Fotonikos diena Saulėtekyje: nuo fotonų šėlsmo ir roko muzikos – iki lazerių šou

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jau ketvirtąjį kartą Lietuvoje ir pasaulyje spalį švenčiama Fotonikos diena. Fotonikos dienos renginiai yra vienas iš būdų populiarinti šio šviesos mokslo ir su juo susijusių technologijų pasiekimus, supažindinti su jais plačiąją visuomenę. Šiemet Fotonikos diena pirmą kartą buvo minima naujose mokslinėse erdvėse – pernai duris atvėrusiame Nacionaliniame fizinių ir technologijos mokslų centre.

 

„Saulėtekis yra ypatinga vieta Vilniaus mieste. Čia ne tik didžiausia mokslinio proto koncentracija šalyje, bet visa erdvė tarsi kupina fotonikos – ji čia išplitusi po daugelį mokslinių laboratorijų ir technologinių padalinių, dalis jos yra pavirtę aukštųjų technologijų verslu: unikaliais lazeriais, šviesos technologijomis ir optiniais komponentais, kurie yra paklausūs visame pasaulyje. Todėl neminėti Fotonikos dienos Saulėtekyje tiesiog neturime moralinės teisės“, – sako renginio iniciatorius, Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) direktorius prof. Gintaras Valušis.

 

Fotonikos diena paminėta žaisminga Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto Fotonikos ir nanotechnologijų instituto Apšvietimo technologijų tyrimų grupės vadovo dr. Pranciškaus Vittos paskaita „Šviesos fotonų šėlsmas: nuo ridikėlių formos iki žmogaus nuotaikos kaitos“. Paskaitoje buvo galima sužinoti ne tik apie šviesos nešamą naudą, jos įtaką žmonių nuotaikai ir darbingumui ar apie įvairius šviesos šaltinius bei jų subtilius taikymus, tačiau ir apie jos sukeliamą žalą – vadinamąją šviesos taršą. Pavyzdžiui, esama tyrimų, rodančių, kad pernelyg intensyvus gatvių apšvietimas lemia lakštingalų viršsvorį, nes šviesa joms tampa signalu papildomai maitintis kaupiant energiją. Po paskaitos Pranciškus su kolegomis pademonstravo stendą, leidžianti pamatyti kaip sumanaus apšvietimo dėka gali būti „koreguojamos“ spalvos paveiksluose.

 

Renginį pratęsė roko muzikos grupė „Garbanotas Bosistas“. Koncerte, išlikdama ištikima savajam psichodelinio roko stiliui, ji nudžiugino Saulėtekio akademinės bendruomenės narius ir vakaro svečius tiek jau girdėtomis ir klasika tampančiomis dainomis, tiek ir naujais kūriniais iš netrukus pasirodysiančio grupės albumo. Renginio vakarą vainikavo ir pastatus nutvieskė Saulėtekio Mokslo aikštėje surengtas lazerių šou.

 

Fotonikos diena pasaulyje švenčiama spalio 21 d., kai daugiau nei prieš tris dešimtmečius –1983 m. – buvo oficialiai patvirtinta, kad šviesos greitis yra 299 792,458 km/s.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

FTMC

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close