Kasmet, naktį iš lapkričio 17-osios į 18-ąją, Žemės planeta praskrieja per Tempelio-Tutlio kometos skriejimo trajektoriją. Ši kometa atrasta dar 1865 m. gruodžio 19 d. Vilhelmo Tempelio bei dar kartą aptikta ir patvirtinta 1866 m. sausio 6 d. Horaso Parnelo Tutlio. Žemė reguliariai kirsdama šios kometos kelią praskrieja ir pro jos paliktas daleles.

Tempelio-Tutlio kometa Saulės sistema keliauja 33 metų orbitos ciklu, t.y. savo plačiu ratu nusidriekusį kelią apkeliauja per 33 metus. Kiekvieną kartą priartėdama prie Saulės ji prasilenkia ir su Žemės orbita, todėl jos kelyje lieka didelė grupė nuo masyvaus ledo-metalo kūno atskilusių dalelių, kurios patekusios į jos orbitą kertančios Žemės atmosferą, brėždamos ilgą ir ryškų brūkšnį danguje, daugeliui stebėtojų sukelia nuostabos pilnus reginius.

Šios dalelės tampa Žemės atmosfera skriejančiais meteoritais ir vadinamos leonidais. Būtent Liūto (gr. leo) žvaigždyne ir susikerta Žemės bei Tempelio-Tutlio kometos orbitos. Todėl dažniausiai šie meteorai matomi pietiniame nakties danguje.

Tiesa, nuo Saulės ši kometa savo naują kelią pradėjo dar 1998 metais ir kol kas yra dar tik savo orbitos pusiaukelėje. Kitas jos priartėjimas prie Saulės laukiamas tik 2031 metais. Nors ir menkas, tačiau dar užsilikusias jos daleles Žemės atmosfera vistiek „pagauna“ kasmet. Taigi, bandyt įžvelgti „krintančia žvaigždę“ bus galima bandyt ir šiemet.

Virš Prienų šianakt išsisklaidžius debesims, galite stebėti giedrą pietinį dangų. Gali būti, kad jame pastebėsite krentančią žvaigždę.

Linkime geros „liūtų medžioklės“!!!

Asociatyvinė nuotrauka/ NG/ Perseidai/

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close