„Transparency International“ tyrimas: skaidriausia lietuviška įmonė – „Maxima“

„Transparency International“ Lietuvos skyrius antrą kartą atliko didžiausių Lietuvoje veikiančių įmonių skaidrumo tyrimą. Jo metu buvo analizuojama, kaip bendrovės suvaldo korupcines rizikas vidiniuose ir išoriniuose procesuose, kiek informacijos apie organizacinę struktūrą bei kiek finansinių duomenų skelbiama viešai. Pagal gautus rezultatus sudarytas atskaitingumo ir skaidrumo reitingas, kuriame pirmą vietą tarp lietuviško kapitalo įmonių ir 3-ią vietą bendroje įskaitoje užėmė bendrovė „Maxima“.

Skaidrumo bei atskaitingumo tyrimas Lietuvoje pirmą kartą atliktas 2013 m. – jame buvo analizuojamos didžiausios šalyje įmonių grupės. Praėjus ketveriems metams, į tyrimo imtį įtrauktos 50 didžiausias pajamas gaunančių įmonių, tad pirmosiose gretose išsiskyrė jau visai kiti lyderiai. Vienas tokių pavyzdžių – bendrovė „Maxima“, šiemet užėmusi aukščiausią vietą ne tik tarp prekybos tinklų, tačiau ir tarp kitų lietuviško kapitalo įmonių, ir bendroje įskaitoje išsiveržusi į 3-iąją poziciją.

 „Didesnis atvirumas ir skaidrumas organizacijoje paprastai padeda stiprinti pasitikėjimą tiek jos viduje, tiek išorėje. Norime, kad skaidrumas būtų ne tik dailus išorinis fasadas, tačiau ir mūsų vertybių dalis. Bendrovės istorijoje pasiekus tokią brandą ateina laikas kokybiškai kitokiam vystymosi laikotarpiui. Laikotarpiui, kuriame ne tik esame dar atviresni ir skaidresni, bet kartu norime rodyti pavyzdį kitoms bendrovėms“, – sako Kristina Meidė, „Maxima LT“ generalinė direktorė.

Tiriant įmonių skaidrumą bei finansinį atskaitingumą buvo vertinama, kiek dėmesio bendrovės skiria kovai su korupcija. Taškai buvo skiriami įmonėms, viešai išreiškiančioms poziciją dėl korupcijos netoleravimo, skelbiančioms verslo etikos kodeksus ar antikorupcines programas, kyšių prevenciją numatančius veiksmus bei kitą informaciją.

Kristina Meidė dalijasi, kad korupcijos rizikų valdymui dėmesys skiriamas ne vien „Maximos“, tačiau ir visos įmonių grupės lygmeniu: „keliame sau vis aukštesnę kartelę tiek dirbant klientams, tiek bendradarbiaujant su partneriais, tiek socialiai prisidedant prie visuomenės gerovės. Mūsų kasdienėje veikloje taikomi aukšti verslo etikos standartai, kuriais vadovaujasi visoje įmonių grupėje dirbantys kolegos.“

Sudarant reitingą, taškai skirti ir už viešai skelbiamus duomenis apie įmonės organizacinę struktūrą bei finansinius rezultatus – pajamų dydį, investicijas į ilgalaikį turtą, pelną bei sumokamą pelno mokestį, indėlį į bendruomenės gerovę. Visa ši informacija turi būti prieinama viešai bendrovių internetiniuose tinklapiuose.

Remiantis viešai skelbiamais duomenimis, vien 2016 metais „Maxima“ į šalies biudžetą sumokėjo 166,78 mln. eurų mokesčių, o įvairioms organizacijoms skyrė daugiau kaip 931 tūkst. eurų paramą.

Įmonių skaidrumo vertinimas (2017):

Vieta

Bendrovė

Surinkti balai, %

1.

„Tele2“

100

2.

„Telia Lietuva“

98

3.

„Maxima LT“

96

4.

„Lietuvos draudimas“

95

5.

„Swedbank“

94

 

SEB

94

6.

„Lietuvos energijos gamyba“

93

7.

„Lietuvos geležinkeliai“

91

8.

„Circle K Lietuva“

89

 

„Lietuvos dujų tiekimas“

89

9.

„Orion Global PET“

79

10.

„Energijos skirstymo operatorius“

74

11.

„Orlen Lietuva“

54

12.

„Bitė Lietuva“

41

 

„Kesko Senukai Lithuania“

41

13.

„Sicor Biotech“

31

14.

„Mars Lietuva“

30

 

„Nemuno vaistinė“

30

 

„Rokiškio sūris“

30

15.

„Thermo Fisher Scientific Baltic“

28

16.

„Achema“

26

 

„Linas Agro“

26

 

„Vilniaus energija“

26

 

„Eurovaistinė„

26

17.

„LIfosa“

24

18.

„Kauno grūdai“

9

 

„Rimi Lietuva“

9

19.

„Norfos mažmena“

7

 

„SBA Baldų kompanija“

7

20.

„Palink“

6

 

„Rivona“

6

21.

„Agrochema“

4

 

„Agrokoncerno grūdai“

4

 

„Sanitex“

4

 

„Top Sport“

4

22.

„Agrorodeo“

2

 

„Limedika“

2

23.

„ACC Distribution“

0

 

„AMIC Lietuva“

0

 

„AVAD Baltic“

0

 

„Baltic Agro“

0

 

„Baltic Petroleum“

0

 

„BOEN Lietuva“

0

 

EVD

0

 

„Girteka Logistics“

0

 

„Mineraliniai vandenys“

0

 

„Neo Group“

0

 

„Silberauto“

0

 

„Viada LT“

0

Šaltinis: „Transparency International“ Lietuvos skyrius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close