Mokyklose – paskaitų ciklas „Kuo renkiesi būti tu?“

cof

Vykdydamas žalingų įpročių prevenciją, Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (toliau – Biuras) į Prienų rajono bendrojo lavinimo įstaigas pakvietė lektorių Artūrą Šiukštą, kuris spalio 2–6 dienomis mokyklose skaitė paskaitų ciklą „Kuo renkiesi būti tu?“. Lektorius pasakojo apie vieną iš populiariausių žalingų įpročių – rūkymą ir elektronines cigaretes. Paskaitose dalyvavo 1200 mokinių (5–12 klasių).

Mokiniai buvo supažindinti su rūkymo mastu Lietuvoje, pagrindiniais rūkymo plitimo būdais, ligomis, kurias sukelia rūkymas. Paskaitos metu lektorius pasakojo, kaip cigarečių pramonės atstovai bando lengvais būdais, įtaigia reklama privilioti paauglius tapti priklausomais vartotojais, kokią žalą daro žalingi įpročiai žmogaus organizmui, kaip jie pakeičia žmonių santykius, visuomenę, valstybę.

Daugiausia informacijos lektorius pateikė apie rūkantį jaunimą. Jis pabrėžė, kad jaunieji rūkaliai turi puikias galimybes mesti cigaretes į šoną, o suaugusiems žmonėms tai padaryti yra žymiai sunkiau. Taip pat lektorius paneigė daug mitų apie rūkymą. Pavyzdžiui, yra sakoma, kad rūkymas nuramina, bet lektorius paaiškino, jog cigaretės ir rūkymas nė kiek nenuramina, o tik apsvaigina žmogų. Lektorius informaciją pateikė su mažais humoro prieskoniais. Visi auditorijoje – tiek mokytojai, tiek mokiniai – susidomėję klausėsi ir įsitikino, kad rūkymas yra tikrai labai blogas įprotis, griaunantis kiekvieno rūkančiojo gyvenimą. Lektorius nesistengė moralizuoti, tik, kaip pats sakė, „nori gelbėti gyvenimus“. Lapkričio 13–17 dienomis lektorius A. Šiukšta skaitys ciklą paskaitų alkoholio ir narkotikų tema.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close