Memento mori (Atmink, kad mirsi). Vėlinių dienai. Dulkė esi – dulkėn pavirsi.

Štai mirusiųjų miestas! Kryžiai… kapai… Visur tyla; girdi tik tos tylos balsą. Bet kokia aiški jos kalba… Jos tvirtinimai kaip neišgriaunami. Niekas neužginčys jos teisingumo:

Memento mori – atmink, kad mirsi, sako ši kapų tyla. Mirsi – sako ji man.

Kiek čia įrodymų…

Tūkstančiai, milijonai prieš mane gyveno, vargo ar džiaugėsi, linksminosi ar verkė, oru skraidė ar kaip vargo pelė slankiojo po šią žemės plutą. Jie mirė. Jų kūnai atilsio vietoje pakilę, ar nykstantieji kapai ir aukšti kryžiai šaukte šaukia: „Memento mori – atmink, kad mirsi“.

Daug žmonių ir įvairių atsitikimų šie kryžiai matė, ir turėtų mums daug ką papasakoti, bet jie tik tyli: memento mori…

Vieni kapai apleisti, piktžolėmis apžėlę, kiti gi gražiai papuošti: tvorele aptverti, įvairiažiedėmis gėlėmis apsodinti… bet visi vienodai sielai šnabžda viena kalba: Atmink, kad mirsi –memento mori“

Vieni kryžiai nauji, papuošti vainikais ir kitais žalumynai, kiti seni, apleisti, niekieno neprižiūrimi; tačiau visi vienoda taria praeivio sielai: „Memento mori“.

Nenusigąsta mano siela šios tylos bet galingos kalbos, nes ji tiki jai: tai įvyks – aš ir visi mirs. Siela tik nurimsta: jos kelionės tikslas aiškus ir kryžiaus nušviestas.

Pažiūrėkit kaip žmonės gaudo pažibas, menkus blizgučius. Dėl to vienas kitą apgaudinėja, pjaunasi. Jie užmiršo, kad mirs…

O kad jie išgirstų šio kalnelio tylos kalbą! –

Meilės saulė niekada nenusileistų nuo jų dangaus,

Kristui mūsų Viešpačiui giesmes giedotų dieną ir naktį.

 

Iz. Vidūnas

 

Savaitraštis „Šaltinis“, 1927 m., Nr. 44 (kalba netaisyta)

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close