Narkotinių medžiagų tyrimas Prienų rajono savivaldybės mokyklinio ugdymo įstaigose

Rugsėjo 26 dieną Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, bendradarbiaudamas su Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prienų r. skyriaus pareigūnais, atliko narkotikų ir psichoaktyvių medžiagų nustatymo tyrimą 12-oje Prienų r. sav. mokyklų.

Tyrimo tikslas – nustatyti narkotinių ir psichotropinių medžiagų pėdsakus mokyklos aplinkoje. Tyrimui atlikti buvo naudojami narkotinių medžiagų paieškos testai „Pen Test D4D“. Šių testų Prienų r. sav. visuomenės sveikatos biuras įsigijo 36, turėjome galimybę ištirti 72 vietas mokyklose. Narkotikų testais galima aptikti tokias narkotines medžiagas kaip susmulkintos kanapių dalys, heroino, kokaino, amfetamino milteliai, PCP („Angelų dulkės“). Iš tyrime dalyvavusių 12 mokyklų 10-yje buvo aptikta marihuanos arba sintetinių medžiagų pėdsakų (9-iose – aptikta kanapių, 2-iose – PCP).

2015 m. taip pat buvo atliktas šis tyrimas: iš 12 mokyklų 9-iose buvo aptikta narkotinių medžiagų pėdsakų (8-iose aptikta kanapių, 1-oje – PCP).

2017 m. balandžio 6 dieną irgi buvo atliktas šis tyrimas: iš 12 mokyklų 10-yje buvo aptikta narkotinių medžiagų pėdsakų (7-iose aptikta kanapių, 3-iose – amfetamino, 2-iose – PCP).

Lyginant kelių metų tyrimų rezultatus galima teigti, jog padėtis mokyklose blogėja. Viena iš narkotinių medžiagų aplinkos tyrimo nustatymo vietų buvo lauko durys, nuo kurių imti mėginiai ir rasta narkotinių medžiagų pėdsakų. Kadangi mokyklose lankosi ne tik mokiniai, bet ir mokinių tėvai, renginiuose besilankantys ar ateinantys papietauti kiti asmenys, todėl negalime teigti, kad narkotinių medžiagų pėdsakai palikti tik mokinių. Situacija (ir kaip šią grėsmę mažinti) aptarta su mokyklų vadovais. Spalio 2–6 dienomis visose mokyklose jau vyko ciklas paskaitų, kuriose lektorius Artūras Šiukšta mokiniams kalbėjo apie rūkymą ir elektronines cigaretes. Kitas paskaitų ciklas alkoholio ir narkotikų tema vyks lapkričio 13–17 dienomis. Biuras paskelbė demotyvacijų konkursą „Pasakyk ne – kitaip“. Mokyklose dirbančios visuomenės sveikatos priežiūros specialistės toliau vykdys prevencines priemones žalingų įpročių tema.

Visais aktualiais narkotinių medžiagų vartojimo prevencijos klausimais galima kreiptis į Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurą (Revuonos g. 4, Prienai), el. p. prienu.vs.biuras@gmail.com arba skambinti telefonu 8319 54 427 darbo metu. Įtarus dėl narkotinių medžiagų vartojimo ar platinimo – kreiptis į Alytaus apskrities vyriausiojo komisariato Prienų rajono policijos komisariatą tel. 8319 62 170 arba 112.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close