Moksleivių mintys laiškuose keliaus laiku

Šalies moksleivius Pasaulinė pašto sąjunga (PPS) ir Lietuvos paštas kviečia dalyvauti tarptautiniame jaunimo epistolinio rašinio konkurse. Viso pasaulio vaikai šiemet kviečiami pasvarstyti, kokią žinią gali nešti laiku keliaujantis laiškas.

47-ą kartą PPS rengiamo jaunimo epistolinio rašinio konkurso šių metų tema: „Įsivaizduok, kad esi laiškas, keliaujantis laiku. Ką norėtum pranešti savo skaitytojams?“

„Nobelio literatūros premijos laureatas Thomas Mannas yra pasakęs: „Laikas – brangi dovana, duota mums, kad taptume protingesni, geresni, brandesni ir tobulesni.“ Laikas, kurį vaikai skiria laiškui rašyti, juos brandina, tobulina kaip asmenybes, skatina mąstyti, analizuoti juos supančią aplinką. Dėl šių priežasčių Pasaulinė pašto sąjunga ir skelbia temą, susijusią su moksleivių brandos bei pasaulėžiūros ugdymu.

Norime pakviesti Lietuvos moksleivius prisiminti laiškų rašymo tradiciją – parašyti laišką, pasidalinti savo mintimis ir potyriais su skaitytojais, įsivaizduojant, kad esi laiškas, keliaujantis laiku“, – teigė Lietuvos pašto Tinklo direktorė Inga Dundulienė.

Pernai tarptautiniame jaunimo epistolinio rašinio konkurse dalyvavę moksleiviai rašė laiškus tema „Įsivaizduok, kad esi naujojo Jungtinių Tautų generalinio sekretoriau patarėjas (-a). Kokią pasaulinę problemą patartum jam spręsti pirmiausia ir kaip?“ Geriausiu darbu tarptautinė vertinimo komisija išrinko 14-metės Togo Respublikos pilietės Evos Giordano Palacios rašinį. Ji laišką pradėjo savo svajonės nupasakojimu. Mergaitė rašo, kad ji, kaip ir bet kuri kita jauna moteriškosios lyties atstovė, svajoja apie nuostabias vestuves vilkint kerinčia balta suknele su nuostabiu jaunikiu šalia. Savo laiške Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui ji iškėlė vaikų santuokos problemą.

Tarptautinis jaunimo epistolinio rašinio konkursas organizuojamas dviem pakopomis. Pirmiausia šalies mokyklose rengiamas nacionalinis etapas. Iš atsiųstų rašinių vertinimo komisija išrinks 6 geriausius laiškus. Dar 4 laiškų autoriams komisija skirs skatinamuosius prizus. Pirmosios vietos laimėtojo rašinys bus verčiamas į prancūzų kalbą ir siunčiamas PPS Tarptautiniam biurui, kuris vykdys tolimesnę nugalėtojų atranką antrajame konkurso etape.

Daugiau informacijos apie konkursą bus paskelbta www.lmnsc.lt ir www.olimpiados.lt.

Tarptautinis jaunimo epistolinio rašinio konkursas rengiamas nuo 1971-ųjų. Jį rengia PPS Tarptautinis biuras kartu su Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO. Lietuvoje šį konkursą organizuoja AB Lietuvos paštas kartu su Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centru. Konkursą remia Susisiekimo bei Švietimo ir mokslo ministerijos.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close