Vagystė išaiškinta, kaltininkai nubausti

Praėjusių metų balandžio 13 d. iš Prienų miškų urėdijos Šilavoto girininkijos Mikalinės miško buvo pagrobta 38 ktm 6 m ilgio eglinių rąstų. Vagystę pagal tokį patį scenarijų tame pačiame miške vėl buvo bandyta pakartoti balandžio 23 d. Tačiau girininkijos darbuotojų dėka miškovežis su 40 ktm 6 m ilgio eglinių rąstų buvo sustabdytas ir nuvarytas į Prienų miškų urėdijos kiemą.

 

LR Prienų rajono apylinkės teismas šių metų vasario 27 d. išnagrinėjo bylą ir paskelbė nuosprendį ilgapirščiams.

Kaltinamieji V. Š, K. M, ir J. T.2012 m. balandžio 13 dieną apie 11 val. tarpusavyje susitarę ir bendrai veikdami iš Prienų miškų urėdijos Šilavoto girininkijos Mikalinės miško 18 kvartalo pagrobė 38,2 ktm6 milgio eglinių rąstų, kurių vertė 7 640 Lt. Pirmą kartą pasisekus sėkmingai įvykdyti operaciją, vagišiai įsidrąsino ir žygį į mišką pabandė pakartoti balandžio 23 d. Tačiau jiems sutrukdė Šilavoto girininko pavaduotojas Robertas Tarasevičius, kuris pamatė žvyrkeliu važiuojantį miškovežį. Žinodamas, kad tuo metu mediena iš miško nevežama, jis pastatė savo automobilį skersai kelio, neleisdamas išvežti grobiamos medienos. Miškovežio vairuotojas priėjo prie R. Tarasevičiaus, o kabinoje su juo buvęs ir rodęs kelią jaunas vyras pabėgo.

Kaip paaiškėjo tyrimo metu, vagys apsižiūrėdavo gretimuose miškuose susandėliuotus rąstus, pasidarydavo fiktyvius dokumentus, pagal skelbimą susirasdavo medieną gabenančią firmą ir bandydavo laimę. Tik ne visada pasiseka uždirbti lengvus pinigus.

Pateikus akivaizdžius nusikaltimo įrodymus ir liudytojų parodymus, vagišiai savo kaltės neneigė ir prisipažino apie įvykdytas vagystes.

Vyriausią amžiumi V. Š., gimusį1973 m., Veiverių miestelio gyventoją, už padarytą nusikaltimą teismas nuteisė 1 metams ir šešiems mėnesiams laisvės atėmimo, bausmę atliekant pataisos namuose.

J. T., gimęs1993 m., Veiverių seniūnijos gyventojas, pripažintas kaltu ir nuteistas 1 metams ir 2 mėnesiams laisvės atėmimo, tačiau vadovaujantis BK 75 str. bausmės vykdymas atidėtas dvejiems metams, įpareigojant tęsti darbą ir neišvykti iš gyvenamosios vietos be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

K. M., gimęs1992 m., gyvenantis Garliavos seniūnijoje, pripažintas kaltu padaręs nusikaltimą ir nuteistas dvejiems metams ir 10 mėnesių, tačiau vadovaujantis BK 75 str. bausmės vykdymas atidėtas 2 metams ir 6 mėn., įpareigojant tęsti darbą ir neišvykti už gyvenamosios vietos ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo. Jam skirta ir 5 MGL dydžio bauda.

D. K., gimęs1995 m., gyvenantis Veiveriuose, nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas, jam paskirta auklėjamojo poveikio priemonė – elgesio apribojimas 6 mėn., įpareigojant tęsti mokslą.

Civilinės ieškovės valstybės įmonės Prienų miškų urėdijos civilinį ieškinį tenkinti visiškai ir jos naudai iš V. Š., J. T. ir M. K. priteisti 7 640 litų turtinei žalai atlyginti.

Medienos vagys buvo pasidarbavę ir Dubdavos eksperimentinėje mokomojoje urėdijoje, kur padarė žalos už 3 780 Lt, kurią irgi teks atlyginti.

Miškininkai primena, kad miške medžiai yra suskaičiuojami ir saugomi. Tad rizikuoti neverta, juk anksčiau ar vėliau ilgapirščiai įkliūva.

 

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close