsaugos viceministrės A.Bilotienės-Motiejūnienės elgesio

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nagrinės Seimo nario Kazio Starkevičiaus pranešimą dėl sveikatos apsaugos viceministrės Aušros Bilotienės-Motiejūnienės elgesio.

Pranešime teigiama, jog viceministrė galbūt priiminėja sprendimus, susijusius su savo buvusia darboviete – Vilniaus universiteto Santaros klinikomis – kai nėra praėję vieneri metai nuo darbo joje pabaigos. Esą, Sveikatos apsaugos ministerijoje A.Bilotienei-Motiejūnienei pavesta kuruoti klausimus, susijusius su kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacijos kompensavimu bei teismo sprendimo įgyvendinimu, kuriuo antikonstituciniu paskelbtas 2004 m. sveikatos apsaugos ministro įsakymas Santaros klinikose monopolizavęs minėtąsias transplantacijos paslaugas.

– Seimo nario A.Palionio elgesį

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vertins, ar Seimo narys Andrius Palionis nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus.

Tyrimas atliktas privataus asmens pranešimo pagrindu. Teigta, jog politikas savo privačių interesų deklaracijoje nenurodė narystės Birštono medžiotojų klube „Lokupis“.

Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus E.Visocko elgesį

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vertins, ar Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Visockas nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimo vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

Tyrimas atliktas Prienų rajono savivaldybės tarybos nario Arūno Vaidogo pranešimo pagrindu. Teigta, kad E.Visockas sprendė klausimus, susijusius su finansavimo skyrimu asociacijoms Jaunimo ir suaugusiųjų sveikatingumo ir sporto klubas „Vėjas“ bei „Prienų stalo teniso klubas“, kurių veikloje pats dalyvauja nario teisėmis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close